Çamaşır suyu birçok ev temizleyicisinde bulunan narenciye bileşeni ile karıştığında isli dumanda bulunan çok ince parçacıklar oluşturabiliyor. Bu narenciye bileşenine limonen deniyor ve genellikle gözleri, boğazı, akciğerleri ve cildi tahriş ediyor. Bazı doğa dostu ürünler geleneksel çamaşır suyundan daha güvenli olabilir ancak bazı uzmanlar sirke ve karbonat karışımın evi temizlemek için en güvenli ve etkili yol olduğunu belirtiliyor.
Çamaşır suyunun kokusu genellikle evin yeni temizlendiğini anlamamızı sağlar. Ancak bir grup araştırmacı çamaşır suyunun birçok ev temizleyicisinde bulunan narenciye bileşeni ile karıştığında havaya bizler ve evcil hayvanlarımız için zararlı birçok parçacık salgıladığını tespit etti. Bu narenciye bileşenine limonen deniyor ve binlerce temizlik, kişisel bakım, oda spreyinde bulunmasının yanı sıra belirli ahşap ürünlerinden de doğal olarak salgılanmaktadır.
Limonen tek başına zehirli bir madde değil ancak çamaşır suyu ile birleştiğinde ve uzun süre maruz kalındığında gözlerde, ciltte, akciğerlerde ve boğazda tahrişe neden oluyor. Hava ile birleştiğinde ise oksitlenerek cildinizde alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabiliyor. Limonen aynı zamanda uçucu organik bileşenlerde en sık kullanılan maddelerden birisidir.
Uçucu organik bileşenler ise birçok ev eşyası tarafından salgılanan ve mekanın hava kalitesini etkileyen bir tür gazdır. Salgılandıktan sonra uzun süre aynı mekanda formunu kaybetmeden kalan bu gazlar yüzeylere yapışır.
Çamaşır Suyu ve Narenciye Bileşeni Kesinlikle Kötü Bir Kombinasyon
Çamaşır suyu ve limonen içeren ürünler genellikle kapalı alanlarda birlikte kullanıldığından bir grup araştırmacı bu kimyasal maddelerin reaksiyonlarını incelemiş. Araştırmacılar çamaşır suyu bazlı temizleyicilerin kullanımı sırasında ve sonrasında kapalı mekanlarda hızlıca biriken yüksek miktarlarda hipoklorik asit ve klor gazı tespit etmiş. Araştırma 2 Ekim 2019 tarihinde Çevre Bilimi ve Teknoloji dergisinde yayınlanmıştır.
Kapalı bir ortamda limonin ve çamaşır suyunun neden olduğu etkilerin test edildiği bu araştırmada, bu gazların floresan veya güneş ışığına maruz kalmalarının reaksiyona girmeleri için yeterli oldukları kanıtlamış. Karanlık ortamlarda kullanıldıktan günler sonra bile ışığa maruz kaldıktan sonra reaksiyona giren bu maddeler hakkında araştırmacılar tüm ev hanımlarını uyarıyor.
Bu ince parçacıklar isli dumanda en yaygın bulunan parçacıklar. Bu parçacıkların en küçük olanları akciğerlerinize ulaşabiliyor ve öksürük veya nefes darlığı gibi kısa süreli yan etkilere neden oluyor. Daha ince olanları ise akciğerlerinize ulaştıktan sonra kan dolaşımınıza giriyor.
Evinizi Güvenli Bir Şekilde Nasıl Temizlersiniz?
Peki hem evinizi temizleyip hem de sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz?
Uzmanlar eğer çamaşır suyu ile kokulu temizlik ürünlerini kullanacaksanız bunu sadece iyi havalandırılan yerlerde yapmanızı ve bu maddelere maruz kalma miktarınızı azaltmak için temizlik sırasında eczanelerden alacağınız maskeleri kullanmanızı öneriyor.
Aynı zamanda eğer çamaşır suyu içeren ürünler kullanacaksanız, bu ürünlerin içinde ilave koku veya yüzey aktif cisimleri içermediğinden de emin olmalısınız.
Çevre dostu temizlik ürünleri kullanmak bu ve benzeri maddelere maruz kalma riskinizi de önemli ölçüde azaltıyor. Ancak bu durumda da ürünlerinizi seçerken çok dikkatli olmanız gerekiyor. İçinde limonen veya diğer benzeri maddeler gibi koku veren kimyasallar varsa da her türlü çamaşır suyu ile reaksiyona gireceklerdir.
Yapılan karşılaştırmalı bir araştırmada sadece 37 farklı üründen toplamda 550 farklı gaz ortaya çıktığını ve bu gazların %25’inin zehirli veya tehlikeli olarak sınıflandırıldığı kanıtlanmış.
Bu yüzden temizlik için mümkün olduğunca koku, amonyak ve çamaşır suyu bulunmayan ürünler kullanmanız önerilmektedir. Aynı zamanda satın alacağınız her ürünün içindeki malzemeleri mutlaka incelemelisiniz. Uzmanlar evi temizlemek için en güven ve etkili yolun ise sirke ve karbonat karışımı olduğundan bahsediyor.