23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerTurkovac hakkında tüm merak edilenler

Turkovac hakkında tüm merak edilenler

İçerikleri

Covid 19 salgını ile mücadele etmek için Erciyes Üniversitesi ve TÜSEB (Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından çalışmalarına başlanmış olan yerli aşımız Turkovac, 3.fazına geçerek 40 bin 822 gönüllü kişiye uygulanacaktır. Aşılama yapılacak olan kişilerin daha önce Covid 19 geçirmemiş olması, 18 ile 55 yaş aralığında olması,PCR testinin pozitif çıkmaması, BT (Toraks bilgisayarlı tomografi) testi ve antikorunun pozitif olmaması gibi şartlar aranarak bu özelliklere dikkat edilmiştir.

Halk arasında kelebek hastalığı olarak tabir edilen ve bağışıklık sistemini etkileyen kronik bir rahatsızlık olan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, Sjögren Sendromu,Haşimato hastalığı, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, HIV, dev hücreli arterit, Glomerülonefrit ve Guillain-Barre Sendromu gibi hastalıkları taşıyanlar, çalışma dışında bırakılmıştır. Peki aşı ne zaman çıkacak?

Turkovac, 3.faz çalışmasının tamamlanmasının ardından kullanıma sunulacaktır. Bu da genel bir tarih olarak yıl sonuna doğru mümkün hale gelecektir.Aşılama yapılan gönüllülerin yakın takibi yapılacak ve büyük oranda başarı sağlanırsa Turkovac için Ekim ayında üretiminin yapılması, Kasım ayında ise acil kullanım onayı alınması planlanmaktadır.

Turkovac ile ilgili merak edilen bir diğer konu da, aşının mutasyon ve varyantlar karşısında etkili olup olmayacağı.. Öncelikle bu hususta belirtilen bilgilere göre Turkovac’ın, yapılan son çalışmaya göre İngiliz varyantına karşı etkili olacağı, diğer varyantlara ise hali hazırda inaktif bir aşı olması sebebiyle etkisinin geniş olacağı bildirilmiştir.

Aşılama Nasıl Yapılacak?

Gönüllülük başvurusunda bulunup kabul edilen kişiler için ilk olarak hastane kaydı oluşturulacaktır. Akabinde PCR ve kan testlerinin ardından aşılama işlemi uygulanacaktır. 30 dakika bekletilen gönüllerden, herhangi bir yan etki yaşamaları halinde 0850 222 00 79 numarasından arama yaparak sağlık ekiplerine durumları hakkında bilgi vermeleri istenecektir.

Turkovac Gönüllü 5 Ülkede Daha Uygulanacak

Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Macaristan ve Polonya ülkeleri, Turkovac için gönüllü olduklarını bildirilmiştir. Bu doğrultuda Turkovac faz 3 çalışmaları, bu ülkelerde de uygulanabilecektir. Söz konusu 5 ülkenin Sağlık Bakanlıkları ile iş birliği içinde yürütülecek olan aşı çalışması, gönüllüler belirlendikten sonra uygulanmaya başlanacaktır.