28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkSpirulina nedir, faydaları neler, neye iyi gelir?

Spirulina nedir, faydaları neler, neye iyi gelir?

Bu yazımızda spirulina nedir,  nasıl tüketilmeli, faydaları neler, kimler spirulina kullanmalı? sorularınıza yanıt aradık. İşte detaylar..

İçerikleri

Spirulina adını sıklıkla mükemmel etiketlere sahip adlarla bahsedilmektedir. Spirulina nedir? Sorusuna gelmeden önce bu denizden gelen mucize besinin yan etkileri, güvenliliği ve gıda takviyesi durumlarına kısa göz atmamız gerekmektedir.

Spirulina Nedir, Nasıl Tüketilmeli?

Spirulina, mavi ve yeşil renklerde bulunan algler olarak bilinirler. Genellikle toz haliyle tüketildikleri görülmektedir. Sakın onu bit bitki türü falan sanmayın, ondan kısaca bahsetmemiz gerekirse su yosunu olduğunu söylemek doğru bir tasvir olacaktır. Hatta siyanobakteri türleri içerisinde bulunan spirulina besin takviyesi dışında bazı gıdalarda gıda rengi açısında da kullanılmaktadır.

Spirulinanın Faydaları Neler? Neye İyi Gelir?

Özellikle vitamin bakımından oldukça zengin yapısıyla spirulina tercih edilmektedir. A,C,E ve B vitaminlerini barındıran spirulina aynı zamanda bazı sağlığa yararlı materyalleri de barındırmaktadır. Bunlar magnezyum, selenyum ve çinko vb. minareler olarak biliniyorlar. Bu özellikleri incelendiğinde spirulina vücudun aldığı ve alacağı hasarlara karşı korumaktadır.

Alg olması sebebiyle harika bir vegan kaynağı olarakta bilinmektedir. Ayrıca bu muazzam algin yapı itibariyle 5g kadarı yüksek protein bile sağlamaktadır. Hatta porsiyon başı hesaplandığında 3g denk gelen bir protein verdiği de biliniyor.

Kimler Spirulina Kullanmalı?

Spirulina elbette mucize yanları olsa da kullanılırken uzmanların söylediklerine kulak verilmesi gerekiyor. Özellikle bu gibi gıda takviyeleri amacıyla kullanılan destekleyicilerin hangi dozda kullanıldığı önem taşıyor. Çünkü spirulina bir alg olması sebebiyle yanlış kullanılması yada yüksek bir dozajda kullanılması ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Biz spirulina’nın tam olarak kimler tarafından kullanılmalı kısaca bakalım.

  • Metabolizma konusunda bir sıkıntınız bulunuyorsa hızlandırma, zayıflama vb. girişimler için tercih edilmektedir.
  • Kalp rahatsızlığı hastaları genellikle bu yosunu kullanıyorlar.
  • Kolesterol değerleriniz yüksekse bu Alg onu düşürme konusunda yardımcı olacaktır.
  • Dikkat eksikliğiniz varsa, kaygı yaşıyorsanız, depresyon belirtileri varsa bu gibi zihinsel sorunları çözmeye yönelik tedavilerde kullanılmaktadır.
  • Adet sancılarınız çok şiddetli ağrıya sebep oluyorsa, yine kullanmanızı tavsiye edebiliriz.
  • Düşük bağışıklık sistemine sahip bireyler sıklıkla spirulinayı kullanıyorlar.
  • Hafızasını güçlendirmeyi amaçlayan yaşlı bireylerin ilgi odağı olduğu görülmektedir.
  • Ayrıca sindirim rahatsızlıklarını spirulina ciddi oranda düzeltmektedir.
  • Vücut geliştirme sporuyla uğraşan bireylerin kas sistemini ve gücünü artıran bir yapısı bulunmasıyla sebebiyle, devamlı tükettikleri bilinmektedir.