16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanlığı’ndan ebola virüsüne karşı uyarı!

Sağlık Bakanlığı’ndan ebola virüsüne karşı uyarı!

İçerikleri

Ebola virüsünün neden olduğu hastalığın Türkiye’de görülmemesine bağlı olarak Sağlık Bakanlığı’nca rehber hazırlandı. Olası salgın karşısında yapılması gerekenler ve gerekli tüm bilgiler “Ebola Virüs Hastalığı Bilgilendirme ve Vaka Yönetim Rehberi” bildirgesinde yer aldı. Ebola ve diğer salgın hastalıklara karşı tüm önlemlerin alınıp hazırlıkların tamamlandığını bildiren Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara hatırlatma ve uyarılarda bulundu.

Rehberde Hastalığa Dair Tüm Bilgiler Yer Alıyor

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberin içeriğiyse oldukça geniş. Olası Ebola salgınına karşılık yapılması gerekenler, salgın bölgelerine yapılacak yolculuklarda alınması gereken önlemler, hastalıkla karşılaşıldığında yerine getirilmesi gerekenler açıkca ifade ediliyor. Rehberde ayrıca Ebola virüsünün nasıl bulaştığı da açıklanıyor.

Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?

Ebola virüsü bazı hayvanların kan ve organlarında bulunur. Özellikle yarasa ve maymunda görülür. Birbirlerine temas sonrasında hayvandan hayvana geçer. İnsana bulaşması ise yine temas yoluyla olur. Bu hayvanların kanına yada vücut sıvılarına temas edildiğinde virüs insana geçer. Ebola virüsü nedeniyle hastalanan kişinin salgılarına yada virüsün bulunduğu organa temas halinde bir diğer insana bulaşır. Bu nedenle Ebola hastalığı nedeniyle hastahaneye kaldırılan kişiler için karantina uygulanır. Ülkemizde görülmeyen bu hastalığa, virüs kapmış kişilerin ülkemize seyahatiyle ya da bu ülkelere yapılacak olan yolculuklar vasıtasıyla yakalanmak olasıdır. Geçtiğimiz yıllarda birkaç yabancı uyruklu vatandaş Ebola şüphesiyle hastahaneye kaldırılmış fakat Ebola görülmemiştir.

Ebolanın belirtileri oldukça ağır olabilmekte ve hastalar hayatlarını kaybedebilmekte. Kaslarda ağrı, kusma, nedensiz kanamalar, dayanılması zor baş ağrısı ve yüksek ateş gibi çeşitli belirtiler bir arada görüldüğünde doktora gitmekte fayda vardır. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberde Ebolaya karşı kişisel olarak alınabilecek önlemlerde yer almaktadır. Bakanlık tarafından hazırlanan rehbere Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne ait yasal internet sitesinden ulaşmak mümkün.