17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkMCV değeri düşüklüğü ve yüksekliği ne anlamaya geliyor? MCV nedir?

MCV değeri düşüklüğü ve yüksekliği ne anlamaya geliyor? MCV nedir?

MCV, tam kan testinde ölçülen hücre hacmi demektir. Kan tahlili sonucunda gördüğünüz FBC veya CBC kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutu ve büyüklüğünü bildiren bir testtir. Peki, öyleyse MCV nedir? MCV değeri nedir?  MCV değeri düşüklüğü ve MCV değeri yüksekliği ne anlama geliyor? Yazımızın devamında MCV ile ilgili tüm merak edilenleri sizin için derledik. Hepsi ve daha fazlası için sizi haberimize alalım.

İçerikleri

MCV değeri tam kan sayımında yer alan parametrelerden birisidir. MCV kan testinin açılımı (Mean Cell Volume) ortalama tanecik hacmi demektir. CBC denilen tam kan testi ile MCV değeri bulunur. Kırmızı kan hücrelerine alyuvar denir. Oksijeni kana iletmekle görevli bu kırmızı kan hücrelerinin hacimleri normal boyutlarda olması gerekiyor. Aksi halde başka sağlık sorunlarımızın olduğu anlamına geliyor.

Yaptırdığımız  kan testi sayesinde, MCV değeri düşüklüğü veya MCV değeri yüksekliği sorununuz var mı diye bakılır. Eğer bir kansızlık (anemi) sorununuz varsa, tam kan sayımı temel alınarak uygun tedavi reçetesi önerilir. MCV kan testini biraz daha pürüzsüz açıklamak için MCV nedir? Sorusu üzerinden haberimize devam edelim.

MCV nedir? Normal MCV değer aralığı nedir?

Kırmızı kan hücrelerinin görevi vücudumuzdaki dokulara oksijen taşımak. Oksijen taşıma görevini kana karışarak yaparlar. Taşıma işlemini yaptıkları içinde belirli bir büyüklükte olması gerekiyor. İşte MCV kan testi bu hücrelerin her birinin büyüklüğünün ve boyutunu hesaplıyor.

Bu test dâhiliye doktorları tarafından otomatik cihazlarla ölçülerek yapılır. Genelde anemi hakkında bilgi veren bir testtir. Bu teste göre MCV değeri; çocuk ve yetişkinlerde 80-95 fl iken yeni doğmuş bebeklerde 96-108 fl ‘dır.

MCV yüksekliği ne anlama geliyor? Nasıl tedavi edilir?

MCV değeri yüksekliği hastanın ‘’makrositik anemi’’ olduğuna işarettir. Alyuvarlar 100 fl’in üzerine çıkmıştır. Daha açık bir ifadeyle; kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olduğu anlamına geliyor. Bu durum kılcal damarları da olumsuz etkiler. Kırmızı kan hücrelerinin büyük olmasının bazı nedenleri vardır. Bunlar:

  • Karaciğer hastalığı
  • B12 vitamin eksikliği
  • Sürekli alınan ilaçların yan etkileri
  • Troid hastalığı
  • Siroz hastalığı
  • Folik asit eksikliği
  • Aşırı alkol kullanımı

MCV kan testi sonucuna göre, MCV değeri yüksekliği 100 fl’in üzerinde olan hastalar MCV yüksekliği nasıl tedavi edilir sorusuna yanıt arıyor. Tedavi her hastaya göre değişmekle birlikte, altta yatan hastalıklara göre belirleniyor. Genellikle folik asit ve serum B12 şeklinde tedaviler uygulanmaktadır.

MCV düşüklüğü ne anlama geliyor? Nasıl tedavi edilir?

MCV değeri düşüklüğü hastanın ‘’mikrositik anemi’’ olduğunu gösterir. Alyuvarlar 80 fl’in altına inmiştir. Yani kırmızı kan hücreleri normal hacminden daha küçük boyuttadır. En sık görülen belirtileri arasında; nefes darlığı, ciltte sararma, yorgunluk, baş dönmesi ve halsizlik. Kan değeri düşüklüğünün bir takım nedenleri vardır. Bunlar:

  • Kurşun zehirlenmesi
  • Demir eksikliği
  • B6 vitamin eksikliği
  • Talasemi anemisi (Akdeniz anemisi)
  • Kronik rahatsızlıklar
  • Ülser
  • Aşırı adet kanaması

MCV değeri düşüklüğü tedavisi, hastanın tam kan sonucuna göre değişir. Demir eksikliğinden kaynaklı ise C vitami ve demir ilaçları verilir. Adet kanaması olanlar için hormon tedavisi uygulanır. Kurşun zehirlenmesi olan hastalara EDTA ve dimercaprol tedavisi uygun görülür. Kısacası tedavi rotanızı MCV testiniz belirler.

MCV değeri normal düzeyde kalmasını sağlayacak önlemler

MCV testinin tam kan sayımı olduğunu belirtmiştik. MCV değerini normal düzeyde kalmasını sağlayacak önlemler alabiliriz. Böylelikle tedavi süreci de kısalmış olur.

  • Böbrek sağlığı: Böbreklerimizin sağlıklı çalışması MCV değerinin normal olmasında etkili bir faktördürBu nedenle günde ortalama 6-8 bardak su için. Düzenli egzersiz yapın ve sigara kullanmayın.
  • Vitamin eksikliği:  MCV değeri yüksekliği B12, düşüklüğü B6 vitaminleridir. O nedenle bu vitaminleri vücudumuza sağlamalıyız.
  • Demir alımı:  Vücudumuzun demir ihtiyacını karşılamak için bazı besinlere öncelik vermeliyiz. Kırmızı et, beyaz et ve balık tüketmeliyiz. Ayrıca C vitamini demir emilimi açısından önemlidir.
  • Karaciğer sağlığı:  Kırmızı kan hücrelerinin üretimi açısından karaciğer sağlığına dikkat etmeliyiz. Alkol kullanmamalısınız. Yeşil çay ve sarımsağı hayatınızdan eksik etmeyin.
  • Troid bezi:  Troid bezinin sağlıklı çalışması için mineral ve vitamin bakımından zengin bir beslenmeyi tercih etmeliyiz. Aksi halde değer çok yüksek çıkar.

Hamilelikte MCV değerleri kaç olmalıdır?

Hamilelik döneminde MCV değerleri yüksek çıkar. Kan hacmi normalinde %50 fazla olmasına karşın alyuvarlar aynı hızda büyümez. Bu nedenle vücut alyuvar sayısını artırmaya gider. Hamileliğin son aylarında MCV değeri 82,4-100,4 fl ‘dir. Bu dönemde demir ihtiyacı artar. Bu durum gebelerde kansızlığa neden olabilir.