28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkÖdem neden olur? Ödem vücuttan nasıl atılır? Ödem ağrı yapar mı?

Ödem neden olur? Ödem vücuttan nasıl atılır? Ödem ağrı yapar mı?

İçerikleri

Ödem, vücutta sıvı birikmesidir. Özellikle kadınların sıkça yaşadığı bir sağlık sorunudur. Yaşam kalitesini, kadınların psikolojisini çok olumsuz etkileyen ödem, kilo almış hissi verir ancak vücuttaki fazla sıvı yüzünden çok fazla şişme durumudur.

Sabah uyanıp kalktığımızdaki şişmiş bir yüz, özellikle şişmiş göz kapakları, yüzüklerin parmağa olmaması veya parmaktan çıkmaması, ayakların şişmesi ve ayakkabıya girmemesi, kol ve bacak cildinde sertlik ve gerginlik gibi belirtiler ödem belirtileridir. Bu belirtiler, vücutta en az dört beş litre fazla su olduğu anlamına gelebilir.

Ödem; önlenemez bir durum değildir, basit tedbirlerle önlenebilir. Ancak bazen ödemin altında çok ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle iyi gözlem yapmak ve gerektiğinde doktora başvurmak gerekir.

Ödem Neden ve Ne Zaman Olur? Ödem Neden Artar?

Ödem; kalp-damar hastalıkları, hormonal hastalıklar, enfeksiyonlar, tümör varlığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, aşırı sıcak hava, hareketsiz yaşam tarzı, uzun süre oturarak yapılan yolculuklar, uyku sorunları, dağ sporları, lodos, stres, obezite, fazla şeker tüketimi, fazla kafein tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, fazla tuz tüketimi, az su tüketimi, hamilelik, regl dönemi, menopoz, steroid kullanımı, tromboflebit (Tromboflebit, bir kan pıhtısı yüzünden oluşan damar iltihaplanmasıdır.) varis, kalp yetmezliği, bazı ilaçlar (Tansiyon ilaçları, romatizma ilaçları, ağrı kesiciler vb.) gibi pek çok çeşitli sebepten oluşabilir.

En genel ödem oluşması, fazla karbonhidrat ve fazla tuz tüketiminden oluşur. Çok fazla su içilmemesi de ödemin artmasına sebep olur.

Ödem Ağrı Yapar Mı?

Vücudun hemen hemen her yerinde oluşabilecek ödemlere en çok bacak, ayak, ayak bilekleri ve ellerde rastlanır. Eğer ödem bacaklarda olmuşsa ağrı görülebilir. Çünkü ödem oluştuğunda kan birikimi fazla olduğu için bacak çok daha ağırlaşır ve şişer. Bu durum yürüyüşü bile etkiler. Özellikle kilo fazlası olan insanlarda ağrı daha fazla görülür.

Ödem Nasıl Atılır? Ödemi Vücuttan Atmaya Yarayan Yöntemler

Hareket Edin

Lenf sistemi, vücuttaki fazla sıvıların atılmasında çok önemlidir. Uzun süre hareketsiz kalınması lenf dolaşımını azaltıp ödeme ve ödemin artmasına neden olur. Düzenli spor yapılması ise ödemi azaltmakta oldukça etkili. Her gün yürüyüşe çıkın ve tempolu yürüyün. Eğer ödem, bileklerinizde ve ellerinizde ise kollarınızı her otuz dakikada bir yüksekte tutun. Bu hareket, vücudunuzda biriken fazla sıvının dışarı atılmasını sağlayacaktır.

Bol Su Tüketin

Bolca su içmek, ödemlerden kurtulmak için çok önemli bir yoldur. Sade suyu için ya da suyun içine salatalık, maydonoz, limon gibi yiyecekleri atın ve bu ödem attırıcı suyu için. Etkisini hemen göreceksiniz.

Tuzu Azaltın

Fazla tuz tüketimi, vücuda oldukça zararlıdır. Ancak tuz tüketimini tamamen kesmek de yanlıştır. Fazla tuz tüketimi, ödeme neden olabilir. Ayrıca fazla tuz tüketimi, tansiyona, kalp rahatsızlıklarına ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yediğiniz içtiğiniz her şeye dikkat edin, tuzu azaltın.

Alkol ve Kafeinden Uzak Durun

Alkol ve kafein hem genel vücut sağlığını olumsuz etkiler hem de ödem oluşumunu sağlar. Bu yüzden alkol ve kafeinden uzak durun, en azından azaltmaya çalışın.

Masaj Yaptırın

Masaj yaptırmak, vücudunuzdaki fazla sıvıların hareket etmesine sebep olabilir. Bu yüzden masaj da ödem atmada etkili olabilir. Özellikle lenfödem masajı, vücudun lenf sistemini harekete geçirir ve bağışıklığı destekler.

İlaçlarınızı Kontrol Edin

Bazı romatizma ve tansiyon ilaçları gibi ilaçlar, ödeme sebep olabiliyor. Uzun süreli bu ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var.

Karbonhidratı Azaltın

Fazla karbonhidrat içeren besinler tükettiğinizde (makarna, ekmek gibi) vücudunuz bunu sindirebilmek için vücutta fazla su tutar. Bu fazla su da ödeme sebep olur. Bu yüzden karbonhidratı azaltın.

Yoğurt ve Kefir Yiyin

Yoğurt ve kefir, vücuttan ödem attıran besinler arasında kabul ediliyor. Kalsiyum açısından zengin olan bu gıdalar vücudun mineral dengesini sağlayarak ödem oluşmasını engelliyor.

Bu Besinleri Tüketin

Kiraz, ananas, salatalık, limon, kayısı gibi besinler vücuttan su atmaya yarar. Ödeminiz varken bu besinleri tüketmeniz, vücudunuzdan ödem atmanızı sağlayacaktır.

Bu İçeceklerden Uzak Durun

Ödem atmak istiyorsanız su tüketiminiz oldukça önemli. Günde ez az iki buçuk litre su içmeye çalışın. Ancak alkol, kola, gazoz, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun.