25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanı Koca: Koronavirüs salgınında hızı kestik

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüs salgınında hızı kestik

İçerikleri

Ülkemizdeki koronavirüs salgınıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında hızın kesildiğini söyledi. Koronavirüs salgınının Adana ilimizde Eylül ayı içerisinde pik noktasına ulaştığını dile getiren Sağlık Bakanı Koca, “Adana’da bulunan hastanelerdeki yatak doluluk oranımız yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74 seviyelerinde. Maalesef Adana’da büyüklerimizi yeterli bir şekilde koruyamadık. 60 yaş üstünde koronavirüs enfekte olan vaka sayısı, bu yaş grubunun nüfusa oranı ile kıyaslandığı zaman yüzde 50 oranının üstünde.” dedi.

Adana’da Vaka Sayısı Düşüyor

Adana ilimizde koronavirüs vaka sayısının Eylül ayı içerisinde pik noktasını gördüğünü ve bugünlerde vaka sayısının yeniden düşüş eğiliminde olduğunu ifade eden Bakan Koca, “Adana ilimizdeki hastanelerin yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazına bağlı halde tedavi gören vaka oranı yüzde 30 seviyelerinde. Ancak Adana’da 60 yaş ve üstünde görülen vaka sayısı, bu yaş grubunun nüfusa oranı ile kıyaslandığı zaman yüzde 50’nin üstünde olduğu görülüyor. Bu da Adana’daki büyüklerimizi koronavirüs salgınından koruyamadığımızı gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Şeref Defterini İmzaladı

Sabah saatlerinde uçakla Adana’ya giden ve Adana Valiliği’ni ziyaret ederek şeref defterini imzalayan Sağlık Bakanı Koca, Adana Valisi Süleyman Elban ile bir görüşme gerçekleştirdi. Adana’nın ülkemizin örnek illerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Adana ilimizde yürütceğimiz çalışmalarda koronavirüs salgınının bölgedeki seyri hakkında ve sağlık sektöründe yürütülen çalışmalar ile ilgili incelemelerde bulunacağız. Valimizle gerçekleştirdiğimiz görüşmede ildeki durum hakkında genel bir değerlendirme yaptık. İlimizdeki vaka sayıları, hastalarımıza sunulan sağlık hizmetleri ve çözüm talepleri ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Dinamik bir nüfus yapısına sahip olan Adana, geniş bir bölgenin cazibe merkezlerinden birisi arasında yer alıyor. Ülkemizinde en kalabalık 6 ili arasında bulunmaktadır. İlimizin sağlık sektöründeki gereksinimlerinde artış var. Sağlık alanındaki gereksinimler salgınla birlikte değişikliğe uğradı. Adana Şehir Hastanesi’nin halka sağladığı imkanlarla ilgili incelemelerde bulunduk. İlimize ve ilçelerine yatırımlar yapmayı sürdürsek de ilimiz, farklı yatırımlara gereksinim duyuyor.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlarımız Rehavete Kapılmasın

Eylül ayı içerisinde görülen vaka sayılarında artış yaşandığına değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Eylül ayı içerisinde görülen vaka sayısında şiddetli bir artış yaşandı. Vaka sayıları ülkemiz genelinde yükseliyordu. Vaka sayısındaki artış oranı ilden ile değişiklik gösterdi. Bazı bölgelerimizde görülen vaka sayıları istemediğimiz seviyelerde oldu. Bu bölgelere acil bir şekilde müdahale ettik. Bu bölgelerimizde aldığımız sağlam tedbirlerin yanı sıra vatandaşlarımızında bilinçli davranmasıyla fazla sıkıntı yaşanmadı. Ülkemiz genelinde son birkaç hafta içerisinde alınan önlemlerin çok sıkı bir şekilde denetlenmesiyle salgındaki hız kesildi. Vaka sayılarının ülke genelinde düşüşe geçtiğini görüyoruz. İyiye doğru gidiş nedeniyle kesinlikle rehavete kapılmamak gerekiyor. Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadeleyi devam ettirmeliyiz. Salgınla mücadelede en büyük gücümüz olan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli davranarak kurallara uyması çok büyük önem taşıyor.” dedi.

Vaka Sayıları 3’te 1 Oranına Geriledi

Adana’daki koronavirüs vaka sayısı hakkında da önemli bilgiler paylaşan Sağlık Bakanı Koca, “Önemli bir insan hareketliliğinin merkezinde olan Adana ilimizdeki vaka sayısı artış oranında bütün büyük şehirlerimizde olduğu gibi sıkıntı yaşadık. Ancak Adana Eylül ayı içerisinde pik noktayı gördü. Bu ilimize yapılan etkili ve hızlı müdahaleler sayesinde vaka sayılarının kontol altına alınmasında başarı sağladık. Son 2 hafta içerisinde vaka sayılarında 3’te 1 oranında düşüş yaşandı. Eylül ayının başından beri yüksek seviyelerde seyreden vaka sayısında yüzde 66 seviyelerinde gerileme oldu. Kovid polikliğine başvuran hasta sayısında yüzde 40 düşüş oldu. İlimizdeki hastanelerde şu anda bir problememiz bulunmuyor.” ifadelerine yer verdi.

Büyüklerimizi Daha Fazla Korumalıyız

Adana’da büyüklerimizi yeteri kadar koruyamadıklarına da değinen Sağlık Bakanı Koca, “Adana’da büyüklerimizi korumak için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Salgının kontrol altına alınmasında temaslıları erken teşhis etmenin önemi tartışılmaz. Filyasyonu dünyada en iyi yapan ülkeler arasındayız. Filyasyon gücümüzü Adana’da yoğun bir şekilde kullandık. Bunun sonuçlarını bugünlerde alıyoruz. Adana’da 228 filyasyon ekibi sahada faaliyet gösteriyor. Her ekipte 3 kişi bulunuyor. Ülkemiz çapında temaslıların taranması yaklaşık 7,5 saat sürerken, Adana ilimizde bu süre 6,5 saate kadar indi. Bu süre ülkemiz ortalamasının altında bir süre. Uyulmayan her tedbir hepimize acılar yaşatmaktadır. Hijyen, maske ve sosyal mesafeden taviz verildikçe vaka sayısı daha da artacaktır. Herkesin tedbirlere çok sıkı riayet etmesi hususunda çağrıda bulunuyorum.” diye konuştu.