Hem iyi hem de kötü bir ilacın olmadığını söyleyen Rus Kardiyolog Rodionov, “Sadece rahatsızlığın belirtilerine göre reçete edilen ilaçlar ile hiçbir belirtisi olmadan reçete edilen ilaçlar mevcuttur. Aspirini kesinlikle kullanması gereken hasta grubu her çeşit iskemik kalp rahatsızlığı olanlar, atriyal fibrilasyon ilişkisi bulunmayan iskemik inmenin çeşitli türlerinde öyküsü bulunan hastalar ve periferik arter aterosklerozu bulunan hastalardır.” ifadelerine yer verdi.
Temelde korunma maksadıyla aspirin içilmesinin kabul edilebilir hiçbir yanı bulunmadığını, bu maksatla içilen aspirinin kalp krizi riskini çok az oranda engellese de gastrointestinal kanama riskini ciddi oranda yükselttiğini söyleyen Rus Kardiyolog Rodionov, “Bu durum sadece sağlıklı insanların sağlığını tehdit etmiyor. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar ile kardiyovasküler rahatsızlığı bulunmayan yaşlıların sağlığını da tehdit etmektedir.” dedi.
Aspirinde Reçetesiz Kullanıma Dikkat!
Aspirinin sürekli kullanılması gereken bir ilaç olmadığına değinen Rus Kardiyolog Rodionov, “Aspirinin genel korunma maksadıyla reçete edilmesi son derece yanlıştır. Aspirini reçetesiz kullanmaya yönelten televizyon reklamları ile çok ciddi bir suç işlenmektedir. Çünkü aspirine sadece kardiyovasküler rahatsızlığı bulunan hastalar gereksinim duymaktadır.” şeklinde konuştu.
New England Journal of Medicene’nin geçen yıl yayınladığı araştırmada, geçmiş yaşantısında kalp rahatsızlığı ya da felç öyküsü olmayan 70 yaşını aşkın kişilerin düzenli aspirin kullanması halinde iç kanama riskinin yükseldiği iddia edilmişti.