19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkSigarayı bırakmak için çok basit 5 tüyo!

Sigarayı bırakmak için çok basit 5 tüyo!

İçerikleri

Sigara, çağımızın en zararlı alışkanlıkları arasında yer alıyor. Çoğu zaman sonu ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olan sigara, bırakılması çok zor olan bir alışkanlıktır. Son yıllarda sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında, önemli artış gözleniyor. Ancak, sigarayı bırakmak için öncelikle çok güçlü bir iradeye sahip olmak gerekir. İradenize güveniyor ve sigarayı bırakmak istiyorsanız, işte sigarayı bırakmak için işinize yarayacak 5 basit tüyo:

Olumlu Düşünün

Daha önce defalarca sigarayı bırakmayı denemiş olmanıza rağmen başaramamış olabilirsiniz. Ancak bu durumun sizi rahatsız etmesine izin vermeyin. Daha önceki sigarayı bırakma tecrübenizin size öğrettiklerine odaklanın ve bu sefer gerçekten başarılı olacağınıza inanın.

Sigarayı Bırakmak İçin Bir Plan Yapın

Sigarayı bırakmak için belli bir tarih hedefi belirleyin ve sözünüze sadık kalarak planladığınız tarihte sigarayı bırakın. Canınız tekrar sigara içmek istediğinde, bu konuda tek bir taviz bile vermenin yanlış olduğunu bilin ve sigara içme isteği geçene kadar bekleyin. Toplu ortamlarda gelebilecek sigara içme tekliflerine karşı hayır diyebilmek için önceden plan yapın.

Sigarayı Bırakma Desteği Alın

Sigarayı bırakmak için, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan ALO 171 Sigara Bıraktırma Yardım Hattı aranarak destek alınabilir. Araştırmalara göre uzman desteği alan kişilerin sigarayı bırakma ihtimali 4 kat daha fazla oluyor.

Ellerinizi ve Ağzınızı Sürekli Meşgul Edin

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, ellerini ve ağızlarını başka bir şeyler ile meşgul etmesi bu bağımlılıktan kurtulmaları için oldukça faydalıdır. Sigarayı bırakmak isteyenler için özel olarak üretilmiş ve insanın ağzını meşgul eden tabletler, pastiller ve burun spreyleri vardır. Ayrıca sakız, şeker ve kuruyemiş gibi birtakım yiyecekler de ağzı meşgul ederek sigaradan uzak durma konusunda çok etkilidir. Ayrıca, içeceğiniz bir şeyleri genellikle sigara içtiğiniz elinizde tutun ve bu arada ağzınızı meşgul etmek için içeceğinizi pipetten içmeyi deneyin.

Egzersiz Yapın

Bilimsel çalışmaların ortaya koyduğuna göre, 5 dakikalık bir yürüyüş veya egzersiz yapmak sigara içme isteğini azaltıyor. Ayrıca, temiz havada yürüyüş yapmanın sigarayı bırakma çabasına bağlı olarak oluşan stres ve baş ağrısına çok iyi geldiği de görülmüştür.