19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkUyku apnesi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır?

Uyku apnesi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır?

Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan uyku apnesi nedir, nasıl anlaşılır, uyku apnesine hangi bölüm bakar? haberimizin detayında.

İçerikleri

Uyku apnesi erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde yaşamı kısaltan ve ciddi sonuçlara yol açan uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, direksiyon başında uyuya kalmanın neden olduğu trafik kazaları, diyabet, depresyon ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun en az 10 saniye durmasıdır. Günümüzün önemli bir kısmını uyuyarak geçiriyoruz. Uykumuzun kalitesi yaşam kalitemizi doğrudan etkiliyor. Apne atakları bu kaliteyi düşüren, ciddi bir hastalıktır.

Peki, uyku sırasında apne nasıl gerçekleşiyor, biliyor musunuz? Uyku sırasında yaşanan solunum sıkıntısı bir süre sonra beyni uyarır. Solunum alma çabası ile uyarılan beyin, hava yolunu açar. Daha sonra kişi yüksek bir homurdanma ile yeniden nefes alır. Ve kaldığı yerden horlama ile birlikte uyumaya devam eder.

Ülkemizde apne rahatsızlığı yüzde 5 ile yüzde 10 arasında görülür. Tedavi edilmediği takdirde felç ve ölümlere neden olur. Uykuda yaşanan her solunum sıkıntısı apne değildir. Apne diyebilmek için kişinin en az 10 saniye nefes almaması gerekir. Hastalığın çeşitlerine göre belirtileri de farklıdır. Uyku apnesi çeşitleri şöyledir;

1- Tıkayıcı apne: En yaygın görülen apne çeşididir. Üst solunum yollarında tıkanma ile kendini gösterir.

2- Karışık apne: Bu akne çeşidinde hastada hem tıkayıcı hem de santral uyku apnesi beraber görülür.

3- Santral uyku apnesi: Solunum sinyalinin beyine ulaşmasında güçlük yaşandığı apne türüdür.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Belirtileri arasında en belirgin olanı solunum bozukluğudur. Uyku esnasında solunum birkaç saniye durur. Diğer belirtileri ise şöyledir;

  • Gürültülü horlama
  • Sinirlilik ve depresyon
  • Baş ağrısı ve gündüz uykusuzluk görülmesi
  • Hafıza problemleri
  • Ağızda kuruluk
  • Solunum bozukluğu atakları
  • Dikkat dağınıklığı
  • Sıkça uykudan uyanma
  • Kalp ritim problemleri

Uyku Apnesine Tanı Nasıl Koyulur?

Hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve fiziki muayenesi yapılır. Ardından uyku apnesi testi olan polisomnografisi istenilir. Apne teşhisi ve çeşidini öğrenmek için uyku merkezine alınır. Vücuduna elektrotlar yerleştirilir. Böylelikle uyku analiz testi sonuçlanır.

Hastanın fiziki muayenesinde kulak-burun ve boğaz incelemesi önemlidir. Uzman hekim ucuna kamera yerleştirilmiş ince bir kanül ile detaylı tarama yapar. BT ve MR radyolojik test ve diğer işlemlerin tamamı birlikte değerlendirilir.

Uyku Apnesi Neden Olur?

  • Üst solunum yolu hastalıkları
  • Aşırı kilo
  • Beyin felci ve beyin sapı hastalığı
  • Kalp hastalıkları ve bazı ağrı kesici ilaçlar
  • Sigara ve alkol
  • Hava yolu darlığı
  • Kalın boyuna sahip olmak ( boyun kalınlığı 43 cm ve üstü risklidir)
  • Geniz eti problemleri
  • Madde bağımlılığı
  • Genetik nedenler

Uyku apnesi kimlerde daha çok görülür?

Uyku apnesi hastalığı her yaş ve cinste görülebilir. Fakat erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Ayrıca kısa boylu, kilolu, çenesi arkaya doğru, boynu kalın ve 40 yaşını tamamlamış erkeklerde bu oran daha fazladır.

Uyku apnesi tedavi yöntemleri neler?

Uyku apnesinde tedavi her hastanın durumuna göre değişir. Apne türü ve hastanın yaşam tarzı değerlendirilir. Fazla kilo, madde bağımlılığı, sigara ve alkol gibi tetikleyici nedenlerin, yok edilmesi tedavinin başlangıcı için önemlidir. Ayrıca düzenli spor yapılması, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması ve yan pozisyonda uyumaları tavsiye edilir.

CPAP tedavi yöntemi ile uyku apnesi cihazı kullanılır. Bu cihaz üst hava yolu tıkanıklığını önlemek için kullanılır. Gece boyunca kullanılan bu cihaz ile hasta solunum sıkıntısı çekmez. Uyku kalitesi artar ve horlama sorunu çözülür.

Uyku apnesi hastalığına dair merak edilen soru ve cevaplar:

Soru: Apne sendromu kendiliğinden geçer mi?

Cevap: Tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmez. Daha ciddi hastalıklara neden olur.

Soru: Yenidoğan apnesi nedir?

Cevap: Yenidoğan bebeklerde 20 saniye boyunca solunumun kesintiye uğramasına ‘’yeni doğan apnesi’’ denilir.

Soru: Uyku apnesi tedavi edilmediğinde ne olur?

Cevap: Hayati risk taşıyan hastalıklara ve ölümlere neden olur.

Soru: Uyku apnesi için hangi doktora gidilir? Uyku apnesine hangi bölüm bakar?

Cevap: Hastanelerin KBB bölümü, Kulak burun boğaz doktoru ile iç hastalıkları bölümü dâhiliye doktoruna gidilmesi gerekiyor.

Soru: Uyku apnesi için rapor oranı yüzde kaçtır?

Cevap: Apne türüne göre değişmekle birlikte ileri derece apne rapor oranı yüzde kırktır.

UYARI: İçeriğimiz sadece bilgilendirme amacı taşır. Teşhis ve tedavi niteliğinde bir paylaşım değildir. Uyku apnesinin ciddi bir hastalık olduğu bilinmelidir. Bu nedenle ilgili sağlık birimlerine başvurmanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

Uyku apnesi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır?Uyku apnesi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır?