25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTaze ve toz zerdeçal nasıl tüketilir?

Taze ve toz zerdeçal nasıl tüketilir?

Zerdeçalı mutfağının baş köşesinden ayırmayanlar dikkat! Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile zerdeçal mucize baharat olarak adlandırılıyor. Pekiyi taze ve toz zerdeçal nasıl tüketilir. Prof. Dr. Serdar Akgün Youtube kanalında zerdeçal kullanımı ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

İçerikleri

Zerdeçal nasıl tüketilir? sıklıkla merak edilen bir konudur. Zerdeçal içeriğindeki bileşenler ile oldukça yararlı bir baharattır ancak ülkemizde fazlaca üretilmemektedir. Bize uygun mu, o da tartışılır tabi ki. Zerdeçal kullanımı son dönemde oldukça popüler hale geldi ancak bazı önemli hususların gözden kaçırıldığını düşündüğümden kendimi bu videoyu hazırlamak zorunda hissettim. Ben her şeye zerdeçal koyuyorum desem yalan olmaz bu arada. Bu videonun faydalı olacağını umuyorum.

Taze ve toz zerdeçal nasıl tüketilir?
Taze ve toz zerdeçal nasıl tüketilir?

Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

1- Yumurta ve omlete ekleyin;

Çırpılmış yumurta veya omlete bir tutam toz zerdeçal ekleyebilirsiniz. Siz veya aileniz zerdeçal konusunda yeniyseniz, başlangıç için harika bir seçimdir çünkü renk tanıdık ve lezzet hafiftir.

2- Kavrulmuş sebzelere ekleyin;

Zerdeçalın hafif ılık ve biberli tadı özellikle karnabahar, patates ve kök sebzelere harika lezzetler katar.

3- Pilava ekleyin;

Bir tutam zerdeçal, pilavınıza harika lezzet, güzel bir renk ve hafif bir tat verir.

4- Yeşilliklerle deneyin;

Lahana, karalahana gibi sotelenmiş veya kızarmış yeşilliklerin içine zerdeçal serpin.

5- Çorbalarda kullanın;

Altın zerdeçal ile servis edildiğinde bir kase sebze veya tavuk çorbası soğuk kış gecelerinde çok daha faydalı bir gıdaya dönüşecektir.

6- Bir smoothie haline getirin;

Taze zerdeçal özellikle meyve suları ve smoothie’lerde harika olsa da, bir tutam toz zerdeçal da iyidir. Hafif keskin aroma, smoothie’lerde genellikle iyi maskelenir.

7- Altın süt yapın;

Bir fincan sütü ½ çay kaşığı zerdeçal tozu (veya 1 ½ çay kaşığı taze rendelenmiş zerdeçal) ve 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil ile bir tencerede ısıtın. 15 dakika kaynatın. Isıyı kapatın, süzün ve bir çorba kaşığı bal ile tatlandırın.

8- Izgara ve Barbekü etlerinizi marine edin;

Toz zerdeçal ile öğütülmüş kimyon, öğütülmüş zencefil, sarımsak tozu, deniz tuzu ve karabiberi karıştırın ve ızgaradan önce sığır eti, kuzu eti, tavuk, balık veya tofu üzerine sürün.

Ek Bir İpucu:

Yukarıdaki 8 farklı kullanım ile zerdeçal nasıl tüketilir? konusundaki merakınızı gidermiş olduk. Zerdeçalın sağlığa faydalarından yararlanmak istiyorsanız, onu biberle eşleştirin. Bitki uzmanları zerdeçaldan en iyi şekilde yararlanmak için karışıma %3 karabiber eklemenizi tavsiye ediyor. Karabiber, zerdeçalın biyo yararlanımını artırarak daha küçük dozları daha etkili hale getiriyor. Bu, yaklaşık 1/2 çay kaşığı öğütülmüş biber ile 1/4 fincan zerdeçalın karıştırılması anlamına geliyor. Kolaylaştırmak için, biberi zerdeçal kavanozunuza önceden karıştırabilirsiniz.