27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerO ilaç erken süreçte covid-19'a karşı etkili

O ilaç erken süreçte covid-19’a karşı etkili

İçerikleri

Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların tedavi sürecinde kullanılan Favipiravir adlı ilacın erken süreçte etkili olduğunu ifade eden Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, “PCR testi pozitif çıkan bir vakanın öksürük ve boğaz ağrısı semptomları varsa Favipiravir ilacı bu semptomların etkisini azaltmaktadır. Yine PCR testi pozitif çıktıktan sonra akciğer tutulumu yaşanıyorsa Favipiravir ilacı bu semptoma karşıda etkili olmaktadır. Hidroksiklorokin adlı ilacın Sağlık Bakanlığı tedavi kılavuzundan çıkarılmasının nedeni ise uzun dönem çalışmalar sonucunda bu ilacın Covid-19 virüsüne karşı herhangi bir etkisinin olmadığının ve risk tespit edilmesidir.” dedi.

Favipiravir İlacının Yan Etkisi Yoktur

Covid-19 virüsü çok yeni bir enfeksiyon olduğundan dolayı sürekli mutasyona uğrayarak kendisini güncellemektedir. Bu doğrultuda enfeksiyon ile ilgili bulunan yeni bulgular ise tedavinin güncellenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle de vakaya Covid-19 virüsü tanısının konmasının ardından Favipiravir ilacı kullanılmaktadır. Bu noktada Hidroksiklorokin ile Favipiravir ilaçlarının aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. Favipiravir henüz yeni bir ilaç olsa da şu ana akadar herhangi bir ciddi yan etkisine rastlanmadı.

Erken Dönemde Etki Ediyor

Favipiravir ilacının bir özelliği olduğunun altını çizen Dr. İnal, “Favipiravir ilacı vakaya Covid-19 tanısının konmasının ardından erken süreçte enfeksiyona etki etmektedir. Vakanın PCR testi pozitif çıktıktan sonra öksürük ve boğaz ağrısına etki ederek semptomların etkisini azaltmaktadır. PCR testi pozitif çıktıktan sonra akciğer tutulumu görülen vakalarda da Favipiravir ilacı etkili olmaktadır. Ancak hasta enfeksiyon sürecinde yoğun bakım aşamasına gelmişse ve yoğun bakımda tedavi görüyorsa Favipiravir ilacının enfeksiyona etki etmediği tespit edildi. Bu nedenle yoğun bakım sürecinde kullanılan ilaçlar farklıdır.” diye konuştu.

Semptom Görülmese Dahi Kullanılmalı

Favipiravir ilacının etkisini göstermesi için ilk semptomlar görüldüğü zaman kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle vakalar, filyasyon ekiplerinden ilacı alır almaz kullanmaya başlamalıdırlar. En büyük sıkıntı ise semptom göstermeyen vakaların semptom göstermediğini ileri sürerek ilacı kullanmak istememesidir. Enfeksiyonun ilk 5 gününde bu ilacı kullanan vakalar, sabah 8 ve akşam 8 tane olmak üzere bir günde 16 tane içtiklerinden panikleyerek korkuya kapılmaktalar.

İlaç İçilmezse Enfeksiyon İlerliyor

Vakalar günde 16 tablet ilacı içtikleri zaman ‘Acaba zehirlenir miyim?’ düşüncesiyle büyük bir korku yaşamaktadırlar. Enfeksiyon sürecinde ilaç kullanılmadığında ise bazı vakalarda enfeksiyonun ilerlediği görülüyor. Bundan dolayı PCR testi pozitif çıkan her vaka semptom göstersin ya da göstermesin filyasyon ekibi tarafından verilen ilacı kullanmalıdır.

İlaç Farklı Saatlerde İçilmelidir

Kronik rahatsızlığından dolayı ilaç kullanan vakalara da önemli uyarılarda bulunan Dr. İnal, “Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların sürekli kullandıkları ilaçlar varsa bu ilaçlarını kesmemelidirler. Yani Covid-19 virüsü enfekte oldu diye hipertansiyon ilacını veya diyabet ilacını kesmemelidir. Böyle yapan vakalar çok yanlış yapar. Bu sefer vaka Covid-19 virüsü enfeksiyonundan kurtarayım derken hipertansiyonun veya diyabetin komlikasyonuna maruz kalır. Yani hangi kronik rahatsızlığı varsa onun komplikasyonuna maruz kalır. Enfeksiyon sürecinde de ilaçların kesilmeden içilmesi gerekmektedir. Vakalar, Favipiravir ilacını içtikleri zaman diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmayacağını düşünebilirler. Bunun için Favipiravir ilacı ile diğer ilaçların aynı saatte alınmamasına dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu.