14 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkTiroid Bezini Etkileyebilecek 8 Ev Ürünü

Tiroid Bezini Etkileyebilecek 8 Ev Ürünü

İçerikleri

Tiroid bezi, küçük, kelebek şeklinde bir bezdir, boynunuzun ön alt kısmında bulunur ve vücudunuzun metabolik fonksiyonlarında çok önemli bir rolü bulunmaktadır.Tiroid bezinizde değişiklik olduğunda, bu vücudunuzdaki pek çok organı da etkilemektedir, hatta bazı hastalıkların öncüsü olarak bunları tetikleme ihtimali bile vardır.Vücutta biriken toksinler tiroid bezi ile artmakta olan problemlerin ana sebeplerinden birisidir.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek kesinlikle doğrudan vücudunuzdaki toksinlerin etkisini azaltmaktadır, fakat aynı zamanda tiroid fonksiyonunu etkileyen ama genellikle dikkate alınmayan bir çok alışkanlık ve faktör vardır.

Evde kullanılan bazı ürünlerin tiroid problemlerini etkileyerek bunlara öncülük ettiği bulunmuştur, çünkü bu maddeler aşırı derecede toksin ve kimyasal yüklüdür. Evde bu maddeleri kullanmaktan vazgeçmek veya en azından kullanma sıklığını azaltmak bu problemlerden muzdarip olma riskinizi düşürebilmektedir.

Tarım ilaçları

Bir çok çalışma göstermiştir ki tarım ve böcek ilaçları ile herhangi bir şekilde bağlantısı olan insanların tiroid problemleri yaşama riski diğer insanlara oranla daha yüksek olmaktadır.Bir çalışma şunu bulmuştur; tarım ve böcek ilaçları ile içli dışlı olmak durumunda kaldıkları bir işte çalışan erkeklerle evli olan kadınlar tiroid problemleri bakımından daha büyük bir risk sergilemektedirler.Diğer bir çalışma ise, günümüzde kullanılan bu ilaçların %60’ı tiroid bezinde değişiklikler yapabilme ihtimaline sahip olduğu konusunda bizi uyarmıştır.Şüphe yoktur ki, bitki öldürücü kimyasallar, böcek ilaçları ve mantar önleyici gibi ilaçlara sık ve sürekli olarak maruz kalmak veya kullanmak tiroidiniz için çok zararlı olabilir.

Alev geciktirici

Alev geciktiriciler ve polibromine edilmiş difenil eterler (PBDEs) tiroid fonksiyonunuzda değişikliklere sebep olabilir.Bu tipteki ürünler televizyon setleri ve bilgisayarların ekranlarında, mobilya ve halıları dolduran köpüklerde bulunmaktadır.Sadece bunlar yetmiyormuş gibi, PBDE’ye maruz kalmak davranışsal ve gelişimsel problemlerle de ilişkilendirilmektedir.

Plastik

Vücudunuzda negatif bir etkisinin zaten olmasının yanı sıra, plastik, tiroid fonksiyonunuz için de aşırı tehlikeli olabilir.Günümüzde sağlıkla ilgili en büyük endişe yaratan durumlardan birisi, plastik şişelerden yiyeceğe ve suya geçebilen antimuan olarak bilinen kimyasaldır.Kopenhag Üniversitesi’ndeki (Danimarka) bilim adamları, plastik şişelerde saklanan meyve suları ve normal suların antimuan seviyesinin normal sağlıklı bir sudan 2.5 kat daha fazla olduğunu bulmuşlardır.Ayrıca, bazı plastik şişelerde bulunan ftalatın da tiroid fonksiyonunuzu etkileyebileceği de kanıtlanmıştır.

Yapışmaz yüzeyler

Perfloroktanoik asit (PFOA) adı verilen kimyasal ile yapılmış yapışmaz maddeleri, evinizde sıkça kullandığınız teflon, yiyecek saklama kapları ve diğer malzemerin içinde bulabilirsiniz.Bu kimyasal madde, çok az bir miktarına maruz kalsanız bile tiroid fonksiyonunuzu etkileyebilir, bu yüzden en güzeli yapışmaz yüzeylerle kaplanmış malzemeleri kullanmaktan kaçınmaktır.

Triklosan içeren diş macunları

Günümüzde en popüler türdeki bazı diş macunlarının içinde triklosan adı verilen bir madde bulunmaktadır, bu da tiroid fonksiyonunu, testosteron ve östrojen seviyelerini ve bazı antibiyotiklerin yararlarını etkileyebilmektedir.

Anti bakteriyel ürünler

Bazı antibakteriyel sabunlar, jeller ve losyonlar da triklosan içermektedir.

Triklosan ayakta, ellerde, dişte ve vücudun diğer kısımlarında üreyebilen bakterileri kontrol eden bir antibiyotik gibi davranmaktadır. Fakat, üstte de bahsettiğimiz gibi, tiroid gibi diğer vücutsal fonksiyonlar için zararlıdır.

Ağır metaller

Evde yaygın olarak kullanılan malzemelerin çoğunda bir miktar cıva, kurşun ve alüminyum gibi ağır metaller bulunmaktadır ve bunlarla savaşmak için üretilen antikorlar, Hashimoto ve Graves hastalığı gibi otoimmun tiroid bozukluklarına yol açabilmektedir.

Soya

Soya ürünleri proteinlerinin yanında pitoöstrojenler içermektedir, bu da tiroidin peroksidaz üretimini engelleyebilir.Normal tiroid fonksiyonu bölündüğünde, vücut iyot üretemez hale gelir ve bütün tiroid hormonları da bu şekilde üretilmektedir.Soya ürünlerinin diğer bir dezavantajı ise şudur; bunların büyük bir çoğunluğunun genellikle genetiği değiştirilmiştir (GDO), ve genetiği değiştirilmiş organizmalar da insan sağlığını büyük oranda negatif olarak etkilemektedir.