Shea yağı neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Shea yağı batı ve orta Afrika ‘ya özgü bir bitki türü olan Karite ağcının fındıklarında bulunan değerli bir yağ çeşididir. Hasat döneminde toplanan fındıkların ezilmesi ve bir takım işlemlere tabi tutulması sonucunda shea yağı üretilmektedir. Yüksek oranda A vitamini ihtiva ettiği için cildin nem dengesinin korunmasına ve kırışıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki faydalı yağ asitleri nedeniyle losyon, krem ve sabun gibi çeşitli kozmetik ürünlerinin yerine kullanılabilmektedir.

Shea Yağının Sağlığımıza Faydaları Neler?

Besleyici bir içeriğe sahip olan Shea yağının sağlığımız üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi Shea yağı kullanımından önce de doktorunuza danışmanız ileride herhangi bir sağlık problemi yaşamamanız adına önemli bir konudur. Shea yağının sağlığımız üzerindeki faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

İyileştirici Bir Güce Sahiptir:

Oleik asit, stearik asit, linolenik asit ve palmitik asit gibi bitkisel steroller ve yoğun yağ asitleri içeren Shea yağı iyileştirici ve yenileyici bir özelliğe sahiptir. Shea yağı düzenli olarak kullanıldığında cilt üzerinde oluşan doku hasarlarını giderir ve hücresel yenilenmeye yardımcı olur. Ayrıca derinin nem ve pH dengesinin korunması önemli bir rol oynayarak cildin elastik yapısını geri kazandırır.

Güçlü Bir Antioksidandır:

A ve E vitamini gibi bitkisel antioksidanlar yönünden zengin bir yağ olan Shea yağı toksinlerin uzaklaştırılmasında oldukça etkili bir üründür. Ayrıca cildin UV ışınları, serbest radikaller ve çevresel zararlı etkenlerden korunmasını sağlar.

Antiinflamatuar Özelliği Vardır:

Saf Shea yağı içerisinde bulunan sinnamik asit en güçlü antiinflamatuar ajanlardan birisidir. Shea yağı sinnamik asit yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğu için cildin iltihaplanmasına karşın koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kolesterole İyi Gelir:

Lipoproteini düşürücü ilaçların içeriğinde yaygın bir şekilde kullanılan Shea yağı aynı zamanda kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Sahip olduğu yüksek saponin ve stearik asit gibi maddeler yüksek kolesterolün düşürülmesini sağlar. Yapısındaki saponin adlı madde bağırsağa nüfuz ederek safra asidi ve kolesterolle karışık miselleri oluşturur. Böylece serum kolesterolünü azaltarak vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar ve absorpsiyonu engelleyici bir etki yapar.

UV Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korur:

Shea yağı güneşten gelen zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının büyük bir bölümünü yansıtarak cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. Bu yönüyle koruyucu krem olarak kullanılabilen Shea yağı derinin renk pigmentlerinin de hasar görmesini önler. Ayrıca triterpen alkolün sinnamat esterleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğu için güneş yanığı, cilt kanseri, eritem ve fotokarsinogenez gibi durumlardan cildi koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kas Ağrılarını Hafifletir:

Shea yağında bulunan antiinflamatuar ajanlar yoğun egzersiz ya da çeşitli nedenlerden dolayı yorulmuş kaslarda meydana ağrıları azaltıcı bir etkiye sahiptir.

Yaşlanmayı Önler:

Yaşlanmayı bağlı meydana gelen belirtileri önlemede en etkili olan ürünlerden birisi de Shea yağıdır. Doğal bir nemlendirici olduğu için cildin kaybolan nemini geri kazandırarak daha parlak ve canlı bir görünüş sağlar. Ayrıca kolajen üretimini arttırarak kırışıklık ve sarkmaları büyük ölçüde azaltır. İçerdiği A ve E vitaminleri cilt hücrelerini besleyerek hücre yenilenmesini hızlandırır. Gözenekler tarafından kolay bir şekilde emilen Shea yağı özellikle yaşlanmaya bağlı meydana gelen cilt kuruluğunu önlemede oldukça etkili bir üründür.

Doğal Bir Dudak Koruyucudur:

Shea yağı kolay bir şekilde emilebilme özelliğine sahip olduğu için soğuk ve kuru havalarda dudağın ihtiyaç duyduğu nem ve besini geri kazandırmak amacıyla kullanılabilir. Ayrıca kuruluk nedeniyle çatlayan dudakların iyileşme sürecini hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.

Cildi Sağlığını Korur:

Shea yağı antiinflamatuar ve antibakteriyel maddeler yönünden zengin bir yağ olduğu için sivilce, akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinin önlenmesinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cilt bakımında Shea yağı kullanmayı düşünüyorsanız cildinizin tahriş olmaması için kesinlikle rafine edilmemiş ürünleri tercih etmelisiniz. Çünkü saf olmayan Shea yağları içerisinde çeşitli kimyasal maddeler bulunduğu için deride bazı olumsuz etkiler meydana gelebilmektedir.

Saçları Güçlendirir:

Çevresel etkenler nedeniyle saçlarda biriken toksin maddelere bağlı biriken serbest radikaller saç ve saç derisinde çeşitli hasarlara neden olabilmektedir. Shea yağı içerdiği güçlü antioksidanlarla serbest radikallerin ve UV ışınlarının zararlı etkilerinden saçları korur. Saç kökleri tarafından kolay bir şekilde emilebilme özelliğine sahip olduğu için kökten uca bakım ve koruma sağlar. Ayrıca iltihap önleyici özelliğiyle saç derisinde oluşan sivilce ve egzamayı önlemeye yardımcı olur. Bir miktar Shea yağını ısıttıktan sonra parmak uçlarınıza alarak kafa derinize hafif masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra normal duşunuzu alın. Bu uygulamayı haftada iki kez düzenli olarak yaptığınızda saçlarınızın daha gür ve canlı olduğunu fark edeceksiniz.

Böcek Isırığına İyi Gelir:

Güçlü bir antiinflamatuar olan Shea yağı böcek sokması ya da ısırması nedeniyle oluşan kaşıntının ve kızarıklığın giderilmesinde oldukça etkili bir üründür.

Ayak Bakımında Kullanılabilir:

Ayaklarda oluşan ağrıların hafiflemesi ve çatlayan topukların yumuşaması amacıyla Shea yağından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama için öncelikle ayaklarınızı ılık suyla güzelce yıkayın ve ısıttığınız Shea yağından bir miktar sürün. Daha sonra pamuklu bir çorap giyerek sabaha kadar bekletin. Bu uygulamayı haftada iki ya da üç kez yatmadan önce yaptığınızda ayaklarınız sağlıklı ve yumuşak olacaktır.

Shea Yağının Zararları Neler?

Shea yağının sağlığımız üzerinde birçok olumlu etkisi bulunsa da bazı durumlarda zararlı etkileri de olabilmektedir. Shea yağından fayda görebilmeniz adına öncelikle dikkat etmeniz gereken konu tarihinin geçmemiş olmasıdır. Ayrıca rafine edilmiş Shea yağı kanserojen bir etkiye sahip olmasının yanında UV ışınlarına karşı koruyucu bir özellik göstermez.

Shea Yağı Kullanımıyla İlgili Tavsiyeler

Shea yağını eritirken soba ya da ocağa koyarak doğrudan yüksek ısıya maruz bırakmak onun bütün besleyici özelliğinin gitmesine neden olur. Bu nedenle eritme işlemini yaparken sıcak su üzerine bir kase yerleştirin ve içerisine Seha yağını koyduktan sonra eritin. Ayrıca Shea yağını içeriği bozulmadan uzun süre saklayabilmeniz için soğuk ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz gerekir.

yorum Yap