20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkMevsimsel alerji nasıl geçer? Mevsimsel alerjiye doğal çözüm

Mevsimsel alerji nasıl geçer? Mevsimsel alerjiye doğal çözüm

Mevsimsel alerjiler bazen çok rahatsız edici olabilir. Hatta, bazı alerjik reaksiyonlar rutin hayatınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu alerjilerle mücadele etmenin yolları ne olabilir?

İçerikleri

Bahar mevsimi boyunca çiçekler açar ve her yer daha renkli ve canlı hale gelir. Ancak bu mevsim aynı zamanda soğuk algınlığı, öksürük ve diğer mevsimsel alerjik reaksiyonlar gibi birçok hastalığı da beraberinde getirir. Bunun arkasındaki ana nedenlerden biri çevre kirliliği olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle, burun akıntısı, kaşıntılı ve sulu gözler, öksürük, hapşırma ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı veya öksürük benzeri semptomlar yaşıyorsanız, polenlerden kaynaklı mevsimsel alerjiler yaşıyor olabilirsiniz.

Mevsimsel Alerji Nasıl Geçer? Mevsimsel Alerjiye Doğal Çözüm

Mevsimsel alerjilerden muzdaripseniz, sürekli hapşırmak, öksürmek ve kaşınma dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Yine de bu reaksiyonları önlemek ve bunlarla mücadele etmek için bazı doğal yollara başvurabilirsiniz. Mevsimsel alerjilerle mücadele etmek, alerjilerin etkilerini azaltmak ve onları tedavi etmek için bazı pratik yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte mevsimsel alerjilerle mücadele etmek için 6 etkili yöntem:

1- Maske takın;

Maske takmak, günümüzde COVID-19 nedeniyle popüler hale gelen etkili bir yöntemdir. Mevsimsel alerjiniz varsa, siz de normal hayatınızda maske takmaya devam edebilirsiniz. Polen tanelerinin burnunuza ulaşmasını önlemek için, özellikle dışarı çıkarken maske takmanız oldukça faydalıdır. Böylece, hapşırma ve öksürüğe neden olabilecek alerjik unsurları maske ile kolayca önleyebilirsiniz.

2- Gerekmedikçe dışarı çıkmayın;

Özellikle polenlerin havada dolaşma olasılığının daha yüksek olduğu kuru ve rüzgarlı bahar günlerinde mümkün olduğu kadar evinizde kalmalısınız. Yağmurdan sonra havadaki polen sayısı genellikle daha azdır. Böyle zamanları değerlendirmek daha doğru olabilir. Dışarı çıkmayı gerektiren veya bahçe işleri gibi alerjileri tetikleme ihtimali daha yüksek olan işlerden olabildiğince kaçının.

3- Bağışıklığınızı güçlendirin;

Polenlerin solunum sistemi üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişir. Ayrıca, bu etki vücudunuzun polenlerle mücadele etme yeteneğine bağlıdır. Her türlü enfeksiyon veya alerji ile mücadele edebilmek amacıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir. Örneğin, sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Böylece, mevsimsel alerjilerin önlenmesinde ve tedavisinde etkili bir atmış olursunuz.

4- Egzersiz yapın;

Egzersiz yapmak mevsimsel alerjilerle mücadele etmenizi kolaylaştıran etkili bir yöntemdir. Ayrıca, nefes egzersizleri yaparak bedeninizi sakinleştirmenin yanı sıra alerjiye neden olabilecek solunum yolu tıkanmalarını da giderebilirsiniz.

5- Bitki çayları için;

Yeşil çay, adaçayı ve ıhlamur gibi bitki çayları anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Antioksidan özelliklere sahip bu bitkiler, mevsimsel alerjilerle mücadele etmek için en etkili yollardan biridir. Gece uyumadan önce bir fincan bitki çayı içmek alerji semptomlarını azaltabilir ve sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Bitki çayı içmek, aynı zamanda ruh halinizi iyileştirir ve vücudunuzun sakinleşmesini sağlar.

6- Nemlendirici kullanın;

Evinizde ya da işyerinizde nemlendirici bulundurmak, alerjilerle mücadele etmenize yardımcı olabilir. Nemlendiriciler sadece vücudunuzu nemli tutmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda mevsimsel alerjilerin önlenmesi ve tedavi edilmesine katkıda bulunur. Nemlendiriciler ortamdaki nem miktarını artırarak alerjik reaksiyonların azalmasına yardımcı olur.

Mevsimsel alerjiler, çoğu zaman solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Örneğin; COVID-19 sürecinde, yaygın mevsimsel alerjiler ile virüsün semptomları arasındaki temel farkı bilmek çok önemlidir. Koronavirüs kaynaklı olduğunu düşünerek hapşırma ve öksürük nedeniyle hemen paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Bazı basit yaşam tarzı önlemleri, sağlıklı bir yaşam sürdürmenize katkı sağlar. Yukarıda bahsedilen yöntemleri uygulayarak mevsimsel alerjiler ile daha kolay mücadele edebilirsiniz. Ayrıca, alerjik problemleriniz hakkında doktorunuzun tavsiyelerini de mutlaka dikkate almanız gerektiğini unutmamalısınız.