Dünya nüfusunda yaklaşık 1 milyar insan engelli olarak yaşamını sürdürmektedir. OECD- AB ve Türkiye istatistiklerine göre yüzdelik dilimi % 15 oranında. Ulusal Engelli Veri Tabanı’na göre bu rakam Türkiye’ de 9 milyon civarında. İnsan Hakları Sözleşmesi’nin içeriğinde yer alan ‘’ yaşama hakkı ‘’ maddesi, engelliler hangi sağlık hizmet haklarından yararlanır? Sorusunu sıkça gündeme taşıyor. Sizler için bu konuyu araştırıp, derledik. O zaman buyurun haberimize.
Sağlık kurulu raporu nedir?
Sağlık kurulu raporu, özel gereksinimli bireylerin engellik durumunu detaylandıran resmi bir belgedir. Bu belgede bireyin hangi engel grubunda olduğu, türü ve derecesi yazılıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş heyet tarafından verilir. Sağlık kurulu raporu olan engelliler, kendilerine tanınan engelli haklarından yararlanmak için ilgili kurumlara raporu sunarlar.
Engelli sağlık hizmet hakkı ve diğer tanınmış haklar için alınan bu rapor sayesinde; ev bakım hizmeti, engelli aylığı, özel eğitim ve istihdam gibi haklardan yararlanılır. Ayrıca vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve sadece engellileri kapsayan diğer indirimlerden de faydalanmak mümkün.
Bu raporun oluşturulmasında hangi hastanelerin yetkin olduğunu Sağlık Bakanlığı internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Konu ile ilgili mevzuat için https://www.saglik.gov.tr/ adresine gidebilirsiniz.
Engelliler hangi sağlık hizmetlerinden yararlanır?
Engelli vatandaşlara yasa ve mevzuatlara göre düzenlenmiş bir takım engelli sağlık hizmet hakkı tanınmıştır. Bu haklardan faydalanmak için kişi sağlık kurulu raporu ile ilgili yere başvurabilir.
- Aşı programları: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ve SİME-SEN işbirliği ile okullarında aşılanamayan engelli çocuklar, bağlı oldukları Aile Sağlık Ocağı’nda aşıları yapılabilir.
- Muayenede öncelik hakkı: Muayene Öncelik Hakkı Genelgesine göre engelli bireylerin muayene öncelik hakkı vardır. Engelli sağlık hizmet hakkı olan bu öncelik tüm hastaneler için geçerli. Ayrıca röntgen, kan testi, EGK, EKO ve EMG işlemlerinde de yine öncelik hakkı verilmiştir.
- Tıbbi malzeme alımında ödeme yardımı: Öncelikle ailede gelir tespiti yapılır. Bulunulan ilçede Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfına başvurularak, SGK ödemesi dışında kalan ücretin ödenmesi istenir. İlgili kurumun 3294 sayılı maddesine uygun şartları taşıyanlar, tıbbi malzeme alımında ödeme yardımı talep edebilirler. Bu yardımlar hasta bezi, tekerlekli veya akülü sandalye, işitme cihazı, sonda, ortez, protez gibi yardımları kapsamaktadır.
- GSS prim sigortası: Sosyal güvencesi olmayan engellilerin Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
- Maluliyet hakkı: SGK ve Sağlık Kurulu Kararına göre, çalıma gücünü yüzde 60 ve üzeri yitirmiş engellilere maluliyet hakkı verilmektedir. Bu engelli sağlık hizmet hakkına göre anne-babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler.