18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkSanayileşmiş ülkelerde kanser ana ölüm nedeni oluyor!

Sanayileşmiş ülkelerde kanser ana ölüm nedeni oluyor!

İçerikleri

Zengin ülkelerdeki 35 ila 70 yaş arasındaki insanlarda kanser artık ana ölüm nedeni olarak kardiyovasküler hastalıkların yerini almıştır. İki araştırmanın sonucu olarak bu bulgular, Salı günü Paris’teki Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde (ESC) sunuldu. Dünya, bulaşıcı olmayan hastalıklarda kesin bir değişim yaşıyor: “Lancet” dergisinde yayınlanan verilere göre, birçok ülkede kardiyovasküler hastalıklar azalmaya devam ederken, kanser muhtemelen birkaç on yıl içinde dünya çapında önde gelen ölüm nedeni haline gelecek.

Risk artsa da gelir arttıkça kalp hastalıkları azalıyor

Örneğin, Kanada veya İsveç, çalışmayı yürüten PURE dergisine göre zengin ülkeler olarak kabul ediliyor. Almanya veya Avusturya analize dahil edilmedi. Örneğin, Çin, Polonya ve Türkiye orta gelirli ülkeler olarak, Hindistan ve Tanzanya ise yoksul ülkeler olarak listelendi.

Çalışmalardan biri için, dünya çapında 21 ülkeden 35 ile 70 yaş arasındaki yaklaşık 160.000 kişinin verileri analiz edildi. Bu yaş grubundaki kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümler, fakir ülkelerde zengin ülkelere kıyasla iki buçuk kat daha yaygındır ancak sanayileşmiş zengin ülkelerde bu tür hastalıklar için çok daha fazla risk faktörü vardır. İlk bakışta, ölüm nedenlerinin dağılımı tutarsız görünüyor. Kardiyovasküler hastalıklar için ana risk faktörleri, özellikle zengin ülkelerde yaygın olan obezitedir.

Araştırmacılar, bununla birlikte, nedenin muhtemelen fakir ülkelerde kötü sağlık hizmeti olduğunu varsayıyorlar. Ayrıca, Hamilton’daki McMaster Üniversitesi’nden Salim Yusuf ve Kanada, Quebec’teki Laval Üniversitesi’nden Gilles Dagenais çevresindeki bilim adamları, sonuca dikkatle bakılması gerektiğini belirtiyorlar. Diğer şeylerin yanı sıra, gerçekten güvenilir açıklamalar yapabilmek için Batı ve Kuzey Afrika’nın yanı sıra Avustralya ve Asya’nın büyük bölümlerinden veri eksikliği var. Ancak bilim adamları, sonuçların önceki çalışmalardan daha bilgilendirici olduğunu da not olarak sunumlarına eklediler.