25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkÖlüm riski tek ayak üstünde 10 saniyeden fazla dengede kalamayanlarda daha fazla

Ölüm riski tek ayak üstünde 10 saniyeden fazla dengede kalamayanlarda daha fazla

Yapılan bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre tek ayak üstünde 10 saniye ve üstünde duramayan orta yaşlı ve yaşlı insanların, 10 yıl içerisinde ölme riskinin ayakta dengede kalanlara göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğu tespit edildi.

İçerikleri

Bir insanın ne kadar sağlıklı olduğu hakkında dengede kalma süresi ciddiye alınması gereken fikir verebilir. Mesela daha önce yapılan araştırma sonuçları tek ayak üstünde dengede duramayan insanların felç geçirme riskinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Dengesi Zayıflığı Bunama ile İlişkilendiriliyor

Denge zayıflığı olanların zihinsel gerileme testlerindeki performanslarının daha kötü olduğu ve bunamayla ilişkisinin olabileceği düşünülüyor. ABD, Finlandiya, Avustralya ve Brezilya’dan uluslararası uzman grubu tarafından türünün ilk örneği olan denge ve ölüm oranı arasındaki ilişkiyi araştıran 12 yıllık araştırmanın tamamlandığı açıklandı.

Araştırmanın Bulguları Çarpıcıydı

Araştırma gözlemsel olarak yapılsa ve nedeni tespit edilemese de araştırmadan elde edilen bulguların oldukça çarpıcı olduğu gözlerden kaçmadı.

Orta ve üstündeki yaşlarda 10 saniye ve daha fazla ayakta duramamanın, önümüzdeki 10 yıllık yaşam içerisinde herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin denge sağlayanlara göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ise British Journal of Sports Medicine tarafından yayımlandı.

Rutin Sağlık Kontrollerine Denge Testide Eklenmeli

Araştırmadan elde edilen sonuçlar o kadar çarpıcı ki Rio de Janerio’da faaliyet gösteren Clinimex egzersiz tıbbi kliniğinde görevli Dr. Claudio Gil Araujo liderliğindeki araştırmacılar, insanların rutin sağlık kontrolleri yapılırken denge testinin de bu kontrollere eklenmesini savunuyor.

Kas gücü, esneklik ve aerobik kondisyonun tam aksi denge, hızlı bir şekilde azalmaya başladığı hayatın altıncı on yılına kadar çok iyi korunuyor. Ancak bir kişinin dengede durması büyük bir olasılıkla standart bir test olmadığından dolayı orta yaşlı ve yaşlı insanların sağlık kontrollerinde yer almıyor.

Bugüne kadar düşmeler haricindeki klinik sonuçlar ile denge arasındaki ilişkiyi gösteren kesin verilerin ise çok az olduğu biliniyor.

Söz konusu araştırmada 2008 ila 2020 yılları arasında yaşları 51 ila 75 aralığında olan ve yürüyüşü stabil toplam bin 702 kişinin takibi yapıldı.

Araştırmanın ilk başlarında katılımcıların herhangi bir ek desteğe gereksinim duymadan 10 saniye boyunca tek ayak üstünde dengede kalmaları istendi.

Her İki Ayak İçinde En Fazla Üç Deneme İzni Verildi

Araştırmaya katılan katılımcılardan yüzde 21’i testi geçemeyerek başarısız oldu. Testi geçemeyenlerden 123 kişi, takip eden 10 yıl içerisinde 123 kişi sağlık problemlerinden dolayı hayatını kaybetti. Yaş, cinsiyet ve altta yatan faktörler göz önünde bulundurulduğunda ise desteksiz bir şekilde 10 saniye tek ayak üstünde durulamamasının herhangi bir sağlık problemi nedeniyle ölüm riskini yüzde 84 artırdığı görülüyor.

Araştırmacılar, çalışmaya katılanlarının tümünün beyaz Brezilyalı olmasını da dikkate alarak çalışmanın sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle de araştırmadan elde edilen bulguların, diğer etnik kökenlere ve uluslara daha yaygın uygulanmasının son derece yanlış olduğu araştırmacılar tarafından ifade ediliyor.

Buna rağmen araştırmacılar, 10 saniye boyunca uygulanan denge testinin “hasta ve sağlık profesyonelleri için statik denge hakkında hızlı ve nesnel geri bildirimde bulunacağını” ve “orta yaşlı ve yaşlı insanların önümüzdeki 10 yıllık yaşamda ölüm riskleriyle ilgili önemli ipuçları verebileceğini” söylüyor.