28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkQuasimodo sendromu (Beden Disformik Bozukluğu) nedir? Belirtileri nelerdir?

Quasimodo sendromu (Beden Disformik Bozukluğu) nedir? Belirtileri nelerdir?

İçerikleri

Quasimodo Sendromu Nedir?

Quasimodo Sendromu kişinin sürekli olarak kendi vücudunu incelemesi ve buna bağlı olarak gerçekte bedeninde olmayan kusurlar bularak dış görünüşünden memnun olmaması halidir. Psikolojik bir bozukluktan kaynaklanan bu sendroma yakalanan kişiler; ayna karşısında sürekli kendi vücutlarını inceler, kendilerini başkaları ile kıyaslarlar ve her defasında yeni kusurlar bulurlar. Quasimodo Sendromu (Beden Disformik Bozukluğu Sendromu) çoğunlukla bireylerin ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse gittikçe daha da ilerleyebilir. Bu sendromun diğer nedenleri arasında genetik yatkınlık, sosyal medya ve toplum baskısının neden olduğu güzellik algısı yer alır.

Quasimodo Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişinin hayatını çıkmaza sokan Quasimodo Sendromu’nun genel olarak 3 önemli belirtisi vardır.

1- Sürekli Olarak Vücudunu İncelemek

İnsanın kendi bedenini aşırı derecede incelemesi ve kendi görüntüsünde sürekli kusur bulması bu sendromun temel belirtisidir. Kişi, genelde yüz bölgesine odaklanarak sürekli vücudunu inceler. Quasimodo Sendromu yaşayan bireyler, çevrelerindeki kişilerden kusurlu bulduğu bölgeleri hakkında fikirler almaya çalışırlar. Aslında kendi kuruntuları olan kusurlarının görünümü hakkında sürekli sorular sorarak kendilerinin çirkin olduğunu düşünürler. Bu kişiler, çevrelerindeki insanların ve uzmanların tavsiyelerini de doğru kabul etmezler. Vücutları için plastik cerrahlara çeşitli müdahaleler yaptırmak isteyebilirler. Hatta bu bireyler, doktorların onaylamadığı ve uygulanmadığı tıbbi işlemleri, işinin ehli olmayan kişilere yaptırdıkları da olur. Bu yanlış operasyonlar, onların vücutlarında önemli hasarlar oluşmasına neden olabilir.

2- Aşırı Kararsız Davranışlar Sergilemek

Quasimodo Sendromu yaşayan kişiler, kıyafet, saç ve aksesuar gibi dış görünüşlerini ilgilendiren konularda çoğu zaman kararsız davranışlar sergilerler. Aslında hayal ürünü olan kusurlarının, çevrelerindeki diğer insanlar tarafından da fark edildiğini ve güzel olamadıklarını düşünürler. Önemli kararlar almaları gereken durumlarda, özgüven eksikliği yaşadıkları için birçok konuda cesaretleri kırılabilir. Dış görünüşleri ve güzellikleri hakkındaki bu düşünceleri, onların dış dünyayı ve diğer insanları farklı algılamalarına neden olur.

3- Takıntılı Düşünce ve Davranışlar Geliştirirler

Quasimodo Sendromu, bireylerin takıntılı düşünce ve davranışlar geliştirmelerine sebep olur. Bu sendromun görüldüğü kişiler, bedenlerinin kusurlu olduğunu varsayarlar ve sürekli bu tarz düşünceler ile meşgul olurlar. Bu kişiler; devamlı aynaya bakma, saçlarını yolma, hayali kusurlarını gizlemeye veya düzeltmeye çalışma ve özgüven sorunu yaşama gibi takıntılı davranışlar sergileyebilirler. Ayrıca, bu kişilerin zaman içerisinde yaşam kalitesi düşer, kendilerine olan güvenleri gün geçtikçe giderek azalır ve içine kapanık bireyler haline gelirler. Bazılarında bu durum daha da ileri boyutlara ulaşabilir. Bu safhalara gelen bireylerde hayattan zevk almama düşüncesi oluşmaya başlar. Giderek daha da takıntılı olmaya başlayan bu bireylerde zamanla hayatlarına son verme girişimleri de görülebilir.

Quasimodo Sendromu hayati sonuçlar doğurabilen psikolojik bir rahatsızlık olduğu için, yukarıda bahsedilen belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden mutlaka psikolog ya da psikiyatriste başvurulmalıdır.