Zirveden dönülene kadar kimsenin rahat olmaması gerektiğini vurgulayan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, “Covid-19 virüsüyle mücadelede alınan kamusal tedbirler geçen hafta uygulamaya konuldu. Bu süreçte esas önemli olan husus plato, zirve ve zirvenin ardından plato ve aşağıya dönüştür. Herkesin çok korkması gereken bir haftanın içerisindeyiz. Öyle ki herkesin bir adım geri atması gerekiyor. Hareket kısıtlılığı artık olmazsa olmaz oldu. Yoğun bakımlardaki doluluk oranına baktığımız zaman arabayla hız yapmamız gerektiğini anlarız. Çünkü trafik kazası geçirildiğinde yoğun bakımda yer bulma olasılığı düşük olabilir. Bu nedenle de hareketin mümkün olduğunca kısıtlanması gereken bir dönemdeyiz.” dedi.
Yeni Normalde İnsanlar Gevşedi
Haziran ayından itibaren başlanan yeni normal döneminde insanların çok gevşediğini ve rahat davrandığını ifade eden Prof. Dr. Cinel, “İnsanların mart ve nisan aylarındaki gibi konsantre edilmesi, seferberlik ruhuna geri dönülmesi ve insanların durumun ciddiyetini anlayarak Covid-19 virüsünden yeterince korkup tedbirli davranması gerekiyor. Bu olmazsa virüsle gereği gibi mücadele etmek mümkün olmuyor. Yoğun bakım ünitelerindeki yatakların dolu olduğunun herkes bilincinde olmalı ve ona göre virüsten kendisini korumak için elinden geleni yapmalıdır.” İfadelerine yer verdi.
Herkes Bir Adım Geri Atsın
Bundan 4-5 gün evvel PCR testlerinin pozitif sayısının açıklanmasıyla herkesin kendisini bir adım geri çektiğini kaydeden Prof. Dr. İsmail Cinel, “Sürecin bu noktasında vaka sayılarından daha önemli bir noktaya değinmek gerekiyor. O da ağır hasta sayısının takip edilmesidir. Şu anda uygulanan kısıtlamalar sayesinde vakalar belli bir oranda mutlaka düşecektir. Önümüzdeki bir haftalık süreç inanılmaz önem taşıyor. Önümüzdeki bir haftalık sürecin sonunda, yani aralık ayının başında uygulanan kısıtlamaların etkisini hep beraber göreceğiz. Ağır hasta sayısında da zirve yakalanacak. Zirveden dönüş olana kadar hiç kimse rahat hareket etmemelidir. Tahmini olarak bir hafta sonra zirveden dönüş olacaktır. Çünkü şu an uygulamada olan kısıtlamalar bir hafta evvel uygulamaya konuldu.” diye konuştu.
Yoğun Bakım Üniteleri Yüzde 70-75 Doluysa Her Yer Dolu Demektir
Vatandaşlarımızın karşılarında çok değişik bir belanın olduğunun farkında olması gerektiğini belirten Prof. Dr. İsmail Cinel, “Elinizde 100 tane yatak var. Bu yataklardan 50 tanesi diğer yoğun bakım hastaları için ayrıldı. Örneğin vatandaş trafik kazası ya da beyin kanaması geçirmiş halde hastaneye geldi. Sağlık durumu son derece ciddi. Yoğun bakım ünitesine almayacak mısınız? Ancak Covid-19 virüsü salgınında dalga öyle bir geliyor ki ağır hasta sayısı arttıkça yüzde 50 ayırmak yerine yüzde 70, hatta yüzde 80 ayırmak zorunda kalıyorsunuz. Geriye yüzde 20 bir kapasite kalıyor. Bu kapasitede maalesef Covid-19 virüsü enfekte olmayan, ama başka bir rahatsızlıktan yoğun bakımda tedavi görmekte olan hastalar için yeterli olmuyor. Yani yoğun bakım ünitelerinde yüzde 70-75 doluluk oranı her yerin kapasitesinin dolduğu anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
Tünelin Ucu Görünse de Bu Zor Dönemi Atlatmak Lazım
Covid-19 virüsü salgınında hareket kısıtlılığının çok önemli olduğu bir haftanın içerisinde bulunduğumuzu özellikle vurgulayan Prof. Dr. İsmail Cinel, “Bunu yaptığımız takdirde bir hafta sonra sayıların zirveden düşüşe geçeceğine dair size hem söz, hem de umut veriyorum. Kendimize gönüllü olarak yasak koymamız, sosyalleşmeyi en aza indirmemiz gereken bir sürecin içerisindeyiz. Aşının gelmesiyle tünelin ucu göründü. Ülkemizin ürettiği aşıda yüksek ihtimal baharda hazır olacak. Ama şu an ki zor süreci atlamak gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Süreç Çok Anormal
Yeni normale adapte olmak için çok çaba harcandığına, ama şu an içerisinde bulunduğumuz sürecin yeni normali aştığına ve durumun anormal bir hal aldığına değinen Prof. Dr. Cinel, “Ağır hasta sayımız her geçen gün artmaktadır. Anormal bir hal alan bu zor süreci yeniden normale çevirmek bizlerin elindedir. Platoyu gördükten sonra aşağıya düşüş başlayacaktır.” açıklamasında bulundu.