19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerVaka sayısındaki düşüş yoğun bakım ünitelerine olumlu yansıdı

Vaka sayısındaki düşüş yoğun bakım ünitelerine olumlu yansıdı

İçerikleri

Ülkemizde insan sağlığının yanı sıra günlük yaşamı da olumsuz etkileyen Covid-19 virüsü salgınında vaka sayısı düşüşe geçerken, vaka sayısındaki bu düşüş hastanelerin yoğun bakım ünitelerine olumlu yansıdı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 25 yatak kapasiteli Covid-19 Virüsü Yoğun Bakım Ünitesi’nde şu anda 9 hastanın tedavi gördüğü belirtildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Virüsü Yoğun Bakım Ünitesi’nde ise tedavi altında olan hasta sayısında yüzde 60 azalma olduğu öğrenildi.

Pandemi sürecinde son dönemde alınan yoğun tedbirlerle birlikte aşılamanın ivme kazanması da vaka sayılarının düşüşe geçmesinde oldukça etkili oldu. Bu durum ise hastanelerin yükünü azalttı. Ankara’daki hastanelerin Covid-19 virüsü yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören vaka sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. 25 yatak kapasitesi bulunan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi’nde sadece 9 hastanın tedavisi sürüyor.

Sayılar Düştükçe Mutlu Oluyoruz

Covid-19 yoğun bakım ünitelerindeki sayıların düştükçe mutlu olduklarını ifade eden Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Özcan, “25 yatak kapasitesi olan yoğun bakım ünitemiz, üçüncü basamak yoğun bakım ünitesi olduğu için her türlü tedavinin yapılabileceği bütün imkanlara sahibiz. 25 yatak kapasitesi olan yoğun bakım ünitemiz, Covid-19 vakaları için ayrılmıştı. Şu an yoğun bakım ünitemizde sadece 9 hasta tedavi gördüğü için çok mutluyuz. Hasta sayımız her geçen gün azalıyor ve azalmaya da devam ediyor. Bu durumdan memnuniyet duyuyoruz ve kendimizi mutlu hissediyoruz. Ocak ve şubat aylarıyla kıyaslandığı zaman şu an itibariyle çok iyi durumdayız. Hasta sayımızda belirgin bir düşüş var. Günlük vaka sayısındaki azalmayı yakından takip ediyoruz. Bu azalmayı en yakından hisseden ekibin içerisindeyiz.” dedi.

Aşılama ve Kapanmanın Etkisi Yadsınamaz

Vaka sayılarının gerilemesinde kısıtlama ve aşılamanın etkisinin altını önemle çizen Prof. Dr. Özcan, “Vaka sayılarındaki düşüşte birçok faktörün etkisi olsa da en önemli iki faktör kısıtlama ve aşılama oldu. Kısıtlamanın vaka sayılarının düşmesinde çok büyük etkisi oldu. Çünkü çoğu zaman maske ve mesafe kuralı gereği gibi uygulanmıyor. Ancak aşılamanın etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor. Daha önceki aylarda yoğun bakım ünitelerinde daha yaşlı hastaları tedavi altına alırken, aşılamanın başladığı mart-mayıs döneminde yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alınan hastaların yaşının daha düşük olduğunu gözlemledik. Öyle ki yaş aralığı 40-65 yaş aralığına kadar düştü. Bu da Covid-19 virüsü aşısının ne kadar etkili olduğunun ispatı niteliğindedir. Aşılama çalışmalarından çok büyük fayda sağlandı. Aşılama çalışmalarının son zamanlarda yoğunlaşmasıyla birlikte sürecin şimdikinden de daha iyiye doğru gideceğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Yoğun Bakım Hasta Sayısı Yüzde 60 Düştü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde faaliyet halinde olan Covid-19 yoğun bakım ünitesinde tedavi gören vaka sayısında yüzde 60 düşüş oldu. Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi’nde yüzde 60 düşüş olduğuna değinen Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Uygulanan kısıtlama tedbirleri, dünyayı etkisi altına alan 3’üncü dalganın etkisini kaybetmesi ve aşılamanın etkisiyle birlikte hastanelerimizdeki yoğunlukta çok ciddi bir azalma oldu. Şu an itibariyle yüzde 60 oranında bir azalma olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda gerek yoğun bakım ünitelerimizde, gerekse de kliniklerimizde boş yatakların olduğunu görmek hepimizin yüzünü güldürüyor.” şeklinde konuştu.