27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkSır saklamak sağlığınız için neden kötü?

Sır saklamak sağlığınız için neden kötü?

İçerikleri

Bir sırrınız olduğunda endişeye kapılıp, kendinizi tuzağa düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Sırrınızı birine anlatmaktan korkmuş olabilir veya sırrınızın kendiliğinden ortaya çıkacağından endişeleniyor olabilirsiniz. Sırlar hakkında endişelenmek sizi üzüyor,  depresyon, endişe ve stres gibi durumlara yol açıyor olabilir. Sır saklamak, vücudun kortizol adı verilen stres hormonunu arttırır. Stres tüm vücudunuza çok büyük zarar verebilir.

İşte sırların neden olduğu stresin sizi etkileyebileceği birkaç durum;

  • Sürekli stresin bağışıklık sistemi tepkinizi azalttığı gösterilmiştir. Bu da hastalanmanızın daha sıklaşacağı anlamına gelir.
  • Stres ve anksiyete, mide ağrısı, göğüste sıkışma, solunum zorluğu ve hatta panik atak gibi fiziksel reaksiyonlara neden olabilir.
  • Düşmanlık, korku, utanç ve üzüntü gibi olumsuz duyguları daha sık hissedersiniz.
  • Kronik koşulları daha da kötüleştirir.
  • Stres, odaklanma ve öğrenme yeteneğinizi etkiler.
  • Uyku kalitenizi düşürür, bu da ruh hali değişimlerine ve aşırı sinirlenmenize neden olur.
  • Sırlar, diğer insanlarla etkileşiminizi etkiler.

Sırrı Paylaşmanın Güvenli Yolları Neler?

Birçok insan sırları saklamak zorunda kalırlar, çünkü yargılanmaktan korkarlar ya da güvenecek kimseleri yoktur. Peki ne yapılmalı?

Sırrınızı İsimsiz Olarak Paylaşın;

Sırrınızı çevrimiçi bir forumda paylaşın. Birçok web sitesi sır göndermenize izin verir ve kişisel bilgi gerektirmez. Böylelikle paylaşmanın vermiş olduğu rahatlıkla sırrın üzerinizdeki baskısı kalkmış olur.

Sırrınızı Bir Yere Yazın;

Sırrınızı bir kağıda yazın ve daha sonra parçalayın. Bu uygulama ile omuzlarınızdan bir ağırlığın kalktığını hissedeceksiniz. Sırlarınızı bir günlüğe yazma veya düşüncelerinizi not etmenin sırları saklamaktan kaynaklanan yükü hafifletmenin iyi bir yoludur. Mutlaka deneyin faydasını göreceksiniz.

Bir Terapistle Konuşun;

Bazen sırrı arkadaşlarınızla veya sevdiklerinizle paylaşmaktan çekinebilirsiniz. Çünkü baskıdan ve yargılanmakytan korkabilirsiniz. Terapist veya psikiyatrla konuşmak, hisleriniz hakkında net bir şekilde hüküm vermeden konuşmanın güvenli bir yoludur. Böylece ruhen ve bedenen kendinizi rahatlamış hissedeceksiniz.