Tiroid boynunuzda bulunan bir bezdir ve vücudunuzun metabolizmasını düzenleyen ve diğer sistemleri etkileyen T4 ve T3 hormonu üretimi gibi bir çok fonksiyonunu düzenlemekle görevlidir. Eğer tiroidiniz düzgün çalışıyorsa beslenme düzeninize aşırı dikkat etmeniz gerekli değildir, fakat tiroidin normalden daha fazla (hipertiroidizm) veya daha az (hipotiroidizm) üretim yapması gibi durumların farkında olmanız gerekmektedir. Aşağıda tiroidi doğal yoldan düzenlemeye yarayan yiyecekleri size anlatacağız.
İyot eksikliği tiroidin düzgün çalışmamasının temel nedenlerindendir ve dünyada bir çok insan bundan muzdariptir. Tiroid düzgün çalışmadığında, düzenlemek için gerekli olan dengeli ve sağlıklı bir beslenme şekli izlenmelidir. Aşağıdaki paragraflarda tiroid bozukluğuyla savaşmada işinize yarayacak bazı basit önerileri anlatacağız. Kulak verin!
Hipertiroidizm için beslenme şekli önerileri
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, hipertiroidizm tiroidin bazı etkenlerden dolayı çok fazla hormon üretmesinden kaynaklanmaktadır. Vücutta aşırı hormon üretimi olduğu zaman, kilo kaybı ve kas kütle kaybına maruz kalabilirsiniz. Yüksek enerji içeren dengeli bir diyet bunun için her zaman tavsiye edilmektedir.
Süt ürünleri (yoğurt, peynir ve süt)
Mümkün olan her zaman süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Yoğurdu şekerli konsantre süt ve toz tam yağlı süt ile destekleyin; bunu karışım, tatlı, çorba, püre ve kahvaltılık gevreği yemek için kullanın. Salatanıza ve diğer öğünlerinize peynir eklemeyi unutmayın.
Protein (balık, kırmızı et ve yumurta)
Katı kıvama gelecek şekilde kaynatılmış bir yumurtayı doğrayın ve salataya ya da çorbaya ekleyin. Aynı şeyi et ve balık ile de uygulayın. Yumurtayı ezin; pürelere, çorbalara, kremalara, soslara ve karışımlara ekleyin. En sevdiğiniz iştah açıcı yiyecekleri et ve balık ile destekleyin.
Şeker, ekmek, bal ve galeta
Kahvaltı için galeta ve ekmek tüketin, bunları aynı zamanda öğle ve akşam yemeği için de öneriyoruz. Kızarmış ekmeği ve krutonları çorba ve pürelerinize ekleyin.
Hipotiroidizm için beslenme şekli önerileri
Diğer bir yanda ise, tiroid bozukluklarından bahsettiğimiz zaman, aynı zamanda hipotiroidizmi de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu durumda tiroid yeterli hormon üretemiyor. Hipotiroidizm yorgunluk, bitkinlik, saç dökülmesi ve kilo alımı gibi şekillerde ortaya çıkabilir. Bu durumlar daha karmaşıktır ve hipotiroidi olanlar kesinlikle bir doktora görünmelidirler. Beslenme şekliniz dengeli ve çeşitli olmalıdır.
Yağ, şeker ve kalorilerden uzak durun
İşlenmiş gıdalar ve kırmızı ette çok fazla yağ bulunur. Margarin, yağ ve kuyruk yağından uzak durun. Beyaz ve esmer şekerden, tatlılardan uzak durun. Alkol ve şekerli içecekleri tüketmeyin.
Öneriler; Yemeklerinizi günde 4-5 öğüne denk gelecek şekilde küçük porsiyonlar halinde tüketin ve öğünler arasında abur cubur yemekten kesinlikle kaçının. Günlük egzersiz aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven kullanın, doğa yürüyüşlerine çıkın. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketin, örneğin çiğ sebzeler, buharda pişmiş sebzeler ve meyveler tüketebilirsiniz.
Genel tiroid bakımı
Tatlı su balıkları, somon ve ton balığı gibi bazı diğer gıdalar da tiroidinizi düzenlemeye yardımcı olabilir. Açık renkteki meyveler ve sebzeler tiroidinizin çalışmasını değiştirerek kan basıncınızı düşürebilir. Tuz yerine de toz haline getirilmiş algleri tüketebilirsiniz.