25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTürkiye'de en sık görülen psikolojik hastalıklar neler?

Türkiye’de en sık görülen psikolojik hastalıklar neler?

İçerikleri

Şu anda 200’den fazla akıl hastalığı türü vardır. Fiziksel hastalıklar gibi, akıl sağlığı bozuklukları da bir yelpazeye yayılmıştır ve semptomlar, bireyler arasında ciddiyet açısından büyük farklılıklar gösterebilir. Anksiyete bozuklukları, genel popülasyonda en yaygın psikiyatrik bozukluk türü olarak kabul edilir. Türkiye’de en sık görülen psikolojik hastalıkları sizler için derledik.

Türkiye’de En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalık

Şöhrete Tapınma Sendromu:

Şöhrete tapınma sendromu bir çeşit akli dengesizlik olarak tanımlanır. Bu sendroma sahip bireyler şöhreti bir eğlencenin çok ötesinde bir tapınma şekli olarak görürler. Şöhret, bu insanlara göre bir hayat amacıdır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu:

​Bu bozukluğun olduğu kişilerde, kendine çok fazla değer verme, grandüoz, erken dönemlerde başlayan ve değişik koşullarda kendini gösteren üstünlük duygusu vardır. Bu üstünlük duygusu hem davranışsal olarak hem de düşünsel olarak gözlenir. Ayrıca bu kişilerin beğenilme isteği sürekli vardır ve bu kişiler empati yapmadan uzak kişilerdir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu:

Bu hastalık bir de sosyopati olarak bilinir. Psikopati le ilgili bir bozukluk ve düzensizliktir. Sosyopat ve piskopat kavramları her ne kadar birbirine karıştırılsa da ikisi farklı terimlerdir ve arasındaki fark patolojidir. Kısaca bu iki kavram belirtiler olarak birbirinden farklıdır. Sosyopatiye göre psikopati daha ağırdır. Psikopatide ahlaka aykırılık vardır. Ayrıca sosyopatiye çevresel etkenlerin neden olduğu düşünülür. Bahsettiğimiz antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler halk arasında sosyopat olarak bilinir. Belirtmek gerekir ki antisosyal kişilik bozukluğu bir hastalık değildir, bir kişilik bozukluğudur.

Sinik (Cynic) Kişilik:

Sinik kişilikte aşağılama, alaycılık ve tutku bozukluğu söz konusudur.

Tükenmişlik Sendromu:

Sürekli stres , uykusuzluk, depresyon ve olumsuz düşünceler ciddi bir tükenmişlik hissine yol açabilir. Bu hastalığa sahip olanlar bedensel ve psikolojik belirtilerini iyileştirmek için tedavi olmalıdır. Daha önceleri bu hastalık menajer hastalık olarak biliniyordu. Çünkü fazla stres yaşandığı zaman kendini belli ediyordu. Hastalığın terapisi genelde bir kaç hafta sürüyor.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu:

Kişi korktuğu zaman vücudu normalden daha fazla adrenalin salgılar. Günlük hayatta gerekli olan korku seviyesi bizi yorup hayat standartlarımızı olumsuz etkiliyorsa kaygı bozukluğuna dönüşmüş demektir. En fazla görülen belirtiler; kalp çarpıntısı, boğulma korkusu, baş dönmesidir. Sınavlar, örümcek ve yılanlar da bu korkuya yer açabilir. Kaygı bozukluğu kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

Bipolar Bozukluk:

Bipolar bozukluğun bir diğer adı manik depresif bozukluktur. ​Bu hastalıkta inanlar manik ve depresif evreler arasında gidip gelirler. Manik dönemde kendini heyecanlı, coşkulu ve riskli hisseden hasta depresif dönemlerde ise oldukça halsiz, mutsuz, bitkin hisseder. Hem ilaç tedavisiyle hem de psikoterapiyle tedavi edilebilir. Almanya’da yaşayan birçok insan bu hastalığın mağdurudur. Bu hastalıkta da erken teşhis ve tedavi önemlidir. Çünkü hastalığın seyrini olumlu etkiler.