26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkSağlık Turizmi Hedef ve Gelecek Toplantısı İzmir'den

Sağlık Turizmi Hedef ve Gelecek Toplantısı İzmir’den

İçerikleri

İGEME Murat Işık Sağlık Turizminde Devlet Teşvikleri, Prof Dr Ali Ayyıldız Medikal İn Türkiye nin İngiltere sisteminde Türk Sağlık Merkezlerini, Dr Arda Gürel Alman Sigorta Sistemini, Daniel Reigberg- Philipp Butzbach MEDZAPP Ceo su ile Melek Yatırımcı Musa Çavuş MECBEY Teknolojinin Sağlık Turizminde Kullanımını konulu sunumlarını yaptılar.

IGEME Murat Işık ekibiyle 7 ilde yapılacak toplantılardan; ilki 12 Temmuzda Antalya Rixos otelde olup 2.nci İzmirde, 3. Ankara, İstanbul, Trabzon, Denizli, Edirne’dir. IGEME den Murat Işık Sağlık Turizminde Devlet Desteklerinin fazla olduğunu, Akreditasyon, Destekler, 3. Parti işbirlikleriyle, Uluslararası Platformlarda, yurtdışı planlama ve ortak çalışma alanları yaratılmasıyla yol alınacağını belirtti. Devlet ve kurum anlaşmalarının önemini, akreditasyonu yapan kurumların önünün açılarak işlevselliğinin arttırılmasını sağlayacağını söyledi. 7 adet Sağlık Turizmi paydaşı anlaşarak bir proje hazırlarsa; HİSER projelendirmesi ile devletten % 60-75 destek alınabileceğini anlattı.

Türkiye den sonra İngilterede Sağlık Turizmi Medikal In Türkiye Türk Sağlık Merkezlerinde yaptıkları ve gelişmeleri anlatan Prof Dr Ali Ayyıldız konuşmasında; “İngilterede büro kurduklarını ve yurt dışından hasta transferi sağlayacak  büroların arttırılıp bayilik verilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. İngiltereden Türkiyeyi tedavi için tercih eden kişilerin ülke sigorta kapsamında tedavi için doktorla tedavi süreç yönetimini ülke sistemindeki işlevsellikle sağlayabileceklerini belirtti.

Alman Sigorta Şirketinden Medzapp Ceo su Daniel Reıberg ve  organizatör Philip Butzbach  Almanya da MEDZPP in 2 yıldır projelendirmeyle kurulup lokasyon bazlı doktor erişim uygulaması olduğunu ilettiler. 1 yılı aşan proje sürecinde 1 milyon kullanıcı kaydına erişildiği belirtildi.  Melek Yatırımcı Musa Çavuş  un katkısıyla Dijitalden doktorların kaydını yapan ve Sağlık Turizminde hasta transfer olaylarını gerçekleştirildiği siteme şu ana kadar Türkiyeden 400 doktorun üyeliğe başvurduğu iletildi. Almanya Sağlık Bakanlığının sistemdeki gelişme  üzerine Türkiye sahasında çalışma kararıyla 2018-2019 yıllarında ilk yıl  10.000, ikinci yıl 30.000 Türk doktorun sisteme kaydını yaparak teknik destek ve adaptasyonunun yapılmasının hedeflendiği belirtildi. Medzapp’in Türkiye tanıtımlarından sonra sırada Hindistan, Tayland ve Malezya da tanıtım çalışmalarının yapılacağı belirtildi.

İzmir Can Hastanesi Dr Muzaffer Keskiner sağlık turizmi için yaptıkları çalışmaları anlatıp,  kurumsal bakış açılarıyla İzmir doğasında gelişim sergileyeceğini belirtti.
Fides Health İnternational İbrahim Dolapçıoğlu ise Türkiyenin Sağlık Turizminde 2023 ve ileri tarihli hedefleriyle, elde ettiği hedeflenen sonuca yaklaştığını rakamlarla belirtti. İstanbuldan sonra Sağlık Turizminde İzmir’in öncü olacağını iletti. Yaptıkları yurtdışı çalışmalarda başarı elde ettiklerini, işlemler i sırasında sektörde yaşanan aksaklıkları anlattı.

Toplantı sonucundaki feedback;

Kamudan ve özel sektör katılımcıların İzmir de Sağlık Turizminin gelişmesi ve sahanın İleri Yaş Turizminde öncü olacağı, doğası ve kültürel gelişmesiyle de İstanbul dan sonra başı çekebileceği sonucu ortaya çıktı. İGEME, Ajenteler ve sigorta şirketleriyle birlikte sağlık sektör temsilcileri, STK lar, Üniversiteler ve tüm paydaşların işbirliğiyle projelendirme yapılması gerekliliğini gözlemledim. Sağlık Turizmi uygulama yetki belgesi alan kuruluşların toplantıya iştirak ettikleri, İzmir in ilk Sağlık Turizmi Ajentesi onayını alan Mest Asistant Firması Sağlık sektöründeki geçmiş tecrübesiyle zorlukları çabuk çözerek ve bu sahada rol model olarak yol alacaktır. Sağlıkta Doktor kaydı yapan MEDZAPP   ile online sistemle hasta transferi yapılabilmesi için, kurumsal dijital web te tanınırlığın sağlanması bilincinin gelişmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Betül Serpil Aykam