18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerÖlüm Riskini % 23 Azaltıyor

Ölüm Riskini % 23 Azaltıyor

Günde yarım avuç yemenin erken ölüm riskini önemli oranda azalttığı ispatlandı.

İçerikleri

Daha önceki araştırmalar, sert kabuklu yemiş tüketiminin kalp damar sağlığına iyi geldiğini ortaya koymuştu. BBC’nin haberine göre bu araştırma kapsamında ilk kez bu yiyeceklerin hastalıklara etkisine bakıldı. Maastricht Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre günde en az 10 gram fındık ya da fıstık yemek erken ölüm riskini yüzde 23 oranında azaltıyor. Tuz ve trans yağ içermesi nedeniyle fıstık ezmesinin bir yararı yok.

120 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Araştırma kapsamında 1986 yılında 55-69 yaş grubundaki 120 bin kişiden beslenme ve yaşam tarzıyla ilgili bilgiler alındı. 10 yıl sonra bu kişilerin ölüm oranlarına bakıldı. Sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin kanser, diyabet, solunum ve nörodejeneratif hastalıklar yüzünden erken ölüm oranının daha düşük olduğu görüldü. Tüm hastalıklarda 10 yıllık süre içinde erken ölüm riskinin yüzde 23 azaldığı görüldü. Bu oran nörodejeneratif hastalıklarda yüzde 45, solunum hastalıklarda yüzde 39, diyabette ise yüzde 30. Prof Piet van den Brandt başkanlığında yapılan araştırmanın sonuçları ‘International Journal of Epidemiology’de (Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi) yayımlandı.

Prof van den Brandt, BBC’ye araştırmalarında fındık-fıstık yiyen kişilerin daha fazla sebze-meyve tüketmesi ve bu gruptaki kadınların vücutlarında daha az yağ olması gibi faktörlerin de dikkate alındığını ve bunların sonuca yansıtıldığını söyledi.

Sert kabuklu yemişler, doymuş ve doymamış yağ asitleri, farklı vitaminler, lif, antioksidan ve diğer biyoaktif bileşenler içeriyor.

Kuruyemişlerin Yararları

Çerez, fındık fıstık dediğimiz kuruyemişlerin bir birinden faydalı özelliklerini biliyormusunuz?

AY CEKIRDEGI FAYDALARI

Kolesterolu dusurur. Damar sertligini giderir. Fikir iscilerinin ve zayif kalmis cocuklarin gunde 50 gram yemesi tavsiye edilir. Cinsel arzuyu artirir. Kalp ve sinir hastaliklarini onler.. Idrar sokturur. Solunum sistemi rahatsizliklarinda iyilestirici etkilere sahiptir.

KABAK CEKIRDEGI FAYDALARI

Bobrekleri guclendirir. Bobrek, mesane iltihaplarini onler.. Idrar yollarinda olusan hastaliklari giderir. Bagirsak kurtlarini dusurur. Bircok prostat ilacinin bilesiminde kabak cekirdegi bulunmaktadir.

TUZLU FISTIK FAYDALARI

Cinsel arzuyu artirir. Zihinsel ve bedensel yorgunlugu alir. Bobrek ve safrakesesi agrilarini hafifletir. Gogsu yumusatir, oksuruk sokturur. Yalniz olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tuketilmemelidir.

ANTEP FISTIGI FAYDALARI

Gunde 10-12 adet yenilen ic antepfistigi,vucudun gunluk yag ihtiyacini karsilayabilmektedir. 100 g antepfistigi vucudun gunluk protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacinin 5“ini karsilayabilmektedir. Kandaki kolesterol seviyesini dusurur. Kroner kalp hastaliginin riskini azaltir. Antepfistigi seker hastaliginda (Diabete Mellitus)kullanilabilir. Ince bagirsakta glikoz emilimini azaltir ve kan sekerinin yukselmesini onler. Antep fistigi nekahet donemlerinde de vucudun dostudur. Bir terkip icinde veya tek basina tuketilen fistik, nekahet donemin rahat ve kisa surmesini saglar, bunyeyi direncli hale getirir. Akciger icin iyi bir iltihap temizleyicidir. Gogsu yumusatir, agrilarini hafifletir, oksurugun gecmesine yardimci olur.

KAJU FISTIK FAYDALARI

Cinko icerdiginden gribe karsi koruyucu etkisi vardir, bagisiklik sistemini guclendirir, buyume ve gelismeyi olumlu etkiler. Icerdigi minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kaslarin calismasini duzenler, kalp atislarini duzenler. Kansizligin onemli rahatsizliklara yol actigi hamile ve cocuklarda D vitamini icerigi ile eksikligi giderir, kemikleri ve bagisiklik sistemini guclendirir. Ozellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini icerir. Icerdigi selenyum ile vucudu cesitli hastaliklardan korur,seker hastaliginin gelisimini engeller,kansere karsi direnci arttirir. Icerisinde bulunan potasyum tansiyon dusurucu ozellige sahiptir. Kalp yetmezligi, bobrek hastaliklari, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gosterir.

FINDIK İÇİ FAYDALARI

Cildi guzellestirir. Varis tedavisinde faydalidir. Enerji verici ve besleyicidir. Cinsel gucu artirir. Guc ve dikkat gerektiren durumlarda yararlidir. Bobrekteki kum ve taslari doker, bobrek rahatsizliklarinin tedavisinde kullanilir. Vucutta artik madde birakmadan protein verir ve vucudun normal calismasina, zayif dusmemesine yardimci olur. Gelisme cagindaki cocuklarin gelismelerini daha iyi saglamak icin findik verilmelidir. Yuksek tansiyondan prostata, kalp sikâyetinden menopoz donemi sorunlarina kadar bircok rahatsizlikta findik vucudu guclendirici ve sagligimizi koruyucu bir gorev ustlenir. Yapilan pek cok arastirma, findigin kolesterolu dusurdugunu ve kalp krizi riskini azalttigini, icerdigi yuksek kalsiyum sayesinde kemikleri ve disleri guclendirdigini, cinsiyet hormonlarini gelistirdigini ve gunluk yasamda enerji verdigini ortaya koyuyor. Her gun sadece 25-30 gr findik yemek, gunluk E vitamini ihtiyacinin yuzde 100`unu karsiliyor. Son zamanlarda yapilan arastirmalar gosteriyor ki, findikta bol miktarda bulunan beta-sitosterol maddesi, kolesterolu dusurmede ve kanser (kolon, prostat, gogus) gibi pek cok hastaligi onlemede onemli bir rol oynayabiliyor. Bu husus, tumor buyumesini engelleme ve apoptosis uyarimi icinde gecerli.

PATLAMIŞ MISIR FAYDALARI

Misir lifli bir besindir. Bu yuzden kan sekerinin daha dengeli yukselmesini saglar ve kabizligi onler, alinan posa miktari artikca koroner kalp hastaligi riski de azalir. Icerdigi yuksek karbonhidrat miktari sayesinde enerjinize enerji katar. Misirda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.

BADEM FAYDALARI

Sinirleri guclendirir. Gogus hastaliklarini onler. Beden ve zihin yorgunlugunu giderir. Hamilelerin sutunu artirir ve bebeklerin gelisimine yardimci olur. Bobrek ve idrar yollari iltihaplarini iyilestirir. Badem yagi ayrica musil olarak da kullanilir. Kolestrolu dusurur. Kalp krizi riskini azaltir. Her gun 42 gr badem veya findik tuketimi kalp hastaligi riskini azaltmaktadir. Kan sekeri duzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltir. Cinsel gucsuzluge karsi etkilidir. Bedenin ve zihnin yorgunlugunu giderir. Bas agrisi, karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.

LEBLEBI FAYDALARI

Anne sutunu artirir. Asit fazlasini alir, mideyi rahatlatir. Neredeyse yok denecek kadar az yag icerir ve icinde bulunan yaglar vucuda yararlidir. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar icin kilo kaybina yardimcidir.

BEYAZ LEBLEBI FAYDALARI

Neredeyse yok denecek kadar az yag icerir ve icinde bulunan yaglar vucuda yararlidir. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar icin kilo kaybina yardimcidir. Asit fazlasini alir, mideyi rahatlatir. Anne sutunu artirir.

CEVIZ FAYDALARI

Kanda kolesterolun yukselmesini onler. Beynin calismasini guclendirir. Cocuklarin okul performanslari ve hatirlama yetileri arttirmak icin gereklidir. Icerdigi fosfor ve kalsiyum zihni yorgunlugu giderir, kemik ve disleri guclendirir. Bagisiklik sistemini guclendirir. Iyi bir antioksidan kaynagi olmasi sebebiyle kanserle savasta onemli rolu vardir. Ceviz yenmesi, kalp sagliginin korunmasina yardimci olur: Cevizin icerdigi doymamis yaglardaki linoleik asit, kolesterol duzeyini dusurur. Ayrica icerdigi alfalinoleik asit ile omega 3 yag asitleri, damar tikanmalarini onler.. Yapilan arastirmalar, duzenli ceviz yiyen kisilerde koroner damar hastaliklarina yakalanma riskinin onemli oranda azaldigini gostermektedir. Kansizligi onler. Seker hastaliklarinda kap hastaligi riskini dusurur. Alzheimer ve Parkinson gibi hastaliklara karsi koruyucudur. Mide gazini ve sindirim bozukluklarini giderir. Kirmizi kan hucrelerinin bicimlenmesine,akcigerlerden dokulara oksijen tasinmasina yardimci olan ve kansizligi onleyen Potasyum acisindan oldukca zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarimi ve kas dokusunun calismasi icin gereklidir. Safra kesesi tasi olusumunu engelledigi saptanmistir.

İNCİR

Kansere karsi vucudun bagisiklik sistemini guclendirir. Hamilelerde ve cocuklarda kemik gelisimini saglar. Yaslilarda kemik erimesini onler. Icerdigi protein ile hucreleri tamir eder ve yeniler. Zengin demir minerali ile kani guclendirir. Kemik hastaliklarinda ve gelisim bozukluklarinda olumlu etkileri gozlemlenmistir. Pektik maddelerin kaynagi olmasindan dolayi, bagirsaklarda toksik maddelerin atilmasi, kandaki kolesterol duzeyinin dusurulmesi, seker hastaliklarinda kan sekerinin hizla yukselmesini onler.

KURU HURMA FAYDALARI

Hurma, zihni ve bedeni gelismeyi saglar. Kansere karsi koruyucudur, oksurugu keser, bogaz agrisini, bronsiti ve soguk alginligini giderir. Kemik hastaliklarinda faydasi ise yadsinamaz. Mineraller acisindan oldukca zengindir. Iceriginde kalsiyum. potasyum. demir, B vitamini bulunmaktadir.

KURU KAYISI FAYDALARI

Beynin duzenli calismasini saglar, stresi azaltir. Karacigerin tahrip olan kisminin tamirini yapar. Kemiklerin duzgun ve saglam olmasinda onemli rol oynar. Kan yapimini artirarak, kansizliga engel olur. Mide ve on iki parmak bagirsagi ulserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmis ulserlerin iyilesmesinde rol oynar. Bobreklerde tas olusumu riskini azaltir. Ureme sistemi uzerinde onemli rolu bulunup, cinsel gucu artirmaktadir. Kansere karsi koruyucu bir etkiye sahiptir. Dislerin daha saglam ve kuvvetli olmasinda onemli rol oynar. Kalp kaslarini kuvvetlendirir ve daha duzenli calismasini saglar. Potasyum orani yuksek olmasi nedeniyle kalp yetmezligi,bobrek hastaliklari,hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gosterir. Saf karbonhidrat icerdiginden hazir enerji kaynagidir. Ciltteki puruzleri gidererek daha duzgun ve canli gorunum saglar. Kayisi A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda seker ve madensel tuzlar iceren bir meyvedir. Istah acar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunluklari alir. Sinirleri guclendirir, uyku verir, kabizliga iyi gelir.

KURU UZUM FAYDALARI

Uzum urunlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelisimi yaninda kansizligi, halsizligi, zayifligi ve ishali tedavi edici ozelligi bulunmaktadir. Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de uzum yemelidir cunku enerji verir. Protein ve karbonhidrat kaynagidir. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini icerir. Gunluk kalsiyumun 1/5ini ve demirin ise 1/3unu karsilar. Mineraller halsizligi, kansizligi, ishali ve zayifligi tedavi eder. Karaciger zafiyetine, oksuruge, bronsite iyi gelir. Unutkanligi azaltici etkileri oldugu golemlenmistir. Dis curumelerini engeller. Uzumde oraninda direk olarak kana karisan seker vardir. Bu ozelligi ile bedenen ve zihnen calisanlar icin iyi bir gidadir. Gida sekli anne sutune benzer. Uzumdeki bol demir kan yapar.

TURK KAHVESI FAYDALARI

Kahvenin icerdigi kafein maddesi, sinir sistemini uyarip znsel aktiviteyi guclendirir. Uyusuklugu giderip enerji verir ve uyanik kalmayi saglar. Yapilan arastirmalar gunde 6 fincan kahve icen 55 yasindaki bir kisinin dusunme potansiyelinin icmeyenlere oranla 6 kat daha fazla oldugunu gosteriyor. Ayrica kahve icenlerde icmeyenlere nazaran daha az dis curugunun olmasi, bir baska dikkat cekici arastirma sonucu. Kahve ictikten sonra organizmada ani degisiklikler oluyor. Tum vucut ani bir enerji akimi ile doluyor. Bu enerji cocuklarda 3, yetiskinlerde ise 5-7 saat sonra azalmaya basliyor. Tum bu olumlu yonlerine ragmen kahveyi cok fazla tuketmemekte fayda var. Arastirmalar gunde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yuzde 25, safra kesesinde tas riskini yuze 45 azalttigini gosteriyor. Kanser riskini azaltiyor: Norvecte yapilan bir arastirma ,meyve ve sebzeden bile daha cok antioksidan icerdigini ortaya koymustur. Alzheimeri onluyor Portekizde 2002 yilinda yapilan arastirmaya gore kafein beyni zinde tutuyor.