Birçok şifası bulunan bu yararlı bitkiler kış günlerinin yaklaştığı bu günlerde sizi hastalıklara karşı koruyacak ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek.
İşte bünyenizi hastalıklara karşı koruyacak o şifalı bitkiler ve inanılmaz faydaları..
ADAÇAYI
Tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların kolay atılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzene sokar. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır. Ayrıca hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir.
LİMON
Baş ağrısına karşı faydalı olan bu şifalı bitki, boğaz, bademcik iltihaplarına, grip, nezle gibi hastalıklara karşı limon çayı veya nane-limon çayı şeklinde kullanılarak da faydasını gösterir. Kas ağrıları, romatizmal ağrılara karşı da kullanılabilir. Ayrıca nane ile hazırlanan çayı şeklinde tüketildiğinde gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına ve halsizliğe karşı faydalı olduğu gibi, limonata olarak tüketildiğinde ise stres, yorgunluk ve susuzluğa karşı iyi gelir.
BOZA
Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. İçinde ilk başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde 8’lere kadar düşüyor. İçindeki yağ oranı da sıfır. Bağırsak florasını düzenler. İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır. Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır. Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir..
EBEGÜMECİ
Ebegümeci faydaları bilinmekle birlikte, ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, nefes darlığına iyi gelir ve öksürüğü keser. Bu yüzden bu soğuk kış aylarında bolca tüketilmelidir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da faydaları arasındadır. Kabızlık gibi bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsakları rahatlatır, kolay bir sindirim sağlar. Sindirim sistemini rahatlatır. Mide bulantısı ve kusmaları önler ve gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir. Ateş düşürücü etkisi vardır, bu şekilde vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bu şifalı bitki cildi kırışıklıklara karşı da korur.
FESLEĞEN
Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk bu bitkinin ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir. Ayrıca migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca rahatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.Arı, akrep sokması, böcek ve sinek ısırıkları durumlarında ağrıyı dindirmek için 1 tatlı kaşığı bitki, 2 bardak suyla 10 dk. kaynatılır. Soğuması beklenerek arı sokan yere sürülür.Bağırsak gazları, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkileri için 20 gr. kuru fesleğen, 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 kez birer bardak içilir.
HAVUÇ
Kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır. Cildin asit oranını dengeleyen havuç sayesinde vücut tazelenir, yenilenir ve güzel bir görünüm kazanır. Gaz söktürücü, idrar arttırıcı etkilerinin yanı sıra bağırsağın dostu olması da havuç faydaları arasındadır. Yani hem bağırsaklara yumuşaklık verir ve hem de mide ve bağırsaklara karşı yararlıdır. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık sorununa çözüm sağlar. Öksürüğe iyi gelmesi, balgam söktürmesi, astım, bronşit gibi rahatsızlıkları önlemesi ve halsizliği gidermesi de faydaları arasında sayılabilir. Düşük tansiyon sorununa karşı da bu şifalı bitki tüketilmelidir.
KEÇİBOYNUZU
Balgam söktürücü gücü, öksürüğü kesici etkisi, bronşit, nefes darlığı ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Keçiboynuzu yararları arasında, akciğer kanserini büyük ölçüde önleme gücüne sahip olduğu gibi mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Osteoporoz (kemik erimesi) rahatsızlığı olan kişilerin kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir. Kemik ve zeka gelişimi için tüketilmesi faydalı olan bu yararlı bitki, şişmanlatıcı etkisi ve kan yapması özellikleri için de kullanılabilir. Özellikle iktidarsızlık sorunu çeken erkeklerin tüketmesi önerilir.
SARIMSAK
Dünya çapında grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış ayları hastalıklarının vazgeçilmez antibiyotik bitkisidir. Ayrıca hipertansiyon yani yüksek tansiyona karşı tüketildiği de herkes tarafından bilinir. Sarımsak faydaları için hipertansiyona karşı çiğ olarak yenilmelidir. Hazmı da kolaylaştırıcı özelliği vardır. Yaralara iyi gelir. Kramplara fayda sağlar. Damarları genişlettiği için kalp krizine yakalanma riskini azaltır, kalbe iyi gelir.