Sağlığımızın yerinde olması tiroit bezlerinin düzgün çalışmasına bağlıdır. Vücudumuza giren besinler ise tiroit bezlerinin düzgün çalışmasında en etkin husustur. Zeytin, pırasa, ıspanak gibi besinler, tiroit rahatsızlığını engellediği gibi sağlıklı ve uzun bir ömür içinde olmazsa olmazdır.
Kaliteli bir yaşamın yolu sağlıktan, sağlığın yolu ise tiroit bezlerinin düzgün çalışmasından geçiyor. Yaşam kalitesini düşüren kronik rahatsızlıkların şifresi hakkında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Erk, vatandaşları bilgilendirdi.
Tiroit bezleri, boyun bölgesinin iki tarafında yer almaktadır. Tiroit bezleri büyüme, gelişme ve metabolizma üzerinde oldukça etkindir. Aynı zamanda kemik gelişiminde de etkinliği olan tiroit hormonunun eksik salgılanması beyin ve zeka gelişiminde ciddi problemlere neden olabilir. Tiroit bezlerinin düzgün çalışmamasının kalp sağlığı üzerinde de olumsuz etkisi vardır. Karbonhidrat ve yağ metabolizmasını sistemli çalıştıran tiroit hormonu obeziteyi engellemektedir. Tiroit hormonlarının İnsan vücudunda düzenli işlev görmesinde en etkin rolü ise iyot üstlenmektedir.
Tiroit Çeşitleri
Tiroit rahatsızlığının hipotiroidi ve hipertiroidi olmak üzere iki türü vardır. Vücut yeterli tiroit hormonu salgılayamazsa hipotiroidi rahatsızlığı görülmektedir. Vücudun aşırı tiroit hormonu salgılaması halinde de hipertiroidi rahatsızlığı görülmektedir. Tiroit bezinin sistemli bir şekilde çalışması için dikkat edilmesi gereken en önemli husus doğru beslenmektir.
Tiroit bezlerinin insan vücudunda sağlıklı işlev görmesi için tüketilmesi gereken besinler ise lahana, ıspanak, pırasa vb. yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, balık, badem, ceviz, keten tohumu, mantar, ay çekirdeği, kuru fasulye, susam ve içinde bulunan mevsime özgü meyvelerdir.