28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTansiyonu düşürmek için ne yapmalı? Yüksek tansiyon nasıl düşer, ne iyi gelir?

Tansiyonu düşürmek için ne yapmalı? Yüksek tansiyon nasıl düşer, ne iyi gelir?

İçerikleri

Büyük tansiyonunuz 14’ün, küçük tansiyonunuz 9’un üstüne çıkıyorsa hipertansiyon hastasısınız demektir. Tansiyon rahatsızlığı olanlarda ise felç, kalp krizi ve böbrek yetmezliği görülme riski oldukça yüksektir. Ülkemizde ise her 4 kişiden birinde, 60 yaş ve üstünde ise her 2 kişiden birinde hipertansiyon rahatsızlığı görülmektedir. Hipertansiyon rahatsızlığı olan birçok kişi, bu rahatsızlığından bir haber yaşamaktadır. Hipertansiyon rahatsızlığı ile yaz aylarında çok sık karşılaşılmaktadır. Başkent Üniversitesi Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görev yapan Doç. Dr. Tansel Erol, hipertansiyon hastalarının tansiyonlarını nasıl düşüreceği ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Su Bol İçilmeli

Özellikle yaz mevsiminin sıcak günlerinde vücutta su ve tuz kaybı ciddi oranda arttığından dolayı sıvı dengesizliği riski yükselmektedir. Bu hususa hipertansiyon rahatsızlığı olup da idrar söktürücü özelliği olan tansiyon ilacı kullananların çok dikkat etmesi gereklidir. Çünkü bu tür ilaçlar nedeniyle vücutta ciddi oranda sıvı kaybı olmaktadır. Eğer hipertansiyon hastasısanız günlük 8-10 bardak su içmelisiniz.

Tansiyon Ani Düşebilir

Sıcak hava nedeniyle damarlarda genişleme olur. Bu da tansiyonun düşme riskini yükseltmektedir. Kullanılan tansiyon ilacının damar genişletici özelliği varsa ani tansiyon düşmelerine çok dikkat edilmelidir. Özellikle yaz aylarında tansiyon ilaçlarının dozunu yeniden ayarlamaya ihtiyaç duyulabilir. Tansiyon ilaçlarının dozunun ayarlanması için doktora danışmakta fayda vardır.

Besinleriniz Potasyum Zengini Olsun

Hipertansiyon rahatsızlığı olanların diyetlerinde meyve ve sebzelere ağırlık vermesi gerekir. Çünkü bu tür gıdaların içeriğinde yüksek potasyum vardır. Potasyum bakımından en zengin meyveler ise kuru erik, kayısı, karpuz, mango ve avokado’dur. Potasyum bakımından en zengin sebzeler ise pancar, ıspanak, fasulye ve tatlı patatestir.

Egzersiz Önemli

30 dakikalık aerobik egzersizler, haftada asgari 5 gün mutlaka yapılmalıdır. Hipertansiyon hastasının yapabileceği en iyi egzersiz ise şüphesiz tempolu yürüyüş yapmaktır. Yaz aylarında saat 11.00 ila 17.00 arasında kesinlikle egzersiz yapılmaması gerekir. Yaşanılan bölgede nem ve sıcaklık oranı fazla ise egzersiz için sabah erken saatler tercih edilmelidir. Akşam saatlerinde egzersiz yapmayı planlıyorsanız yemekten 2 saat sonra yapmanızda fayda vardır.

İçeriğinde Lif Olan Gıdalar Yiyin

Tansiyonun 1 birim düşmesinde DASH diyeti en etkili yöntemdir. DASH diyeti, içeriğinde bol miktarda lif barındıran gıdalarla yapılır. Yine içeriğinde bol miktarda potasyum, magnezyum, kalsiyum barındıran gıdalar tercih edilmesi tansiyonun düşmesinde etkendir. İçeriğinde çok fazla lif barındıran başlıca gıdalar ise havuç, fasulye, brokoli, elma ve armuttur.

Tuz Kısıtlanmalı

Günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemelidir. Bu da 1 silme çay kaşığı tuzdan daha azdır. Yaşlılarda tansiyonu düşürmek için tuz kesinlikle kısıtlanmalıdır. İçeriğinde sıfır tuz olan diyetlerinde tehlikeli olduğu hatırda olmalıdır. İçeriğinde aşırı tuz olan hazır çorbalar, füme etler, turşu vb. gıdalar tüketilmeyerek tuz tüketimini ciddi miktarda kısıtlamak mümkündür. Ayrıca maden suyu içeriğinde fazla tuz barındırmaktadır. Bu nedenle de günlük maden suyu tüketimi bir bardağa aşmamalıdır.

Sigara İçilmemeli

Yaz mevsiminde iyi olan havalar dolayısıyla açık alanda daha fazla vakit geçirilmesi ve sosyal faaliyetlerin artması stresi azaltmaktadır. Bu yüzden sigara yaz mevsiminde daha rahat bırakılır. Sigara içilmediğinde tansiyon daha rahat kontrol altına alınabildiği gibi kalp krizi riski de ciddi oranda düşmektedir.

Alkol Tüketmeyin

Özellikle aşırı alkol içilmesi tansiyonun yükselmesinde bir hayli etkendir. Alkol tüketiminin yaz aylarında arttığı gözlenmektedir. Alkol bırakılamıyorsa o zaman sınırlandırılmalıdır. Günlük alkol tüketimi erkekler için iki kadehi, bayanlar için ise bir kadehi aşmamalıdır.

Çay ve Kahve Sınırlandırılmalı

Çay ve kahvenin içeriğinde bulunan kafein idrar söktürdüğünden dolayı vücutta sıvı kaybı fazla olur. Kahve tüketiminin kesinlikle sınırlandırılması gerektiği gibi çayda kesinlikle açık içilmelidir.

Tatilde İlacı Unutmayın

Tansiyon hastaları için tatile çıkarken unutulmaması gereken iki şey tansiyon aleti ile tansiyon ilaçlarıdır. Tatile gittiğiniz yer ile yaşadığınız yer arasında rakım farkı var ise tansiyon değişebilir. Tansiyon aletinin senelik kalibrasyon ayarını yaptırmayı unutmayın. Tansiyon ilaçları düzenli kullanılmazsa yükselen tansiyon ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Güneşlenmek İyi Gelir

Yaz aylarında güneşlenmek tansiyon hastalarına çok iyi gelmektedir. Ancak güneşlenilen saatlere de çok dikkat edilmelidir. Güneşlenme esnasında D vitamininde artış olur. Bu ise kalp rahatsızlıkları riskini azalttığı gibi kan basıncını düşürür. Yaz sıcaklarında saat 12 ila 16 aralığında güneşten kesinlikle kaçınmak gerekir.