19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerSeverek beslediğiniz kuşlar katiliniz olmasın!

Severek beslediğiniz kuşlar katiliniz olmasın!

İçerikleri

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit yaptığı bir araştırma ile 1700’lü yıllarda yaygın olsa da 1900’lü yıllarda üstüne düşülen bir rahatsızlığa değindi. Prof. Dr. Şenyiğit tarafından gerçekleştirilen araştırmada ekstrensek alerjik alveolit ya da hipersensitivite pnömonisi olarak adlandırılan rahatsızlığına daha fazla kuşlarda, çiftçilerde, küflü mantar ve küflü peynir işi yapanlarda, yaşamını küflü ortamlarda sürdürenlerde, temizliği yapılmayan klimaların olduğu ortamlarda bulunanlarda sık rastlandığına vurgu yapıldı. Kanatlı kuş besleyenleri özellikle uyaran Prof. Dr. Şenyiğit, kuşun beslendiği ortamlardan uzak durulmazsa bu tür kuşların insanın katili olabileceğini belirtti.

Hipersensitivite Pnömonisi Belirtileri Varsa Derhal Muayene Olun

1700’lü yıllarda yaygın olsa da 1900’lü yıllardan sonra önem verilen hipersensitivite pnömonisi rahatsızlığının belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şenyiğit, “Güvercinler her ne kadar masum görünüşlü kuşlar olsa da toplumumuzda uğursuz olarak bilinir. Toplumda böyle bir kanı hakim olmuşsa bunun kesinlikle geçmiş bir öyküsü vardır. Güvercin besleyicilerinde hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük, balgam, üşüme, titreme ve yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan hipersensitivite pnömonisi rahatsızlığının ölümle sonuçlandığı vakalar olmuştur. Bu rahatsızlığa güvercin besleyicilerinin yüzde 15 ila 20’sinde rastlanmaktadır. Bu rahatsızlığa karşı sadece güvercin besleyicilerinin değil, kanarya, muhabbet kuşu, bülbül, papağan ve her türlü kanatlı kuş besleyenlerin çok dikkatli olması lazım.” dedi.

Nasıl Dikkat Edilir?

Kanatlı kuş besleyenlerde hırıltılı solunum, nefes darlığı, titreme, üşüme, öksürük gibi belirtiler ortaya çıkmışsa derhal bir doktora müracaat etmelidirler. Bu tür kuşların kanatlarında oluşan alerjik proteinler, aynı ortamda bulunanlara bulaşırsa bu tür proteinlere alerjisi olanlarda ciddi solunum sıkıntısına neden olabilmektedir. Bu tip durumlarda kesinlikle muayene olunmalıdır. Bu tür belirtiler görülmesine rağmen kanatlı kuşlarla temas sürerse akciğer yetmezliği ve solunum yetmezliğinden dolayı ölümler görülebilir. Güvercin besleyicileri özellikle güvercinlerin bulunduğu ortamlara gittiklerinde öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve balgam gibi şikayetleri oluyorsa doktora müracaat etmeyi ihmal etmemelidirler. Bu tür belirtilerin görüldüğü kişiler, kanatlı kuşların bulunduğu ortamlardan uzak durmadıkları takdirde yaşamlarını yitirebilirler. Bu rahatsızlığa tavuk besleyenlerde de rastlanabilmektedir.

Klimalardaki Mantardan Korunmak İçin Klima Temizliğine Önem Verin

Hipersensitivite pnömonisi rahatsızlığının kuş tüyü yastık kullanan kişilerde de görülebildiğine değinen Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, “Kuş tüyü yastıklar temizliği yapıldıktan sonra kullanılsa da hijyenik ortamlarda üretilmeyen kuş tüyü yastıklar büyük risk taşımaktadır. Kuş tüyü yastıklarda yatanlarda hipersensitivite pnömonisi rahatsızlığının belirtileri görülüyorsa ilk yapmaları gereken şey kuş tüyü yastığı atmalarıdır. Ayrıca klima temizliği yapılmadığı takdirde klimanın içerisinde gelişen mantara bağlı olarak şikayetler olabilmektedir. Klimalı ortamlarda bulunulduğunda öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetler oluyorsa klima temizliğinin yapılması ihmal edilmemelidir.” şeklinde konuştu.