Corona virüs global ölçekte yayılan salgın bir hastalık, bu nedenle ülkelerin tek başlarına bu pandemi ile mücadele etmek yerine, hem dünyadaki ticaret trafiğinin aksamaması hem de seyahat ve turizm gelirlerinin azalmaması için dünyadaki bütün ülkeler, Korona virüs ile ortak bir mücadele içine girmelidir.
Corona Çok hızlı Yayılan Bir Virüstür
Korona virüsün çok hızlı yayılması tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Pandemi ile ölümler bir tarafta artarken, sağlık koluna büyük bir yük bindi. Ekonomileri zayıf olan ülkeler daha zor durumda. Global ticaret hacminin düşmesi, petrol fiyatlarının da düşmesine neden oldu. Tam kapasite çalışan fabrikalar kapasitelerini düşürmek zorunda kaldı. Her ülke, kendi vatandaşlarını bu salgından korumak için sağlık ve ekonomi alanında etkili tedbirler almaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünya bilim insanlarının bu alanla ilgili çalışmalarını bir veri tabanında topluyor. Böylece ortak bir çalışma zemini hazırlanıyor. Salgın başlarken durumun ciddiyetini kavrayamayan İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde salgın hızla yayılıyor. Bu sorun küresel bir mesele olduğu için, ülkelerin tek başlarına korona virüsü tamamen yok etmesi mümkün değil. Bu açıdan ortak bir çalışma yürütmek gerekiyor.
Çin Üretimi Düşüşte
Günümüzde dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisi pandemi tehdidi ile mücadele ediyor. Virüsün global ölçekte yarattığı bir belirsizlik var. Bu da tedarik zincirinin bozulmasına yol açıyor. Ortadaki küresel sağlık krizi, tüm ekonomik sistemleri etkiliyor. Çin, dünyadaki ürün talebinin yüzde 50’sini karşılayan bir ülkedir. Dünya Çimento ihtiyacının yüzde 60′ ını, Nikel ihtiyacının yüzde 57’sini çelik kömür ve bakır ihtiyacının yarısını Çin karşılıyor. Ama bu krizle petrol varil fiyatları yüzde 15 azaldı, bakır için bu azalma oranı yüzde 9. Bakırın düşmesi ekonomi üzerinde daha ağır etkilere yol açacaktır. Üretim sürecinde kullanılan ana maddelerden biri bakırdır. Eğer bu Korona salgını küresel olarak kontrol altına alınamazsa petrol fiyatlarının daha da dibe ineceği açıkça görülüyor. OPEC raporlarına göre, dünyadaki petrol ihtiyacı- talebi haftalık olarak yüzde 20 düştü. Tabi ki bunun ana nedeni Çin oldu. Türkiye açısından bakacak olursak, petrol fiyatlarındaki 6 dolarlık düşüş, ülkemizin cari açığını 1 milyar dolar azaltıyor. Bu da ihracatçılar için yeni bir fırsata dönüştürülebilir.