24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkSigarayı hiç yardım almadan bırakmak mümkün mü?

Sigarayı hiç yardım almadan bırakmak mümkün mü?

İçerikleri

Günlük yaşamında 1 paket sigara içenler ile sabah kalktıktan sonra ilk yarım saat içerisinde sigarasız yapamayanlar, sigarayı bırakmayı düşündüğünde dahi sinirlilik ve huzursuzluk hali olanlar, birkaç saat içmediğinde bile sigaraya büyük özlem duyanlar yüksek düzeyde sigara bağımlısıdır. Bu tür bağımlıların, sigarayı bırakması için kesinlikle profesyonel desteğe ihtiyacı vardır.

Az Sayıda İçilen Sigara Zararlı mı?

Az sayıda sigara içtiğinden dolayı zararı olmadığını düşünenler hiç boşuna kendisini avutmasın. Çünkü sigaranın içerisindeki nikotin o kadar garip bir kimyasaldır ki her dozu vücuda zarar vermektedir. Günümüzde tıp her ne kadar gelişse de insanların nikotinin hangi dozundan etkilendikleri bilinmiyor. Bu noktada kişisel farklılıklar ön plana çıkıyor. Sigara kullanan insanın yaşı, ne kadar süredir sigara kullandığı, bir rahatsızlığının olup olmadığı nikotinin sağlığa verdiği zararın düzeyini etkiliyor. Ayrıca nikotinin vücutta oluşturduğu tahribatı kent veya kırsal yaşam, fakirlik, beslenme alışkanlığı, maruz kalınan hava kirliliği ve daha birçok faktör etkilemektedir. Ülkemizin birçok ilinde ise hava kirliliği yüksek seviyelerdedir. Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz besinler ise üretim esnasında kanserojen madde içeren zehirlere maruz kalıyor. Tüm bunlar düşünüldüğü zaman sigaranın vücutta oluşturduğu tahribat çok fazla olmaktadır.

Polikliniğe Başvurmak Gerekli Mi?

Sigarayı bırakmak isteyen herkesin polikliniğe başvurması maalesef imkansızdır. Çünkü ülkemizde o kadar fazla sigara bağımlısı var ki poliklinikler, bu isteklerin tümünü karşılayabilecek kapasitede değildir. Ayrıca alt yapı ve insan gücüyle böyle bir şey mümkün olsa dahi sigarayı bırakmak için herkesin polikliniğe başvurmaya ihtiyacı yoktur. Çünkü tütün ürünü içenlerin neredeyse yarısı hafif düzeyde bağımlıdır. Hafif düzeyde bağımlı olanların, alınacak doğru tedbirlerle herhangi bir ilaca ve profesyonel yardıma ihtiyacı olmadan sigarayı bırakması mümkündür. Orta ve yüksek düzeyde bağımlılar ise ilaca ve profesyonl yardıma gereksinim duyabilirler.

İlaçların Yan Etkileri Neler?

Her ilacın olduğu gibi sigarayı bırakmak için kullanılan ilaçlarında yan etkileri olacaktır. İlaçların vücuda nasıl etki ettiği ve yan etkilerinin neler olduğu bilinmektedir. Burada en önemli husus ise hangi ilacın kimlere verilmeyeceğinin bilinmesi. Bu yüzdende bu ürünlere ilaç adı verilmektedir. Eczanelerden alınırken kesinlikle reçetesiz alınmamalıdır.

Sigarayı Bırakanların Vücudunda Nasıl Değişimler Olur?

  • Tütün ürünlerinin içilmediği ilk 20 dakika içerisinde nabız ve kan basıncı normal seviyeye gelir.
  • İlk 15 günde efor kapasitesi yükselir.
  • İlk üç ayda tat ve koku alma duyusu normale döner.
  • Öksürük ve balgam çıkarma gibi rahatsızlıklar son bulur.
  • Bağışıklık sistemi kuvvetlenir.
  • Diş ve parmaklardaki sarı lekelerin zamanla kaybolduğu görülür.
  • İlk bir yıl içerisinde kalp krizi ve beyin kanaması riski yarı yarıya düşer. Bunu dünyadaki hiçbir ilacın başarması mümkün değildir.
  • İlk beş yıl içerisinde gırtlak, ağız, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yüzde 50 düşer.
  • İlk 15 yıl içerisinde ise kalp krizi geçirme riski hayatında hiç tütün ürünü içmeyenlerle aynı seviyeye düşer.
  • Akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 50 düşer.

Sadece Sağlığa Değil, Cebe de Zarar

Tütün ürünleri bırakıldığı zaman bundan sadece sağlık olumlu etkilenmiyor. Aynı zamanda tütün ürünü içmeyenler gibi temiz hava solunur.

Çocuklara olduğu kadar size değer veren insanlara da iyi bir örnek olursunuz.

Tütün ürünlerine ayrılan parayı biriktirdiğiniz takdirde arzuladığınız yerde tatil yapma imkanına kavuşuyorsunuz. Başka bir bakış açısıyla tütün ürünlerine verdiğiniz parayı bir kenara koyarsanız zamanla evinizin ihtiyaçlarını giderebilirsiniz.

Tütün endüstrisine kazandırdığınız parayı çocuklarınızla, dostlarınızla harcayabilir ya da kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Sigarayı Sadece İradeyle Bırakmak Mümkün mü?

  • Öncelikle ilk 15 gün içerisinde sigarayı bağımlılığından kurtulmak için bir gün tespit edin. Bu günü yakın çevrenizle ve sosyal medyadan paylaşmaktan çekinmeyin.
  • Sigarayı azaltmaktansa aniden bırakmak daha iyidir.
  • Sigaranın sağlığınıza verdiği zararın bilincinde olun. Bu zararları sürekli hatırlayın. Brokoli tüketmekle veya alınan vitaminlerle bu zararların üstesinden gelemeyeceğinize kendinizi inandırın.
  • Sigarayı kendi iradenizle bırakamayacağınızın bilincindeyseniz bağımlılığa uygun hareket edin.
  • Sigara içme isteğiniz topu topu 3 dakika devam eder. Bu 3 dakika içerisinde zihninizi başka şeylerle meşgul edin.
  • Size tütün ürünlerini hatırlatacak kibrit, çakmak, pipo, paket vb. şeyleri çevrenizden uzak tutun.
  • El ve ağız alışkanlığının kontrol altına alınmasında tesbih çekmek, kalem kullanmak, yazı yazmak veya eli başka şeylerle oyalamak oldukça etkilidir.
  • İçeriğinde yüksek kalori olan besinleri tüketmeyin. Yemek yenilmesinin ardından dişlerinizi fırçalamayı kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Doktorunuz tarafından başlanan sigara bırakma ilacını 3 ay süreyle kullanın.
  • Hangi tütün ürününü içerseniz için bağımlılıktan kurtulduktan sonra tek nefes dahi olsa içmeyin. Unutmayın ki o tek nefes sizi tekrar bağımlı yapacak ve eski halinize geri döndürecektir.