Covid-19 virüsü enfeksiyonunun hem hastalık yapıcı etkisini hem de öldürücü etkisini hiç kaybetmediğini kaydeden Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Son günlerde Covid-19 virüsünün hastalık yapıcı etkisinde ve ölümcül etkisinde azalma olduğuna dair açıklamalar yapılmakta ve araştırma sonuçları yayınlanmaktadır. Görevimi acil serviste sürdürmekteyim. Klinikte Covid-19 virüsünün ne hastalık yapıcı etkisinde, ne de öldürücü etkisinde bir azalma gözlemleyemedik. Tam aksine Covid-19 virüsü enfrekte olan vakalar çok sıkıntılı bir şekilde acil servislere müracaat ediyorlar.
Mart ayında kliniğe başvuru yapan vakaların ağırlık derecesiyle aradan aylar geçmesine rağmen bugün başvuru yapan vakaların ağırlık derecesi arasında hiçbir fark yoktur. Covid-19 virüsünün çeşitli mutasyonlara uğradığı elbette ki gerçek. Covid-19 virüsü insan vücudunda daha fazla kalarak daha fazla insana enfekte olabilmek için mutasyona uğramaktadır. Bununla ilgili akademik çalışmalar yapılıyor. Ama kliniğe müracaat eden vakalarda virüsün gerek hastalık yapıcı, gerekse de öldürücü etkisinde bir azalmaya rastlayamadık.” dedi.
Test Sayıları Artırılmalı
Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların ölüm oranlarında dünya genelinde bir düşüşün olduğundan söz eden Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Covid-19 virüsü enfekte olduğu halde hiçbir semptom göstermediği için toplum içerisinde rahatça gezerek Covid-19 virüsünü yayan vakaların erken tespit edilmesi için test sayısının artırılmasına ihtiyaç var. Bu virüsün yayılmasının önündeki en büyük engel olacaktır. Gerek PCR testi, gerek kan tetkikleri ve gerekse de radradyolojik görüntülemeler ile konulan tanılar çok güvenilir. Bu tanı araçlarının yaygın kullanılması vakaların erken tespit edilmesinde çok büyük önem taşıyor. Asemptomatik vakalara yapılan PCR testi pozitif çıktığı takdirde evde izolasyon altına alınarak topluma karışmaları ve virüsü yaymaları engelleniyor. Yani virüsün yayılımı bulunduğu çevre ile sınırlandırılarak kontrol altına alınıyor. Ayrıca semptom gösteren vakalara da erken tanı konursa tedaviye erken başlama şansı doğuyor. Covid-19 virüsü enfeksiyonuna erken tanı konması için radyolojik görüntülemelerden, tomografilerden, laboratuvar tekniklerinden ve PCR testlerinden faydalanıyoruz. Erken tanı eşittir erken tedavi.” şeklinde konuştu.