24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanlığı’ndan uyarı! Sıcak havanın etkilerine dikkat!

Sağlık Bakanlığı’ndan uyarı! Sıcak havanın etkilerine dikkat!

İçerikleri

 

Yazın en büyük problemi olan yüksek dereceli sıcaklar vatandaşlar için tehdit oluşturuyor. Yüksek sıcaklar nedeniyle artan vücut ısısı ise sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Metabolizmayı olumsuz etkleyen bu durum için Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise durum şu şekilde açıklandı;

“Yüksek sıcaklar ve nem oranındaki yükseliş metabolizmayı etkilemektedir. Sıcak bir ortamda normal şartlarda terleme yoluyla vücut ısısı sabitlenmeye çalışır. Fakat yaz mevsiminde görülen sıcaklardan kaynaklı sadece ve devamlı terleme bu dengeyi sağlamaz. Özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerde bu denge zor sağlanır. Bebekler de bu duruma dahildir. Nemin yüksek olması ter ve ısı dengesini sağlamaz. Ayrıca kronik olarak kullanılan ilaçların, tansiyon ilaçlarının ve madde kullanımına bağlı olarak görülen tedaviler, terleme dolayısıyla kaybedilen sıvı miktarı da terlemeyi arttıran faktörler arasında yer alır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda yüksek sıcaklık seviyesi beyini olumsuz etkilemekte ve organlara zarar vermektedir.”

Özellik tansiyon ve kalp – damar hastalığı bulunan kişilerin, bebeklerin ve kilo sorunu olanların sağlık sorunu olmayanlara göre daha fazla etkilendiğininde altını çizen Sağlık Bakanlığı birtakım eğlence ve etkinlikler için saat 16.00 sonrasının uygun olacağını belirtti.

“Mecburiyet Yoksa Dışarıya Çıkmayın!”

Sağlık Bakanlığı yaptığı uyarının ardından sıcak havadan korunmak için önerilerde de bulundu. Dışarıda çalışan kişilerin kesinlikle güneş altında beklememesi gerektiğini, sürekli ve bol miktarda tuzlu gıdalar ve su tüketilmesini, açık renkli giysilerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca efor sarf ettiren ağır iş ve aktivitelerin de verilen saatlerin dışında yapılması gerektiği konusunda uyardı.

Sıcağın etkilerinden korunmanın başka yolununda kafein içeren ve asitli içeceklerden kaçınılması olduğunu duyuran Sağlık Bakanlığı yetkilileri “Şekerli ürünlerin tüketimi vücudun su kaybetmesine neden olur. Bu nedenle şekerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yüksek sıcaklığın olduğu saatlerde ise mecburiyet yoksa dışarıya çıkılmamalıdır.” şeklinde açıklama yaptı.