25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSu çiçeği evde tedavi edilebilir mi?

Su çiçeği evde tedavi edilebilir mi?

İçerikleri

Genellikle bahar aylarında görülen su çiçeği hastalığı virüsler tarafından yayılır. Oldukça bulaşıcıdır ve 15 gün kadar vücutta kalabilir. Günümüzde aşısı olan bir hastalıktır ve kendisini tekrarlamaz. Tıpkı kızamık virüsü gibi yenilenebilen bir virüs değildir ve vücutta tanınarak bağışıklık kazandırır. Su çiçeği çok fazla komplikasyon ortaya çıkarmaz. Genellikle kendiliğinden geçer. Tükürük bezlerinde bulunan su çiçeği virüsü, insandan insana hava, tükürük, öksürme yolllarıyla bulaşır. Vücutta içi su dolu kabarcıklar olarak ortaya çıkar. Yüz, saç dipleri ve hatta ağız içinde bile oluşabilirler. Tıp dilinde “Varisella” da denilen su çiçeği virüsü bulaştıktan bir kaç gün sonra belirtilerini ortaya koyar.

Su Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

En yaygın olarak 10 yaşından küçük çocuklarda görülür. Vücutta döküntüler meydana getirir ve bu içi su dolu kabarıklıklar kaşıntıya neden olur. Kaşıntı yoluyla bu döküntüler yaralara dönüşebilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Özellikle kortizon ve kanser tedavisi görenlerin, hamilelerin ve erken doğan bebeklerin risk altında olduğu bir hastalıktır. Su çiçeğinde çok nadir olarak başka sorunlar görülür. Örneğin; yaraların kaşınmasına bağlı olarak mikrop kapma ve enfeksiyon dışında pek bir sorun yaşanmaz. Fakat bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde hastalık farklı seyir edebilir. Organlara yayılma ve böbrek iltihabı nadir görülen diğer komplikasyonlardır.

Ayrıca gebe bir kadının bu dönemde su çiçeği geçirmesi sakıncalıdır. Anne karnındaki bebekte bu virüsten etkilenir ve uzuvlarda boy farklılığı, koriyoretinit ve katarakt denilen göz hastalıkları meydana gelir.

Su Çiçeği Evde Tedavi Edilebilir mi?

Hastalık beraberinde pek çok sorun getirmediği için ağır bir tedavi süreci gerektirmez. Kendiliğinden de geçebilen bu hastalık esnasında ateşlenme sorunu varsa ateş düşürücüler kullanmak yeterlidir. Aspirin kullanımı kesinlikle önerilmez. Kaşıntıdan kaynaklı enfeksiyon sorunlarının gelişmemesi için cilt üzerine uygulanan kaşıntı azaltıcı ürünler kullanılabilir. 1 yaşından küçük bebeklerde görülen su çiçeği tehlikeli olabilir. Bundan dolayı doktor kontrolü şarttır. Su çiçeği aşısı olan bir hastalıktır ve bebeklere 1 yaşından önce uygulanmaz. Ayrıca su çiçeği olmuş biriyle temas halinde olan birey 3 gün içerisinde aşı olursa hastalığın etkilerinden kurtulur.

Her hastalıkta olduğu gibi su çiçeği hastalığında da kullanılan ilaçlara bağlı olarak oluşan yan etkiler veya anormal bir durum gözlemlenebilir. Bu durumlar;

  • Öksürüğün kuvvetli seyretmesi,
  • Uyuşukluk ve uykunun ağırlaşması,
  • 3 günü aşkın ateşlenme süresi,
  • İdrar miktarında azalma,
  • Yemek yeme isteğinin kesilmesi olarak sıralanabilir.

Bu bulgulardan herhangi biri görüldüğünde doktora gitmek en doğru seçim olacaktır.