Ana SayfaSağlıkUykuda insan neden konuşur? Uyku konuşması nedir?

Uykuda insan neden konuşur? Uyku konuşması nedir?

İçerikleri

Uyku konuşması; uyku esnasında istemsiz konuşmayı içeren uyku bozukluğudur. Yetişkin ve çocuklarda görülen uykuda konuşma, bir sağlık problemi habercisi olabilir. Peki, uykuda insan neden konuşur? Uykuda konuşma nedir? Tedavi edilebilir mi? sorularını haberimizde yanıtlamaya çalışalım.

Uyku Konuşması Nedir?

Uyku konuşması bilimsel olarak ‘’ somniloquizm’’ olarak adlandırılır. Uykuda konuşma çoğumuzun deneyimlediği anlamsız kelime öbekleridir. Bazen bir haykırış bazen ise küçük mırıldanmalar şeklinde olur. Yapılan araştırmalar sonucu kadınlar erkeklere göre daha fazla konuşuyor. Uykuda yürüme, uykuda konuşma veya diş gıcırdatma birer uyku bozukluğu sayılır.

Uyku Konuşması Neden Olur?

Uykunun kendisi uykuda konuşmanızın nedenidir. Uykunuzun herhangi bir aşamasında konuşabilirsiniz. Fakat bazı durumlar ciddiyetle önemsemenizi gerektirir. Örneğin; REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) veya uyku terörü sorununuz olabilir. Bunlar birer uyku bozukluğu türleridir ve kişi uykusunda genelde haykırır.

Uyku terörü, uykuda fiziksel eylemler ve korkunç çığlıklara neden olabilir. Böyle bir kişiyi uyandırmak çok güçtür. REM uykusu davranış bozukluğunda ise bağırmalar ve homurdanmaları görürüz. Uykuda konuşma sadece seslerle gerçekleşen bir eylem değildir. Kişi uyku esnasında yürüyebilir ya da kalkıp yemek yiyebilir. Fakat bunları farkında olarak yapmaz. Ayrıca ateşli hastalık, kullanılan ilaçlar, yoğun stres, depresyon ve ruh sağlığı gibi nedenlerde uyku bozukluğuna neden olabilir.

Uyku sırasında konuşma, diş gıcırdatma, altını ıslatma, karabasan ve kâbus gibi belirtileri olan parasomnia, bir uyku bozukluğu çeşididir. Tedavi için mutlaka bir uzman doktora gidilmelidir.

Uyku Konuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Bu konuda uzman bir hekime giderek size uygun tedavi yöntemini belirlemelisiniz. Uyku bozukluğu durumuna göre uzman doktor parasempatik ilaç verebilir. Bu ilaçlar tükürük bezinizi kontrol altına alır. Özellikle çocuklarda çok başarılı olan hipnoz yöntemi de uygulanabilir. Botulinum A toksini enjekte edilen tedavi yöntemleri de seçenekler arasında olabilir.

Çocuklarda görüle uyku konuşması için uyku günlükleri önerilir. Bu günlük uyumadan önce ve uyandıktan sonraki ruh hallerini anlamak bakımından önemlidir. Ayrıca yediği besinlerden yaptığı egzersizlere kadar günlüğe yazması istenir. Böylelikle aile çocuğu daha iyi gözlemler.