Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerMelissa otuyla ilgili hiç bilmediğiniz bilgiler.. 

Melissa otuyla ilgili hiç bilmediğiniz bilgiler.. 

İçerikleri

Melisa Otu (Melissa officinalis): Beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, çok dallı, otsu bir bitkidir. Oğul otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, tanen, acı madde, reçine ve müsilaj içerir. Neredeyse insan vücudunun her karesinde reaksiyon gösterip tedavi edici bir bitkidir.

En belirgin tedavi noktaları ise sinir sistemi bozukluğu ve buna bağlı olarak; mide rahatsızlığı, karın ağrıları, baş ağrıları, kalp rahatsızlıkları kas ağrıları yani tamamen beyin rahatsızlıklarına bağlı bütün hastalıklarda yardımcı bir şifacıdır. Terlemeyi önler, spazm çözücü, kasılmalara bağlı olarak kabızlığa yani sindirim kolaylığına, rahim hastalıklarına, Sinir krizleri ve depresyon hastalıklarında büyük önem taşır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Hafıza zayıflığında, baygınlık, aşırı yorgunluğun getirdiği kasılmalarda, enfeksiyonlarda, Uykusuzluğu giderme, kansızlık, baş dönmesi, kulak çınlaması ve bağırsakta bulunan parazitleri düşürme özelliğine sahiptir. Haşere ısırıklarında ezilip lapa haline getirilerek kullanılabilir. Aynı şekilde iyileşmeyen yaraların üzerine de sürülebilir.

Halk arasında “Gece Yanığı” olarak bilinen zona hastalığına iyi gelir. Şu şekilde kullanılabilir. 1 çay kaşığı zeytin yağı üzerine 5 damla oğul otu yani melisa yağı ilave edilerek hastalıklı bölgeye sürülerek ağrılar dindirilebilir. Rahatlatıcı özelliği vardır.

Bazı tıbbi araştırmalar melisa çayının Alzheimerlı kişilerde bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
116 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada melisa merhemi şişme ve kızarıkla ilgili belirtilerde azalma sağlamasına rağmen ağrı ve kabuklanma gibi belirtilere karşı etki göstermemiştir.

20 gram bitkinin üzerine 400-500 ml kaynar su dökülür ve üzeri kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenip süzülür ve tam banyo suyuna eklenir. Yatmadan 1 saat önce 20 dakika kadar banyo yapılır.

Saç ve Cilt Bakımlarında da Melisa;

Ayrıca; Yağlı, yıpranmış, cansız, ve güçsüz saçlar için hazırlanan losyonlarda, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde, hassas cilt losyonlarında kullanılır.

Cildiniz İçin;

Cilt kırışıklıkları bayanların korkulu rüyasıdır. İyi bir cilt bakımı ve evinize hazırladığınız doğal karışımlarla bu kabustan kurtulabilirsiniz. Melisa cildin parlak kırışıksız ve duru bir görünümde olmasını sağlayabilecek mükemmel bitkidir.Halk arasında Oğulotu olarak da bilinir.
Melisa çiçeğinin hem yaprakları hem de tomurcukları madensel tuzlar ve yağlar içerdiğinden cilt tazelenmesini ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Evinizde uygulayabileceğiniz bu harika bitki ile yapılan buhar banyosu ve tonik sayesinde kırışıkların büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz.

Melisalı Buhar Banyosu

Bir kaba yaklaşık bir litre su koyun. İçine bir avuç dolusu melisa çiçeği atarak kaynatın. Suyun buharına yüzünüzü tutarak buhar banyosu yapın. Bu işlemi 10 dakika boyunca yapın. Daha sonra aşağıdaki şekilde hazırlayacağınız yüz toniği ile cildinizi silin.

Melissa otu çayı nasıl hazırlanır?

Melissa otu sıcak su içerisinde demleme olarak kullanılır. 3, 4 dakika kaynamış suyu, 1 su bardağına boşaltılır. Bardağın içerisine 1 tatlı kaşığı kadar Melissa otu koyularak 3, 4 dakika bekletilir. Demlendikten sonra şeker hastalığı yoksa tatlandırılabilir veya sade olarak da içilebilir. Bu çayı, antidepresan ilaç kullanan kişilerin 1 dakika kadar kaynatarak içmesi daha faydalı olacaktır

Melisa Otunun Faydaları : Uykusuzluğa ve gerginliğe iyi gelir. Mide ve bağırsak ağrılarını keser. Kalbi kuvvetlendirir. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende faydalıdır. Melankoli, sara, başdönmesi için yararlıdır. kulak çınlaması ve sinir krizlerinde şikayetleri ortadan kaldırır. Bayılmalarda kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Aybaşı ağrılarını keser ve aybaşı kanamalarını düzenler. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza zayıflığında faydalıdır.

Melisa otunun zararları:

Melisa otunun bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak her zaman hatırlattığımız gibi hiçbir bitkiyi alışkanlık haline getirmeyiniz. Sürekli kullanmak istiyorsanız bile 15 gün içip 1 hafta mutlaka ara veriniz.

Kimler Kullanmamalı ?

Melisa bitkisi genellikle güvenli olarak kabul edilir. Sakinleştirici ve tiroid ilacı kullananlar ya da herhangi bir sağlık sorunu için düzenli ilaç tedavisi gören kişilerin kullanmadan önce doktorlarına danışmaları uygun olur. Hamile ve emzirme döneminde dr. onayi ile kullanılmalıdır. Karaciğer iltihabı, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar kullanmamalı. ( E komsiyonu bu tür durumlarda uçucu yağ içeren bitkisel drogların kullanımını önermemektedir)