28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAlternatif TıpRefleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Refleksoloji Nedir? Nasıl Uygulanır? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Bölgesel terapi olarak da bilinen ve 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan refleksoloji nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Sizler için derledik.

İçerikleri

5 Bin yıllık geçmişe sahip olan Refleksoloji terapisi ilk olarak Çin’de uygulanmaya başlamıştır. Tamamlayıcı tıp alanında oldukça tercih edilen Refleksoloji nedir ve hangi hastalıkları tedavi eder?

Refleksoloji Nedir?

Kökeni Uzak Doğu’dan doğup günümüze kadar devam eden Refleksoloji, vücutta oluşan gerilimi önlemek ve nörolojik hastalıkları tedavi etmek için ayaklarda yer alan belirli noktalara uygulanan masaj tekniğidir. Refleksoloji, bedende dolaşan serbest enerji akımını aktif hale getirir ve son derece faydalı olan hiçbir yan etkisi olmayan bir tedavidir.
Ayaklarda organların bulunduğu noktalar diğer uzuvlara göre daha geniş bir alana yayıldıkları için ayak üzerinden bu noktalara ulaşması daha kolay oluyor.

Refleksoloji Nasıl Uygulanır?

Ayak tabanında yer alan refleks noktalarına el ve parmak teknikleri ile ya da özel ahşap çubukla basınç yaparak uygulanır. Uygulama sırasında hasta rahat edecek şekilde uzanır ve refleksoloji uzmanı kişinin hangi sorunu varsa ayak tabanında o noktayı bulur ve o yere basınç uygular. Kişi noktaya basınç uygulandığı vakit bir miktar acı hissedebilir bu tam doğru noktaya temas ettiğini gösterir. Daha sonra tüm noktalara uyarı yapılarak masaj teknikleriyle basınç uygulanır.
Uzakdoğu felsefesine göre bu noktaların organlar ile olan ilişkisi vücuttan geçen enerji kaynakları ile gerçekleşir. Bugün kullanılan tekniğe göre Refleksoloji uygulanırken Bölge Terapisi esas alınır.

Vücudun sağ tarafındaki organların noktası sağ ayakta sol tarafındaki organların noktası ise sol ayakta bulunur. Böbrekler ve akciğerler gibi çift olan organlar ise ayağın her ikisinde de yer alır. Ayaktaki özel noktalara yapılan bu basınçlar sinir sistemini, kan dolaşımını, sindirim sistemini ve hormonları etkiler.

Refleksoloji Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Refleksoloji birçok bedensel ve psikolojik hastalıkların tedavisinde alternatif tıp olarak uygulanabiliyor. Çağımızın hastalıklarından olan depresyon, panik atak, stres, anksiyete bozuklarının tedavisinde büyük ilerleme sağlıyor. Buna ek olarak bel ve boyun rahatsızlıkları, baş ağrısı, migren, hormon sorunları, astım, hazımsızlık, felç, otizm gibi hastalıklarda normal tedaviye ek olarak düzenli uygulandığı zaman etkisi kısa sürede hissediliyor. Yapılan bir araştırmaya regl öncesi oluşan ağrıları yüzde 45 oranında azalttığı kanıtlanmış bir gerçektir.

Refleksolojinin Kimlere Uygulanması Tavsiye Edilmez?

Refleksoloji tedavisinin bazı özel durumlarda uygulanmaması gerekir. Hamileliğin ilk 6 ayında, bacaklarında varis olan hastalarda, diyabet hastalarında, kanser ve damar tıkanıklarında uygulanması pek önerilmiyor. Ayrıca refleksoloji eğitimi almamış uzman olmayan kişilerin bu tedaviyi uygulaması vücudun zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden iyice araştırmadan bu uygulamayı yaptırmamak gerekir.