11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriParonişi (Dolama) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Paronişi (Dolama) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Özellikle çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı ve bazı bakteriler nedeni ile ortaya çıkan pronoşi (dolama) hastalığı nedir, neden oluşur, nasıl geçer?

İçerikleri

Paronişi (dolama), tırnağın ya da ayak tırnağının çevresinde oluşan bir deri enfeksiyonudur. Enfekte olan bölge şişer, kırmızı ve ağrılı hale gelir ve içinde irin dolu bir kabarcık (apse) oluşabilir.

Çoğu zaman, paronişi ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Nadir durumlarda, enfeksiyon parmak ya da parmak ucuna yayılabilir ve doktor yardımı gerektirebilecek daha derin bir enfeksiyona yol açabilir.

Paronişi (Dolama) Nedir?

Paronişi özellikle çocuklarda görülen, tırnak yeme alışkanlığı ve bazı bakteriler nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bazı mantar ve bakteri türlerinin yanı sıra, tırnak diplerinin hasar görmesiyle oluşan ve tırnak çevresini kapsayan bu enfeksiyonel rahatsızlığın bir diğer adı da ”Dolama” olarak bilinmektedir. Paronişi çoğunlukla kısa sürede geçen bir rahatsızlıktır. Eğer rahatsızlık altı haftadan az sürüyorsa akut paronişi, altı haftayı aşan bir durum söz konusu ise kronik paronişi olarak adlandırılmaktadır.

Paronişi (Dolama) Belirtileri Nelerdir?

Paronişi az ve net belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır. Tırnak ve tırnak çevresinde oluşan enfeksiyon nedeniyle bölgede şişlik görülmesi en bilinen belirtidir. Bunun yanı sıra tırnak ve çevresindeki cilt dokusunda renk değişikliği, tırnağın şeklinde belirgin bir bozulma ve tırnağın ayrılması gibi belirtiler bu rahatsızlığa işaret etmektedir. Ayrıca bu durum nedeniyle bölgede hassasiyet ve rahatsız edici ağrı ortaya çıkabilmektedir.

Paronişi (Dolama) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paronişi iki çeşide ayrılır. Akut ve kronik olarak görülen bu rahatsızlık, koyulacak teşhise göre tedavi gerektirmektedir. Akut paronişi söz konusu ise, enfeksiyonun oluştuğu bölgeyi kuru tutmak çok önemlidir. Hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda topikal antibiyotik tedavisi başlanabilir. Bu tip antibiyotikler genellikle fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra oral yolla alınan antibiyotikler de bu rahatsızlığı tedavi etmektedir. Bu tedavi yollarına rağmen fayda görülmüyorsa tırnağın yan kısımları bir bistüri ile kaldırılarak, içeride bulunan iltihabın dışarı atılması sağlanabilir.

Eğer kronik paronişi teşhisi konulmuş ise, sorunun yaşandığı tırnak ve çevresi kesinlikle sıcak ve kuru tutulmalıdır. Rahatsızlığın bu çeşidinde de aynı şekilde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bununla birlikte bölgedeki bakterilerin tahrip olması için fusidik asit içeren kremler önerilebilir. Paronişi, her iki çeşidinde de evde tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir.

Dolama Hastalığı Nasıl Geçer?