19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkSağlıklı bir yaşam sürmenin 7 sırrı

Sağlıklı bir yaşam sürmenin 7 sırrı

İçerikleri

Kapitalist sistemin zihnimizi ele geçirmiş olmasından olacak ki hepimizin yaşam odağı para olmuş. Hatta para kazanmak sağlığımızın dahi önüne geçmiş. Kaliteli bir yaşamın yüksek gelirle mümkün olduğuna öyle ya da böyle inandırılmışız. Banka hesaplarımızın kabarık olması içinde sürekli çalışıyor ve emek veriyoruz. Ancak maddiyata bu kadar yatırım yaparken, geleceğimizin teminatı sağlığımızı ne kadar önemsiyoruz? Gençlik yıllarımızda ömür boyu sağlıklı yaşayacağımızı düşünsek de bu yıllarda sağlığımıza yatırım yapmıyorsak geleceğimiz karanlık demektir. Ömrümüzün sadece gençlik yıllarında değil, ilerleyen dönemlerinde de sağlıklı yaşayabilmek için neler yapabiliriz? Ömür boyu sağlıklı bir yaşamın 7 sırrını sizler için derledik.

Suyu Bol Bol Tüketin

İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşmaktadır. İnsan vücudundaki organlar da hücrelerden oluşur ve bu hücrelerin içerisinde de su vardır. Damarlarımızda dolaşarak organlarımıza oksijen taşıyan, vücudumuzdaki zararlı maddeleri böbreklere taşıyarak idrar ya da dışkı yoluyla vücudumuzdan atılmasını sağlayan kanın önemli bir kısmı da sudur. Sağlıklı bir yaşam için bu kadar hayati bir değeri olan su, gün içerisinde bol bol tüketilmelidir. Vücudunuzda yeterli miktarda su olup olmadığını ise idrarın renginden anlayabilirsiniz. Vücudunuzda yeterli su varsa idrarınız berrak ya da açık sarı renkte olur. Vücudunuzdaki su azaldıkça idrarınızın rengi de koyulaşmaya başlar. Ayrıca kilo vermek istiyorsunuz ama yemek yeme alışkanlığınızı bir türlü değiştiremiyorsanız, gün içerisinde içtiğiniz içeceklerin yerine su içmeyi tercih edin. Böylelikle yılda 4-5 kilo vermeniz mümkün.

Uykunuzun Yeterli ve Kaliteli Olmasına Dikkat Edin

Yoğun geçen bir günün ardından bedenimiz ve beynimiz yorularak dinlenmeye gereksinim duyar. Bunun içinde uyumaya gereksinim vardır. Kaliteli ve yeterli bir uyku ise sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Yetişkinler için günlük 7 ila 9 saat arasında uyku yeterlidir. İnsan vücudu yeterince uyuyarak dinlenmezse diyabet, kalp rahatsızlığı, obezite, sürekli endişe hali (anksiyete), depresyon ve enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riski artar.

Egzersizi İhmal Etmeyin

Özellikle aile öyküsünde kalp ve damar rahatsızlığı olanlar, haftalık 150 dakika egzersizi mutlaka yapmalıdır. Örneğin kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürümeyi tercih etmek bile sağlıklı bir yaşam için atılmış önemli bir adımdır. Yine evine apartmandaki asansörle değil de merdivenlerden çıkmayı tercih et. Farklı spor türleriyle uğraş. İnsanlar, istedikten sonra gün içerisindeki yaşamlarında dahi bu tür yöntemlerle egzersiz yapabilirler. Ayrıca egzersizi zayıflamak için bir araç olarak değil, sağlıklı yaşamak için bir eğlence olarak görün.

Beslenme Tarzınız Sağlıklı Olsun

İnsanların ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürmesi tükettiği besinlerle bire bir ilintilidir. Bunun için dengeli ve sağlıklı beslenmeye çok özen gösterilmelidir. Günlük 5 porsiyon meyve ya da sebze mutlaka tüketilmelidir. Kilonuz ve göbek bölgeniz sizin kontrolünüzde olsun.

Derin Nefes Alın

İnsan vücudu oksijensiz kaldığı zaman beynimiz buna en fazla 5 dakika kadar dayanabiliyor. Bu nedenle vücudumuza yeteri kadar oksijenin girmesi hayati bir öneme sahiptir. Ancak yapılan araştırmalar göstermiştir ki birçok insan, akciğer kapasitesinin üçte biri kadar nefes alarak yaşamını sürdürüyor. Bu nedenle gün içerisinde derin nefesler alarak vücudumuza yeterli oksijen girmesini sağlamalıyız. Unutmayın ki vücutta yeterli oksijen olursa hem sağlıklı yaşarsınız, hem de kendinize olan özgüveniniz katlanır.

Alışkanlıklarınız Sağlıklı Olsun

Sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklar, bir insanın kendi kendisini bitirmesinden başka bir şey değildir. Eğer bu tür alışkanlıklara sahipseniz, bu zararlı alışkanlıklardan kurtularak sağlığınızı riske atmayacak yararlı alışkanlıklar edinin. Örneğin spor yapın, bu zararlı alışkanlıklara harcadığınız parayla daha değişik etkinliklerde bulunun ya da hoşunuza giden bir şeylerle uğraşın. Unutmayın ki bu zararlı alışkanlıklardan kurtulmak belki zor olsa da imkansız değildir. Ayrıca sigara içmediğiniz halde içilen ortamlarda bulunuyorsanız en az içen kadar sağlınızı riske attığınızı hiçbir zaman unutmayın.

Hobiniz Olsun

Günümüzde hepimiz, yaşamlarımızdaki stresten şikayet ederiz. Bu şikayeti asgariye indirmenin en iyi yöntemi hobi edinmektir. Edinilen bir hobinin ve bu hobinin birlikte yapıldığı pozitif arkadaşların sağlıklı yaşam açısından değeri paha biçilmezdir.