24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerÖzel hastanelerden koronavirüs test ücretini geri almak mümkün mü?

Özel hastanelerden koronavirüs test ücretini geri almak mümkün mü?

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgın sürecinde herkes tarafından merak edilen soru yanıtını buldu. Özel hastanelerin aldığı koronavirüs test ve tedavi ücretleri hakkında açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Covid-19 virüsü salgın sürecinde özel hastanelerin vatandaşlara gerek koronavirüs tanısı koymak, gerekse de tedavisinde aldığı ücretler Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye aykırıdır. Özel hastanelerin aldığı bu ücretlerin hiçbir yasal dayanağı yoktur ve bu ücretler vatandaşlara iade edilmelidir.” dedi.

Genelgede Acil Hal Tanımları Genişletildi

Covid-19 virüsü salgınının ülkemizde görülmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın 9 Nisan tarihinde bir genelge yayımladığına değinen Şahin, “Bu genelgeye daha sonra yapılan eklemelerle acil hal tanımlarında genişlemeye gidildi. Böylelikle genelgenin içerisine Covid-19 pandemi sürecinde koronavirüs nedeniyle yapılan tanı ve tedavilerde eklenmiş oldu.” ifadelerine yer verdi.

Genelgeye Yapılan Eklemeler Vatandaşın Lehine

Genelgeye yapılan eklemelerin vatandaşın lehine olduğunu ifade eden Mahmut Şahin, “Pandemi döneminde özel hastaneler tarafından vatandaşlara Covid-19 tanısı konulmasında ve bu rahatsızlığın tedavisinde alınan ücretler Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye tamamen aykırıdır. Özel hastaneler tarafından alınan bu ücretlerin hiçbir yasal dayanağı bulunmadığından vatandaşlara iade edilmesi gerekmektedir.

Vatandaşlar Covid-19 tanısı için özel hastaneye müracaat ettiklerinde yapılan testin sonucunun pozitif olması halinde bu durum acil kapsamında yer almaktadır. Özel hastaneler bu testten hiçbir şekilde ücret talep edemez. Hastaya yapılan Covid-19 virüsü testinin negatif çıkması halinde bu testin ücretini talep edebilir. Pandemi sürecinde Covid-9 tanı ve tedavisi acil kapsamında değerlendirildiği için özel hastanelerin tanı ve tedavide aldığı ücretlerin hepsini iade etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Hakem Heyetlerine Müracaat Etsinler

Özel hastaneye müracaat ettikleri zaman Covid-19 tanı ve tedavisinde kendisinden ücret tahsil edilen vatandaşların SGK’nın Sağlık Sosyal Güvenlik Birimi’ne müracaat etmesi gerektiğini kaydeden Şahin, “Vatandaşlarımız, özel hastaneye ödediği ücreti tespit ettirdikten sonra yaşadıkları illerde bulunan hakem heyetlerine müracaat etsinler. Bu yolu izleyen vatandaşlarımız ücretlerini geri tahsil edebilirler. Genelge kapsamında tüketicilerin bilinçlendirilmesi bizlerin görevidir. Bu konuyla ilgili ilk müracaatımız Van ilimizde bulunan Tüketiciler Birliği’ne avukatlarımız tarafından yapıldı.” şeklinde konuştu.