19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerŞerbetçi otu ney iyi gelir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

Şerbetçi otu ney iyi gelir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

Şerbetçi otu, kendirgiller familyasından olan iltihap önleyici bir bitkidir. Peki, şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otu Neye iyi gelir? Zararları var mı? Şerbetçi otuna dair detaylı bir çalışma hazırladık. İşte ayrıntılar…

İçerikleri

Şerbetçi otu son dönemlerin en merak edilen bitkileri arasındadır. Kimi yerlerde maya otu olarak bilinir. Ülkemizde genellikle Bilecik ve Bursa şehirlerinde yetiştirilir. Endüstriyel alanda kullanılan bu otsu bitki aynı zamanda alternatif tıp yöntemlerinde de kullanılır. İltihap önleyici özelliğinden bağışıklık sistemine hatta menopoza kadar daha birçok hastalığa faydası vardır. Otsu bitki türlerinden olan bu bitki aynı zamanda bira yapımında da kullanılır. Kullanım alanının çeşitli olması nedeniyle ‘’şerbetçi otu nedir ‘’sorusunu sorduran bu bitkiyi yakından inceleyelim.

Şerbetçi Otu Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Şerbetçi otu, otsu bitkilerdendir. Erkek ve dişi olarak iki cinsiyeti bulunur. Tüyleri sert olup, görüntüsü kozalağa benzer. Temmuz aylarında yeşil ve beyaz renklerde çiçek vermeye başlar. Ağustos ya da Eylül başı gibi çiçekleri toplanır ve kurutulur. Kurutulan bu çiçekler doğal ilaç yapımında ve kozmetik sanayisinde kullanılır.

Kuvvetli bir antioksidandır. Bitki çayı, yağ, krem ve hap olarak dört formda kullanılır. Uyku problemlerinde ve sinir sistemlerinde yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliğinden yararlanılır. Bu nedenle yıllardır çayı demlenip, tüketilir. Bu otu kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Dozu kaçan kullanımlarda zarar verir. Kişinin yaşı, sağlığı ve cinsiyeti şerbetçi otu dozu için önemli faktörlerdir. Bilinçli ve doktor kontrolünde kullanılmasında yarar var.

Şerbetçi Otu Neye İyi Gelir? Faydaları

Meyvesi kozalağa benzeyen bu bitki için peki, şerbetçi otu neye iyi gelir sorunuzu duyar gibiyiz. Hücre yenileyici özelliği dışında içeriğinde B6 vitamini, C vitamini, E vitamini ve uçucu yağlar bulunur. Antiseptiktir ve mantar oluşumunu önler. Faydaları bu kadarla mı sınırlı zannediyorsunuz? Elbette hayır. Bakın daha neler var…

  • Toksinleri dışarı atar. Karaciğer ve böbrek hastalarına şifa verir. Böbrek taşı oluşumunu engeller. Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Mesane için yararlı olup, idrar söktürücüdür.
  • Merhemi ile küçük göğüslü kadınların şikâyetlerine çözüm olur.
  • Bozulan sinir sistemi ve gerginlik için sakinleştiricidir.
  • Hazımsızlık ve sindirim sistemleri için kullanılır. Metabolizmayı hızlandırır. İştah açtırır.
  • Mide, ülser ve bağırsak hastalıklarında tedavi edicidir.
  • Kadınlarda vajina kuruluğu ve kaşıntı için jelinden yararlanılır.
  • Adet ağrıları ve menopoz problemlerine iyi gelir.
  • Antioksidan bakımından güçlü olan şerbetçi otu, prostat kanseri, meme kanseri gibi hastalıklarda kullanılır.
  • Kolesterolü düşürür, ödem attırır.
  • Yaraları iyileştirir.
  • Bilinçli ayarlanmış şerbetçi otu dozu ile kan temizlenir ve vücut güçlenir.
  • Romatizma ve kemik ağrılarını hafifletir.
  • Saç ve cilt bakım yağı olarak kullanılır. Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır.

Şerbetçi Otunu Nasıl Temin Edebiliriz?

Şerbetçi otu alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, aktarcılardır. Güvendiğiniz bir yerden almalısınız. Ayrıca kullanmadan önce bir doktora danışılmalıdır, çünkü etkileri güçlü bir bitkidir. Kimyasal bir madde karıştırılmamış olduğuna emin olmalıyız.

Şerbetçi Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler:

  • Yarım çay kaşığı bal
  • Bir bardak su
  • 1 tatlı kaşığı maya otu

Yapılışı:

1 bardak suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra otu ilave edip,5 dakika demlenmesini bekleyin. Ilıyınca tüketebilirsiniz. Bal isteğe göre ilave edilir. Bu çayı 1 aydan fazla kullanılmaması gerekiyor. Aralıklı olarak tüketilen bir aydır. Ayrıca keskin kokulu olup, günde bir bardaktan fazla içilmemelidir.

Şerbetçi Otunun Yan Etkileri Var Mı? Kimler Kullanmamalı?

Bu otu kullanmadan önce ‘’şerbetçi otunun yan etkileri var mı’’ sorusu haksız yöneltilen bir soru olmaz. Öncelikle bilinçli olunması gereken nokta, hangi bitki olursa olsun doktora sorulmadan kullanılmamalıdır. Bu anlamda bugünün konuğu olan bitkimizin de yan etkileri elbette var. Kullanmadan önce şerbetçi otu dozu iyi ayarlanmış olduğuna emin olunmalıdır. Etkisi kadar kokusu da keskin olan bu otsu bitki yarar yerine zarar verebilir. En büyük zararı hormonlarda dengesizlik ve tüylenmedir. Cinsel hayatı olumsuz etkileyen yan etkilerine de rastlanılmıştır.

Şerbetçi otu, hamile kadınların uzak kalması gereken bitkidir. Hamilelik sürecine olumsuz etki yapar ve bebeğe zarar verir. Emziren kadınlarında asla kullanmaması gerekir. Ayrıca küçük yaştaki çocuklara tavsiye edilmez. Son olarak, ameliyat olanlar ve alkol kullananlar bitkinin hiçbir formunu kullanamaz.