Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerTarçın Çayının Bilinmeyen Faydaları

Tarçın Çayının Bilinmeyen Faydaları

İçerikleri

Tatlılardaki yaygın kullanımının haricinde, tarçın insan sağlığına olan sayısız faydası nedeniyle eski çağlardan beri birçok kültür tarafından kullanılmaktadır. Vücudu arındırması, kan şekerini düşürmesi, kilo vermeyi hızlandırması, regl dönemlerini düzenlemesi ve hazımsızlıkla mücadele etmesi bu özelliklerden bazılarıdır.

Tarçının özellikleri

Tarçın kökeni Hint Okyanusu kıyılarına dayanan bir baharattır. Özellikle geldiği bölge ise Hindistan’ın güneyinde yer alan Sri Lanka adasıdır. Tarçının en bilinen yönü olan kokusu ferahlatıcı bir etkiye sahiptir ve ayrıca birçok temizlik, sağlık ve güzellik ürününde de kullanılır.

Bu egzotik baharat zengin bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif, C ve B1 vitamini kaynağıdır. İshal, hazımsızlık ve şişkinlik için harika bir tedavi aracıdır, hatta bağışıklık sisteminizi bile güçlendirebilir. Balgam söktürücü olarak da kullanılır ve solunum yolu rahatsızlıkları rahatlatabilir.   Tarçın sahip olduğu termojenik etki sayesinde vücudun yağ yakma kabiliyetini arttırarak incelmenize yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlarla hücrelerin doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır ve serbest radikallerin etkisini azaltır. Bu antioksidanlar yağların damarlarda birikmesine engel olarak kalp rahatsızlıklarına karşı mücadele eder. Tarçın çayı içmek kandaki kötü kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur ve kan şekerini düzenler.

Düzenli tarçın tüketimi sindirim sistemini güçlendirir ve gaz birikimini engeller. İştah açıcı özelliği sayesinde anoreksi tedavisine de yardımcı olabilir. Tarçın kan pıhtılaşmasını engelleyen güçlü bir maddedir ve bu nedenle kanın normalden daha fazla pıhtılaşmasını engeller.

Florida merkezli Chemoreception Bilimler Derneğinden Dr. P. Zolads tarafında yapılan bir çalışmada, tarçının özellikle yaşlı insanların beyin fonksiyonlarını harekete geçirdiği sonucuna ulaşıldı. Ayrıca beyindeki dikkat, görsel hafıza, tanıma, işlem hızı gibi süreçlerden sorumlu diğer fonksiyonları da güçlendirmektedir. Bunlara ek olarak tarçın iltihabı azaltarak ağrıları dindirmeye yardım eder ve bu nedenle artritin semptomlarına karşı etkili olabilir.
Tarçın harici kullanımlarda ise antiseptik ve cilt dezenfektanı olarak ya da mantar ve bakterileri yok etme amacıyla kullanılabilir. Ayak ve tırnak mantarlarının tedavisinde olduğu kadar ağız yaralarında ve vajinal enfeksiyonların tedavisinde de etkilidir.

Tarçın çayının sağlığa faydaları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tarçın günlük beslenme düzeninizde çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz harika niteliklere sahip bir baharattır. Ancak, tarçını tüketmenin en iyi yollardan biri çayını hazırlamaktır. Böylece baharattaki tüm aktif bileşenleri diğer yiyeceklere karışmadan korumuş olursunuz. Üstelik tarçını çay şeklindeyken özümsemek sindirim sistemi için daha kolaydır, bu da faydalarını çok daha kısa sürede hissedeceğiniz anlamına gelir.

Şeker hastaları için

Tarçın çayının faydasını en çok görecek kişiler tip 2 diyabet (vücudun insülin seviyesindeki yükselmeye normal şekilde cevap veremeyerek kan şekerinin yükselmesi durumunda oluşur) hastalığı olanlardır. Bu çaydan içilen sadece bir fincan, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
B1 vitamini insülin reseptörlerini uyarır ve onları harekete geçirecek enzimleri etkisiz hale getirir. Bu da vücudun glukozu işleme kabiliyetini arttırır. Böyle bir durumda tarçın çayını diyette olduğunuz dönemlerde yemeklerden sonra içmek en iyi yöntemdir.

Kilo vermeye yardım eder

Tarçın çayını şeker hastaları için harika bir seçim haline getiren özellikler, onu aynı zamanda kilo vermek için de kullanışlı bir çay yapar. Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha çok yemek yediğiniz zaman pankreas durumu telafi etmek için daha fazla insülin salgılar. Bu ekstra insülin, vücudunuza ihtiyacı olduğundan daha fazla enerjiye sahip olduğunu söyler. Fakat tüm enerji ihtiyacınız karşılandığında, insülün fazla olan glukozu ya da şekeri daha sonra kullanmak üzere vücudunuzda depolar.

Tarçın çayı kan şekeri seviyenizi düşürdüğü için tüm metabolizmanızdaki insülin seviyesini azaltır ve bu da vücudunuzun daha az yağ biriktirmesini sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur. Bu çayı kilo vermek için kullanmanın avantajlarından biri de sonuçlarını çok hızlı bir şekilde fark edecek olmanızdır. Yapmanız gereken tek şey biri sabah diğeri de öğlen olmak üzere günde iki fincan tarçın çayı içmek.

Mide sağlığınıza iyi gelir

Tarçın çayı sindirim sisteminiz için de faydalıdır. Midedeki gazı azaltır, ülser oluşumunu engellemeye yardımcı olur, bulantı ve kusmayı durdurur. Genel bir ifadeyle, tarçının salya ve mide asitlerinin üretimini harekete geçiren etkisi sayesinde yediğiniz yiyecekler çok daha kolay bir şekilde sindirilecektir.
Benzer olarak, tarçın ishali doğal yollardan kontrol eder ve bağırsaklarınızı düzene sokar. Bu nedenle huzursuz bağırsak sendromu çeken kişilere tavsiye edilir. Ayrıca bağırsaklarda meydana gelebilecek iltihabı engeller ve iştahınızı açar.
Tarçın, safra tuzlarıyla birleşerek onların vücuttan atılmalarına yardım eden lif, demir ve kalsiyum içerir. Bu tuzlar uygun bir şekilde vücuttan atılmazsa kalın bağırsağın kolon bölümüne zarar verebilir.

Regl dönemlerini düzenlemeye yardımcı olur

karın ağrısı 4Kanın pıhtılaşmasını engelleyen etkisi sayesinde, tarçın çayı içmek regl dönemlerini düzene sokmak için evde uygulayabileceğiniz harika bir tedavidir. İki etkisi vardır: ilk olarak, eğer regl döneminiz biraz geç kaldıysa bu sürecin başlamasını tetikleyebilir. İkinci olarak ise, sahip olduğu ağrı kesici etkisi sayesinde bu süreçte çektiğiniz ağrıların azalmasını sağlayabilir.

Kolesterolü düşürür

Tarçın çayının kandaki kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürdüğü ve böylece kan dolaşımını yavaşlatan aterom (atardamar duvarlarında oluşan akyuvar birikmesi) ve trombus (kan pıhtısı) oluşumunu engellediği ortaya çıkarıldı.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı savaşır

Grip sezonu geldiği zaman tarçın çayı en iyi dostunuz olabilir. Çin tıbbı bu çayı yüzyıllardır hastalıkları tedavi etmek için kullanıyor. Tarçın bir antibiyotiktir, iltihapları azaltır, ateşi düşürür, öksürüğe iyi gelir ve tadı da harikadır! Üstelik migren ve baş ağrılarını da rahatlatır.
Tarçının birçok faydası olmasına rağmen aşırı şekilde içmemeniz gerektiğini de unutmayın. Bu nedenle, herhangi bir ilaç tedavisini veya kilo vermek için uyguladığınız rejimi tamamlayıcı bir ürün olarak kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Tarçın çayından uzak durulması gereken durumlar

Bazı durumlarda tarçın tüketiminden kaçınmanız gerekir, çünkü saydığımız bunca harika özellik sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir.

Çok fazla tüketmeyin

Kumarin tarçında bulunan zehirli bir bileşendir. Aşırı kullanımlarda böbrek ve karaciğerde hasara neden olabilir. Bu nedenle yemeklerinize eklerken çok fazla cömert davranmayın.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketmeyin

Hamilelik süresince tarçından uzak durmak oldukça önemlidir. Kan dolaşımını hareketlendirerek rahmin kasılmasına neden olabilir. Bu durum fetüse zarar verebilir. Benzer şekilde lohusa annelerin de tarçın çayından uzak durması gerekir, çünkü bebekte alerji oluşumuna sebep olabilir.

Ülseriniz varsa tarçından uzak durmalısınız

Mide veya bağırsak ülseriniz varsa, tarçın tüketimi durumu sadece daha kötü hale getirir. Böyle bir durumda en iyisi tarçından tamamen uzak durmaktır.

Kalbinize dikkat edin

Tarçının kalp atışlarınızı hafifçe hızlandıran bir etkisi vardır. Bu nedenle, kalp rahatsızlığı olan kişilerin tarçın tüketmemesi gerekir. Aksi takdirde kalp atışlarını hızlandırarak sağlığınızı tehlikeye atabilir.

Antibiyotiklerle beraber kullanmayın

Tarçın doğal bir antibiyotiktir, bu sebeple yapay bir antibiyotikle karıştırmak iyi bir fikir olmayacaktır. Sahip olduğu özellikler diğer ilaçların etkileriyle birleşerek tahmin edemeyeceğiniz yan etkiler oluşturabilir. Bir antibiyotik tedavisi sürecinde tarçından uzak durmak en iyisidir.

Tarçın çayı için tarifler

İnceltici tarçın çayı; Bu inceltici tarçın çayını hazırlamak oldukça basittir. İşte ihtiyacınız olan malzemeler:
1 bardak sıcak su Yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın 1 çay kaşığı bal Tarçın ve balı sıcak suyun içinde karıştırın. İçmeden önce 10 dakika demlenmeye bırakın.

Regl dönemleri için tarçın çayı

Gerekli malzemeler:

  • 1 dal tarçın
  • 1 bardak kaynamış su

Tarçın dalını bir kupanın içine koyun ve üzerine kaynamış suyu ekleyin. Karışım soğuduktan sonra tarçın dalını içinden alın. Çayınız artık içmek için hazır. Eğer ihtiyaç duyarsanız biraz şeker veya balla tatlandırabilirsiniz.

Grip ve soğuk algınlığı için tarçın çayı

Gerekli malzemeler: 1 dal tarçın Kaynar su Yeşil çay gibi bir bitki çayı
Tarçın dalını kaynayan suyun içine atın ve iki dakika bekleyin. Su soğuduktan sonra tarçını alıp ayırın. Hazırladığınız tarçınlı suyu grip veya soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yarayacak herhangi bir bitki çayını hazırlarken kullanabilirsiniz.