24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkSperm testi nedir, neden önemlidir?

Sperm testi nedir, neden önemlidir?

İçerikleri

Sperm testi, ürolojik muayeneden sonra doktorun isteğine göre gerçekleşen testtir. Sperm testinin neticesine göre infertilite tedavisine başlanmaktadır. Erkeklerin sperm üretme potansiyelini, sperm kalitesini, sayısını ve hareketliliğini analiz eden testtir.

Sperm Testi Nasıl Yapılır?

Sperm örneği iki şekilde alınmaktadır. Muayeneden sonra sperm örneği hastanede alınabilmekte veya hasta spermini hastaneye sonradan ulaştırmaktadır. Doktorların terci  sperm örneğinin hastanede alınmasıdır. Sperm testi öncesi hastanın 3-5 gün arasında cinsel perhizli olması gerekir.

Sperm Testi Sırasında Nelere Dikkat Etmeli?

Sperm örneği verirken, boşalmayı kolay hale getirecek jel, sabun ya da kayganlaştırıcı gibi maddeler asla kullanılmamalıdır. Bu maddeler sperm yapısına ve canlılığına zarar verebilir.

Sperm Testi Sonuçları Nasıl Olmalı?

Test sonuçları dikkat alındığında sperm kalitesinin hareketliliğinin ve sayısının istenen seviyede olması gerekir. Bunun dışında sperm kalitesi yanı sıra hastaların diğer durumlarına bakılarak alınması önemlidir.

Sperm Testi Sonrasında Olası Tanı Nedir?

Sperm testi sonrasında olası bir teşhis söz konusudur. Yapılan uygulamadan sperm testi net sonucu sunulur.

Kimler Sperm Testi Yaptırmalı?

Tüp bebek tedavisinde hastaneye başvuruda bulunanların da semen analizi yaptırması gerekmektedir. Varikosel, inmemiş testis gibi üriner problemleri bulunanların doğurganlığını ölçmek ve kontrolü için sperm testi yapılabilmektedir.

Hiv Testi Nedir?

Hiv testi, HIV hastalığının tespiti bakımından çok önemli olan ve kişilerin enfekte olup olmadığını öğrenmesi için yapılmaktadır. Bireylerin vücudundan alınan numuneler ile yapılan test ile hastalığın tespitinde farklı test çeşitleri bulunmaktadır.Klasik HIV testi, bazı belirtileri gösteren bireylerden alınan kan ya da oral sıvıdan gerçekleştirilir. Bunun haricinde idrardan da test yapılması mümkündür.

Genel de cinsel yolla bulaşan hastalıklar, önemli sağlık sorunlarına ve ölümle sonuçlanabilen ciddi rahatsızlıklardır. Hastalığın tespitinde bazı belirtileri gösterenlerin hızlıca hiv testi yaptırması gerekir.

HIV testi yaptırılırken testin doğru bir şekilde neticelenmesi için vücudun antikor sentezlemesi gerekmektedir. HIV olan birisi ile temas sağlayan kişiler, anında testi yaptırmasından sonra büyük olasılıkla test sonucu negatif çıkmaktadır.Testin doğru ve güvenilir olarak çıkmasında temas edenlerin belirli bir vakit bekleyerek, sonrasında yaptırması önerilmektedir.

Hiv Testi Nasıl Yapılıyor?

Bireyde HIV enfeksiyonun olmasından şüphe eden doktor tarafından HIV testi yapılması isteğinde bulunulabilir. Hiv testi teknisyen tarafından ufak bir kan örneğinin alınıp laboratuara gönderimi ile başlamaktadır. Bazı doktorlar tarafından ekstra bir şekilde immünolojik testler idrar veya ağız sıvısının kontrolü de sağlanmaktadır. Test sonucunun pozitif olması halinde takip testi yapılmalıdır.

Hiv Testi Nerede Yapılır?

HIV testleri sağlık kuruluşları, danışmanlık merkezleri ve özel hastanelerde gerçekleşmektedir. HIV testine herhangi bir ücret ödenmemesi için kişi bağlığı sağlık ocağından da talep edebilir. Evde de yapılabilecek HIV testleri vücudun genetik yapısını ölçmekte ve tanımlama şeklinde sonuçlar vermektedir.

Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?

Genel anlamda HIV testinin sonucunun kesin olarak doğruluğunu görmek için kan içinde antikor oluşumunun olduğundan emin olunmalıdır. Bu sebep ile testin doğru vakitte yapılması çok önemlidir. Kan içinde antikor testi oluşumu, bireylerin enfeksiyon ile temasından ortalama olarak 4-6 hafta sonrasında gerçekleşmektedir.

Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Bireyler cinsel hayatlarında HIV virüsü ve gelecekte doğacak çocukların sağlığın güvenceye alabilmek için sağlık kuruluşlarından hiv testi isteğinde bulunabilirler. Evlilikten önce gerçekleşen HIV testlerinde şüpheli bir durum varsa sağlık kuruluşlarında tedaviye başlanır.

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas esnasında semen ve vajinal sıvılar gibi vücut salgısı ile bulaşmaktadır. Bazı cinsel hastalıklar yalnızca cinsel organlarda ve komşu yerlerde görülürken, bazıları vücuda yayılma eğilimi gösterebilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar en çok 15-30 yaş aralığındaki kişilerde görülür. Kadınlarda erken yaşlarda evlilik, biyolojik açıdan cinsel organ mukozasının ilişki esnasında tahriş ihtimalini ve dolayısıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklar için riskleri artırmaktadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Ağrı,
  • Kasıklarda şişlik ve beze oluşumu,
  • Sık idrara çıkılması,
  • Peniste akıntı,
  • İdrar yaparken yanma,
  • Cinsel bölgede siğil, uçuk, yara

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

  • Tek partnerli cinsel hayatı tercih etmek,
  • Hepatit ve HPV gibi aşılar ile önlenmesi mümkün olan hastalıklara yönelik aşı yaptırılması,
  • Cinsel ilişki esnasında kondom kullanılması,

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi, hastalık etkeni mikroorganizmaya göre farklılık göstermektedir.Sifiliz, klamidya, gonore gibi bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Uygun antibiyotiğin seçimi ile hastalığın başarılı olarak tedavisini gerçekleştirmek mümkündür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tanısı alanlar son dönemlerde cinsel ilişkide bulundukları partnerlerini bilgilendirmelidirler. Partnerlerin de olası bir hastalık anında tedavisi sağlanır ve enfeksiyonun toplum içindeki yayılması azaltılabilmektedir.