19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerSingapur tropikal ikliminde öksürükle yayılan virüs 6 metreye kadar taşınabiliyor

Singapur tropikal ikliminde öksürükle yayılan virüs 6 metreye kadar taşınabiliyor

İçerikleri

Araştırmacılar, maske takmayan bir insanın öksürdüğü zaman havaya yaydığı damlacıkların yayılma şeklini modelleyen bir simülasyon geliştirerek damlacıkların ne kadar mesafeye ulaşabileceğini belirlediler. Simülasyonla yapılan araştırmada, maske takmadan öksüren bir kişinin 100 mikrometre boyutunda olan damlacağının 6,6 metreye kadar ulaşabildiği görüldü.

Öksürükle havaya yayılan damlacıklarla ilgili araştırmalar yapılsa da Singapur’un iklim özelliklerinin dikkate alınmadığını söyleyen Enstitü Direktörü Lim Keng Hui, tropikal iklimde havaya yayılan damlacıkların taşınma mesafesinin daha kuru olan ılıman iklimlere göre değişiklik gösterebileceğini ifade etti.

Rüzgar Damlacığı Daha Uzağa Taşıyor

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Kang, “Bu konu ile ilgili yapılan diğer çalışmalar, havaya karışarak yayılan bir damlacığın ya tamamen buharlaşarak kaybolduğunu, ya da hiç buharlaşmadığını varsayıyorlar. Singapur’un nemli ikliminde ise öksürükle havaya karışan damlacıklar kısmen buharlaştığından arkada daha küçük damlacıklar bırakmakta ve bu damlacıklar rüzgarla birlikte daha uzak mesafelere taşınabilmektedir.” dedi.

Maske Kesinlikle Takılmalı

Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonla mücadelede maske takmanın çok önemli olduğunun altını önemle çizen araştırmacılar, hijyen ve sosyal mesafe kurallarının yanı sıra kapalı ortamların iyi havalandırılması gerektiğine önemle vurgu yaptılar. Ayrıca geliştirilen simülasyon sayesinde Covid-19 virüsüne karşı alınan önlemlerin planlamasının yeniden yapılması için kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde oldukları araştırmacılar tarafından ifade edildi.