28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkSağlıklı yaşama adaptasyon

Sağlıklı yaşama adaptasyon

İçerikleri

Sağlıklı yaşama adaptasyon süreç yönetiminde Türkiye’mizde 231 bin kişi hasta olup 5.800 kişi vefat etmiştir. Dünyada 18 milyon  kişi  hastalanarak, 680 bin kişi vefat etmiştir. 20 Temmuzda yapılmış olan açıklamada Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 2. dalga beklenmediğini, % 1.56 dan 0.72’e gerileme olduğunu belirtti.

29 Temmuzda ikinci dalganın Avrupa’da yayılmasını gündeme taşıyan İngiltere Başbakanı Boris Jhonson ülkesinde karantinaya alma süreçleriyle, 8 Ağustosta maske takma şartı getirildiğini, Türkiye dahil 31 Ağustosa kadar uçuşların kapalı tutulup, sonra değerlendirileceğini açıklamıştır. İspanya, Belçika ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artma eğilimindedir. Bizde de artma eğilimi olan 5 il dışında, bayram  sonrası aşırı mesafe gözetmeme, tatil bölgelerindeki yoğunluğun sonucunu 1 – 2 hafta içinde göreceğiz.

Sağlık Bakanlığında 10 yıl önce Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresinde tanıdığım IMJT Medikal Travel  Summet 2020 organizatatörü Laingh Bussisson Şirketi ve Uluslararası Tıbbi Seyahat Dergisinin 8 temmuzdaki webinar organizasyonuna katıldık. Türkiye’mizin başarılı Covit 19 mücadelesinde sınırda olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınıp 2. nci dalga riskini yöneten ülkelerinde seyahat, işbirliklerinin artabileceği gündemde değerlendirilmiştir. İstanbul Sağlığın Uluslararası Merkezlerinden biri haline getirilecek karar alınmıştır.. WHO Avrupa Bölge Direktörü Kluge ve Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca WHO İnsani ve Sağlık Durumlarına Hazırlık Acil Yardım Ofisini İstanbul’da kurma ve yatırım kararı alınmıştır. Türkiye’nin Sağlık Statüsünün geliştirilmesi tam merkezde olması, ve dengelenmede sağlıklı olacaktır.

Yerli aşı da hayvan ve bağışıklık hücresi deneyleri tamamlanarak, etik kurula onayı beklenmekte olup, insan deneylerinde uygulama başlayacaktır. Son Çinli ilaç şirketi Sinovic Biotedrin in 1. ve 2. aşama klinik deneyleri olumlu olup, 3. aşamada Brezilyada dokuz bin insan üstünde denenecektir. 2021 yılı ilk üç ayına kadar aşı bulunması hedeflenen tüm dünyada çalışmalar devam ederken, alınacak tedbirlerle Maske, 1.5 m Mesafe ve Hijyenle sıkıntılı süreci kontrol altına alarak 2. dalga riskini etkisiz hale getirebiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Margaret Harris iniş ve çıkışları olan dalgalar görülebileceğini, yukarı yönlü dalganın aşağı yöne çevrilerek eritilerek yok edileceğini alacağımız tedbirlerle kontrol altında tutulabileceğini belirtmiştir.

Betül Serpil Aykam