26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkUltrason nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Ultrason nedir, hangi alanlarda kullanılır?

İçerikleri

Ultrasonlar en fazla başvuruda bulunulan yöntemler arasındadır. Gebelik ve bebek durumu, düşük yapma durumunun öğrenilmesi için uygulanmaktadır. Aynı zamanda renkli ultrason neticesi şeffaf ve tamamen gizlilik prensibine göre sunulmaktadır.

Ultrason Nasıl Çekilir?

Ultrasonlar sağlıklı olarak çekilmektedir. İşlemin yapılmasından önce hastanın şikayetlerine bakılır. Daha sonra hastanın karın bölgesine ultrason cihazı ile masaj yapılır.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ultrasonlar en fazla hamilelik, bebek emzirme ve çeşitli iç hastalık takibinde uygulanmaktadır. Bu sebeple birçok sağlık taramasındaki gibi ultrasonlar da geniş nedenlere bağlı bir şekilde kullanılır.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Ultrasonların birçok farklı çeşitleri vardır. Bu sebeple uygun olan yöntem uzman doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Ultrason çeşitleri şöyledir:

  • Beyin ultrasonu
  • EKG
  • Abdominal
  • Pelvik ultrasonu
  • Meme ultrasonu
  • Transvajinal ultrason
  • Transsekral ultrason
  • Tiroid ultrasonubulunmaktadır.

Renkli Doppler Nedir?

Renkli Doppler, ultrason görüntüsünü teknoloji ile birleştirip görüntünün çok daha kapsamlı bir beri oluşumu sağlayan tekniktir. Klasik ultrasonda görünüm gri ve siyah renklerden oluşmaktadır. Dokular üstünde haritalandırma işlemi gerçekleştirilerek kullanılan bir sistemdir. Farklı renklerde dokuları haritalandırıp uzman doktorların yorumlama yapmalarına destek olur.

İşlem genel de kan damarlarının incelemesinde tercih edilmektedir. Kardiyoloji uzmanları kalp sağlığının değerlendirilmesinde genel de bu tekniği kullanırlar. Hızlı çalışma prensibi vardır. Kalp inceleme yapması en zor organlardandır. Farklı yapıların olması ve duvarlarının kalın olmasından dolayı bu teknik kullanılmaktadır. Renkli doppler i uygulaması oldukça hassas ve her hasta da uygulanması gerekli değildir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Renkli doppler çekiminde hasta sedyeye alınır. Sırt üzeri pozisyonu verilir. Çekimin gerçekleşeceği noktaya medikal jel uygulaması gerçekleşir. Jel kullanımı probun vücut üzerinde sorunsuz olarak hareketi için uygulanmaktadır. Jel ile cihazın görüntüleri daha net olarak şekilde alması ve pürüzün oluşumunu engeller.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Renkli doppler kullanım alanları şöyledir:
  • Anne ve Bebek sağlığı,
  • Kalp, damar veya arterdeki kan akışının kontrolü,
  • Daralmış veya tıkalı arterleri tespitinde, tıkanıklık düzeyinin belirlenmesi,
  • Kalp ritmi bozukluğu,
  • Kas hastalıklarına yönelik hastalıkların incelenmesi,
  • Enfeksiyon tespitinde,
  • Genital organlarda meydana gelen tümör veya kitlelerin belirlenmesi,
  • Meme en başta olmak üzere yumuşakk dokuda iyikötü huylu olan tümörlerin tespiti,

Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Ultrasonografi tetkiklerinin neredeyse hepsinde işlem neticesi aynı gün içerisinde teslim edilmektedir. Doppler sonuçları uygulama esnasında belirlenmiş yapıların tanımlanması, ölçümlerinin belirlenmesi ve türünün tespitinde uzun sürmekte olan yorumlama aşaması gerekli olabilmektedir. Sonuçların alınması 12 gün sürebilmektedir.

Aç Karnına Mı Çekilir?

Renkli doppler incelemesinde öze bir şekilde aç karnına olunmasu ihtiyaç duyulmaz. Ancak karın içi bölge görüntüleneceğinde aç karna gidilmesinde yarar vardır. Aksi durumda mide içinde gaz oluşumu görüntülemeyi zorlaştırır.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?

Kan damarında oluşan akışın tahmin edildiği cihaz olan renkli doppler pratik işlevlidir. Doktorlar bacak, kol ve arter bölümündeki kan akışının değerlendirilmesi için kullanılmaktadırlar. Boynun ana arterleri felç ya da inmelere neden olabilmektedir. Damarlarda tıkanma ya da daralma olduğu zaman bu durum ultrason cihazına yansımaktadır. Akciğerlere giden kanın engelle karşılaşması neticesinde pıhtı atımı oluşur. Anne karnında olan bebeğinde, vücudundaki kan dolaşımı incelenmektedir.

Check UP Nedir?

Herhangi bir hastalık olmasa bile çeşitli testleri içeren en geniş kapsamlı sağlık taramalarıdır. Hastalarda herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığına bakılabilir. Check uplar klinik merkezlerinden yapılır.

Check UP Neleri Kapsar?

Check uplar birçok testi içermektedir. DNA testi, idrar testi, akciğer grafisi, böbrek testi, tam kan sayımını içerir. Hasta görüntüleme merkezine alınıp check up gibi renkli ultrasonları görüntülü bir şekilde çekilmektedir.

Check UP Nasıl Yapılır?

Check uplar profesyonel olarak uygulanmaktadır. Uygulama öncesinde kesinlikle doktor tarafından hasta öyküsü dinlenmektedir. Sonrasında bilgisayardan hastanın check up işlemi çekilmektedir.

Check UP Ne Kadar Sürer?

Check up uygulama süreci oldukça kısadır. Bu işlem genellijle 10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Ancak check upların neticesi 1 gün sonra alınmaktadır.

Check UP Neden Yaptırmalısınız?

Check Up mutlaka her sene veya düzenli bir şekilde 6 ayda bir yaptırılması gerekir. Check up ile tam sağlık durumu hakkında bilgi almak için yaptırılmalıdır.