23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerObeziteye savaş açmak için şekerli içeceklere vergi zammı önerisi

Obeziteye savaş açmak için şekerli içeceklere vergi zammı önerisi

İçerikleri

4 Mart Dünya Obezite Gününde özellikle çocukları tehdit eden obezite hastalığı ile mücadele etmek için Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere diğer sivil toplum sağlık kuruluşları da şekerli içecekler için verginin artırılması yönünde önerilerde bulundu.

Obezite Yüzünden Ölümler Artışta

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 15 yaş üzerindeki nüfusun üçte biri obezite tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Şekerli içeceklerin fazla tüketilmesi ile aşırı yağlı ve tuzlu gıdaların çok miktarda vücuda girmesi sebebiyle obezite dünya üzerinde yayılmaya devam ediyor. Obezitenin bu kadar artması sebebiyle kriz masası kuran sağlık kuruluşları hazırladığı öneriler ve raporlar ile bu hastalığı önlemek için çalışıyorlar.

Yapılan araştırmalara göre obezite yüzünden ölümler son 10 yıla oranla yüzde 50’den fazla artmış durumdadır. Bunun sebepleri arasında çok kalorili besin tüketilmesi, hareketsizlik ve aile geçmişi yer alıyor. Ailesinde çeşitli metabolizma hastalıkları sebebiyle obeziteye geçmişi olan kişiden en az biri obezite ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu hastalığın çocuk yaşta dahi bu kadar artması risk unsuru olmanın ötesinde ölümlere bile yol açıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi sağlıklı ürünlerin tüketiminin teşviki amacıyla herkese büyük rol düştüğünü söylüyor. Sağlıklı ve organik ürünleri satan ve pazarlayan gıda şirketlerinin bu ürünlerin daha çok halka ulaştırılması için reklamının iyi yapılması konusunun da altını çiziyor.

Obezitede Bazı Hastalıklar Ameliyata Engel Olabilir

Obezite yüzünden birçok kişi cerrahi yöntem ile fazla kilolarından kurtulmak için bıçak altına yatıyor. Ancak kişide kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi ciddi hastalıklar risk teşkil ettiğinden obezite cerrahisi mümkün olamıyor. Bunun yerine doktorlar mümkün olduğunca fazla hareket etmeyi, sağlıklı beslenmeyi ve aşırı kalorili gıdalardan uzak durmayı öneriyorlar.