Bebek sahibi olamayan ve kısırlık teşhisi konulmuş çiftler, günümüzde çeşitli yollarla tedavi edilebiliyor. Birçok ailenin yüzünü güldüren kısırlık tedavilerinden biri de ROSI tekniğidir. Peki, ROSI tekniği nedir? ROSI, sperm kaynaklı kısırlık (infertilite) tedavisinde kullanılan yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Azospermi tanısı konulmuş erkeklerin menisinde olgun sperm hücresi bulunmaz. Bu nedenle, TESE yöntemi ile belirlenen ve yuvarlak spermatid adı verilen hücrelerin yumurta içerisine gönderilmesi yoluyla uygulanan yönteme ROSI tekniği adı verilir.
ROSI Tekniğinden Kimler Yararlanabilir?
Azospermi tanısı konulmuş ve menisinde olgun sperm hücresi bulunmayan bireyler ROSI tekniğinden yararlanabilir. Bazı hastalarda TESE işlemi ile olgun sperm hücresi elde edilebilir. Ancak olgun sperm hücresi bulunmayan bireyler için ROSI tekniği uygulanır.
ROSI Tekniği Klasik Tüp Bebek Yönteminden Neden Farklıdır?
Klasik tüp bebek yöntemi uygulanırken dışarıya atılan meni örneğinde bulunan olgun sperm hücreleri toplanır. Bu hücreler arasından en iyisi seçilir ve yumurta içerisine enjekte edilir. ROSI yönteminde ise, olgun sperm hücresi söz konusu olmadığı için klasik tüp bebek yöntemi uygulanmaz. TESE yöntemiyle elde edilen dokudan ayıklanmış yuvarlak hücreler, yumurta içerisine enjekte edilir.
ROSI Tekniğinde Başarı Elde Etme Olasılığı Nedir?
ROSI tekniği ile gebelik elde etme olasılığı, tüp bebek tedavisi veya diğer yardımcı üreme tedavileri ile kıyaslandığında çok daha düşüktür. Bunun nedeni ise ROSI gereken kısırlık durumu için halihazırda azospermi teşhisi konulmuş olmasıdır. ROSI tekniği ile uygulanan kısırlık tedavisinde her uygulama için ortalama yüzde 10 – 20 gebelik başarısı ve yüzde 10 civarında canlı doğum başarısı elde edilir. Diğer yandan, ROSI tekniğinde düşük doğum oranı da oldukça yüksektir. ROSI tekniği uygulamalarında bu oranın yaklaşık yüzde 30-40 civarına kadar çıktığı gözlemlenmiştir.
Başarısız TESE İşlemi Sonrası Tek Seçenek ROSI Tekniği midir?
ROSI tekniği, TESE tekniği ile çocuk sahibi olamayan çiftler için önemli bir umut olmuştur. Kendi hücreleri ile çocuk sahibi olmak isteyen fakat azospermi tanısı konulan kişiler için günümüzün teknolojik imkanları ile tek tedavi yöntemi ROSI tekniğidir.