Ana SayfaSağlık“Sağlık Turizmi” Türk Ekonomisinin Parlayan Yıldızı

“Sağlık Turizmi” Türk Ekonomisinin Parlayan Yıldızı

Türkiye, son yıllarda sağlık turizminde yıldızı parlayan ülke olarak öne çıkıyor. Özellikle göz tedavisi ve saç ektirme için Türkiye’ye gelen hastalar hem tedavi oluyor hem de tatil yapıyor.

İçerikleri

Konusunda uzman sağlık ekipleri, son teknolojiyle donatılan hastaneler, ekonomik tedavi imkanları ve sağlıkla turizmi bir araya getiren paket turlar, Türkiye’nin bu alandaki yerini her geçen gün ön sıralara taşıyor. Ancak Türkiye yeterli tanıtım yapamadığı için bu alanda sahip olduğu potansiyeli iyi kullanamıyor.

Türkiye sağlık turizminde göz hastalıkları tedavisinde ve saç ekiminde dünya çapında öne çıkıyor. Saç ekimi operasyonunun maliyeti Türkiye’de 2 ile 4 bin TL arasında değişirken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 5 katına kadar çıkıyor. ABD’de 15-20 bin doları bulan bu operasyon için özellikle Avrupalı ve Arap turistler Türkiye’yi seçiyor. Son dönemde sayıları hızla artan ve 300’e ulaşan Türkiye’deki saç ekim merkezlerine en çok Almanya, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Kuveyt, Libya ve Irak’tan hasta geliyor. Arap ülkelerinden ayda ortalama 3 bin kişi Türkiye’ye gelirken, yaz aylarında rakam 5 bini buluyor Sektörün son yıllardaki pazar payı 1 milyar doları aşarken, saç ekimi dışında bıyık, sakal, kaş ve kirpik ekimi için gelen hastalar da bu rakama dahil bulunuyor.

Özel hastaneler ve tıp merkezleri de, Türkiye’nin bu alandaki uzmanlığını gösterebilmek için özel paket turlar düzenliyor. Arap ülkelerinden hastalar 15-20 kişilik kafileler halinde Türkiye’ye geliyor. Uçakla Türkiye’ye getirilen hastalar havalimanından VIP araçlarla 5 yıldızlı otellere götürülüyor. Hastaların operasyon geçirdikten sonra kontrol için gerekli süreyi en iyi şekilde geçirmesi için uygun programlar hazırlanıyor. Rehber eşliğinde şehrin turistik yerleri gezdiriliyor. Böylece hastalar 6 ile 12 bin liraya hem tedavi oluyor hem de tatil yapıyor. Bu kapsamda en çok tercih edilen iller arasında Antalya ilk sırada yer alıyor. Hasta başına gelir ise 2 bin dolardan başlıyor, medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar çıkıyor. Medikal turizm kapsamında gelen hastaların kliniklere göre dağılımına bakıldığında ise göz hastalıkları ilk sırada yer alıyor. 7 hastadan biri göz hastalığı tedavisi için Türkiye’ye geliyor.

2014 yılında Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 500 bini aştı. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2.5 milyar doları aştı. Hedef 2023 yılında sağlık turizmi gelirini 20 milyar dolara yükseltmek. Türkiye, sağlık turizminde fiyat açısından da rakiplerine göre avantajlı ülke konumunda. Örneğin, kalp by-passı Türkiye’de 8 bin 500 ile 21 bin dolara yapılırken, en yakın rakibi İspanya’da bu rakam 39 bin ile 43 bin dolara çıkıyor. Almanya’da omurga füzyon ameliyatı 29 bin dolara yapılırken, Türkiye’de 7 bin dolara bu ameliyatı olmak mümkün. Yine saç ekiminin maliyeti Türkiye’de ortalama 5 bin TL iken bu rakam Avrupa ülkelerinde 10 bin Euro, ABD’de ise 30 bin doları bulabiliyor. Ülkemizin kaliteli sağlık hizmeti ve fiyat avantajını tüm dünyaya duyurmalıyız. Bunu yaparken günümüz dijital pazarlama tekniklerini ve geleneksel medya çalışmaları harmanlanmalı. Toplum da sağlık okuryazarlık oranı arttırılmalı, öğrenciler de kariyer planlarında sağlık turizminde hizmet verebilecek nitelik için kendilerini yetiştirmeliler.

Serap ÖCAL